Közélet

2008.05.10. 07:34

Milyen állatból mennyit? Visszavonják a rendeletet?

Legjobban tennék ha visszavonnák az állattartási rendeletet. Azt ugyanis a képviselőkön és a polgármesteren kívül senki sem akarja - hangzott el pénteken az estébe nyúló rákóczifalvai közmeghallgatáson.

TJ

Az egyik lakos, Takács András azonban egyedül maradt véleményével. A rendelettervezet ellen legtöbb kifogást megfogalmazó gazdákkal ugyanis több egyeztetés után, a hét elején megegyezett a település vezetése.

Rákóczifalván még tavaly decemberben egy lakossági fórumon mutatták be az állattartási és környezetvédelmi rendelet tervezetét. Ez többek között meghatározta volna, hogy a település belterületén milyen állatból mennyit lehet tartani engedély nélkül és mennyi az, amit már az önkormányzat hozzájárulásával sem. Mindezt azonban a gazdálkodók elfogadhatatlannak tartották. 

- A rendelet célja az, hogy egy olyan szabályrendszert alakítsunk ki, melyben a gazdák és az állatot nem tartó szomszédok érdekei is érvényesülnek. Tiszta helyzete teremtve megelőzik a vitás eseteket - fogalmazta meg a közmeghallgatáson a polgármester. Tóth Lajos elmondta, az elmúlt hónapokban számtalan egyeztetés zajlott, a civilszervezetek, a gazdák is megfogalmazták javaslataikat, amelyeket igyekeztek beépítetten a rendelet tervezetbe. Így a jószágtartók kompromisszumos javaslatát is. Ennek lényeg, hogy nem szabnak semmiféle határt az állatlétszámnak. A gazdák azonban egy saját testületet hoznak létre, amely az esetleges vitás eseteket kivizsgálja majd.

- Jó irányba mozdult el az önkormányzat a rendelet tervezettel - hangoztatta Szurgyi Mihály. A férfi szerint ugyanis annak örülni kell, ha valaki állatot tart. A szomszédok szempontjából pedig nem az a lényeg, hogy hány jószág van a portán, hanem megfelelően gondozzák-e azokat.
Az egyeztetések még nem zárultak le. A módosított tervezetet ismét áttekintik a gazdákkal, és ez után, várhatóan augusztusban dönt a rendeletről a képviselő-testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!