Közélet

2008.07.24. 19:58

A fiatalkorúak büntethetőségének szigorítása csak látszatmegoldás

A Szabad Demokraták Szövetsége ellenzi azt a népszavazási kezdeményezést, amely 12 éves korra csökkentené a fiatalkorúak büntethetőségét. A fiatalkorúak bűnelkövetése valóban létező probléma, de ez a javaslat rossz megoldás erre a problémára.

Hírextra

A szabad demokratáknak meggyőződése, hogy a megelőzés, és nem a szankcionálás jelentheti a megoldást, azaz itt elsősorban nem büntetőjogi, hanem oktatási és nevelési kérdésről van szó. Ez a szigorítás figyelmen kívül hagyná a szülő felelősségét, hiszen a hatályban lévő 14 éves korhatár pont azt jelenti, hogy az ennél fiatalabbakat nem tartjuk még a saját ügyeikben felelősen cselekedni képes egyéneknek. Amennyiben ez a korhatárcsökkentés megvalósulna, az azt jelentené, hogy az állam nem tartana elég érettnek egy 12 éves fiatalt a házasságkötéshez vagy a jogosítvány megszerzéséhez, de ahhoz igen, hogy akár 15 évre is börtönbe küldje.

Ha pozitív változást szeretnénk látni, akkor elkerülhetetlen annak a vizsgálata, hogy miért követ el egy fiatalkorú bűncselekményt. Meggyőződésünk, hogy megoldást csak az jelenthet, ha nagyobb figyelmet fordítunk a fiatalkorúakkal való foglalkozásra, családban és iskolában egyaránt.

A szabad demokraták bíznak abban, hogy a jövőben az e problémával kapcsolatos közbeszéd és közgondolkodás fókuszába nem a látszatmegoldást jelentő szankcionálás, hanem a megelőzés, illetve annak hatékonysága kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!