Közélet

2008.07.24. 14:41

A KDNP ősszel három törvényjavaslatot nyújt be

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) három olyan törvénymódosítást szorgalmaz, amely enyhítené a munkavállalók kiszolgáltatottságát; emellett a párt felszólítja a kormányt, hogy állítsa vissza a munkaügyi perek illetékmentességét.

Stop

A KDNP a munkavállalók jelenlegi kiszolgáltatott helyzetén törvénymódosításokkal kíván változtatni, így még az ősszel három javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek - közölte Harrach Péter sajtótájékoztatón. Hozzátette: a párt szerint a Munka Törvénykönyve, a közvetítői tevékenységről szóló törvény és a költségvetési törvény egy-egy passzusát kellene módosítani a kitűzött cél érdekében.

Mint mondta, a KDNP szerint felül kellene vizsgálni a közvetítői eljárás gyakorlatát, át kellene tekinteni azt, hogyan lehetne széleskörűen elterjeszteni az alternatív vitarendezés lehetőségét a munkaügy területén. Frivaldszky Gáspár, a párt munkaügyi szakértője elmondta: jelenleg a munkaügyi bírósági pereknek nincs alternatívájuk.

A szakember közölte: a párt szerint a Munka Törvénykönyvében meg kellene teremteni a lehetőségét annak, hogy a szakszervezetek indíthassanak közérdekű keresetet olyan esetekben, amikor nagyszámú munkavállalót ér sérelem. A KDNP úgy véli, a "nép ügyvédjének" nevezett jogi segítségnyújtás esetében a piaci szinthez kellene közelíteni az érintett ügyvédek munkadíját, hiszen e nélkül nem várható el, hogy hatékonyan képviseljék ügyfeleiket.

Harrach Péter közölte: fontos lenne, hogy a kormány visszaállítsa a munkaügyi perek illetékmentességét. Mint mondta, adott esetben az illetékfizetés több százezer forint kiadást is jelenthet, ami sokakat visszatart a perindítástól.

A politikus rámutatott arra, hogy a munkavállalók már jelenleg is kiszolgáltatottak, hiszen sokukat foglalkoztatják feketén, minimálbéren bejelentve, sok esetben fordul elő a törvényes munkaidő túllépése, illetve gyakori, hogy a munkavállalók rossz körülmények között dolgoznak. Mint mondta, az ellenőrzések tapasztalatai alapján tudható, hogy a munkaadók többségénél vannak ilyen problémák. A politikus úgy vélte, a munkavállalók nem mernek e negatív jelenségek miatt fellépni, hiszen kevés a munkahely Magyarországon, így elbocsátás esetén nehezen lehet ismét elhelyezkedni.

A KDNP alelnöke szerint a munkaadók is kényszerhelyzetben vannak a magas adó- és járulékterhek miatt. A megoldás az lehet, ha a kormány ez utóbbiakon enyhít - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!