Közélet

2008.07.10. 15:17

A rendőröknek mindent lehet?

Nem szeretnénk, ha úgy tűnne, rászálltunk a rendőrökre, de egyik olvasónk ismét olyan jelenet szemtanúja volt, mellyel a járőr valószínűleg megszegte a rá vonatkozó szabályzatot.

SZOLJON

Egy, a neve elhallatását kérő olvasónknak a minap dél körül a Kossuth téren át vezetett az útja. Mivel áthajtásra jogosult busz, taxi vagy megkülönböztető jelzést használó jármű látótávolságon belül nem közeledett, ezért vette a bátorságot, és az úttesten sétált, mikoris a Tisza-híd irányából egy Chevrolet közeledett, majd lassítás nélkül, "magától értetődő" módon hajtott tovább folyamatosan a Kossuth térre a Baross út irányába.

- Intettem a sofőrnek, hogy álljon le, mire kelletlenül megállt és még kelletlenebbül letekerte az ablakot - mesélte a fiatalember. - Huszonéves gyerek lévén letegeztem és mondtam neki, hogy mivel a térre mindkét irányból behajtani tilos, ezért szépen tolasson vissza és menjen tovább a Táncsics úton, mint a többi autós. Erre nyegle mozdulattal megmutatta rendőrigazolványát és közölte, hogy neki "szolgálati ügyben" joga van ott civilben, civil autóval áthaladni.

Ezek után kérdésként merül fel nemcsak olvasónkban, hanem bennünk is: A rendőröknek vajon miért lehet mindenféle szabálysértést elkövetni, pusztán azon az alapon, hogy ők rendőrök?

- Ha szolgálatban lévő rendőrről van szó, akkor nem követett el szabálysértést - tudtuk meg Szabó Zita főhadnagytól a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. - Civilnek tűnő autói is vannak a rendőrségnek, és attól függetlenül, hogy nem viselt egyenruhát a kolléga, még előfordulhat, hogy szolgálatban volt, ráadásul szolgálati autót, csak szolgálatban lévő rendőr vezethet. Tehát egyértelműen nem bizonyítható, hogy az arra járó rendőr civilként közlekedett a Kossuth téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!