Közélet

2008.07.04. 07:51

Az egyház vitette el a heverőt a református temetőből

Rengeteg pénzébe kerül Mezőtúrnak az illegális szemétlerakás, ráadásul a törvényszegőket szinte lehetetlen elcsípni. Nemrég a református egyháznak is el kellett vitetni egy kirakott heverőt a temetőből. Vajon kik azok, akiknek már semmi sem számít?

Karsai Zita

Nagy gondot okoz a lakóknak és a városvezetésnek egyaránt az illegális hulladéklerakás Mezőtúr belterületén. A szelektív hulladékgyűjtő-szigetek környéke rendszerint megtelik zsákokkal, fém - és fahulladékkal, nyesedékkel, de olykor a veszélyes hulladékokat is szétdobálják a fegyelmezetlen lakosok. A Városgondnokság kényszermegoldásként hetente háromszor saját költségén elszállíttatja az illegálisan lerakott szemetet a gyűjtők mellől. Ez a megoldás pillanatnyilag orvosolja a problémát, hiszen sokszor egy nap sem telik el és újabb kupac éktelenkedik a konténerek mellett.

A temetőt sem kímélik a szabálysértők

A reformárus egyház a legutóbbi hulladékelszállítás alkalmával a szétdobált lakossági szeméten kívül egy kirakott heverőt is kénytelen volt elvitetni a temető erdős részéről. — Tapasztalatok szerint a rendőrség semmit nem tud kezdeni az ilyen típusú bejelentésekkel, ugyanis húszezer forint alatti kártétel esetében igen hamar megszűntetik a nyomozást — mondta Beszterczey András, a Mezőtúri Református Egyházközség lelkipásztora. A református egyház drótkerítéssel keríti majd körbe a temetőt és élő sövényt ültet a kerítés elé.

— Éves szinten négy- ötmilliót költünk arra, hogy a közterületekről összegyűjtsük és elszállíttassuk a szemetet — mondta Sósmáté Gyula, a Városgondnokság igazgatója. — Ez évről-évre többletköltségként jelentkezik, míg a költségvetési keret egyre kisebb – tette hozzá.
Az áldatlan állapot kialakulásához nagyban hozzájárul, hogy vannak olyan családok Mezőtúron, akiknek nincs saját kukájuk, illetve nem állnak szerződésben a hulladékszállító céggel. Miután hulladék minden háztartásban keletkezik, valószínűleg ezek a családok rendszeresen elhordják saját lakossági szemetüket valamely közterületre, ahonnan a város elszállíttatja, amíg anyagilag lehetősége van rá.

— A hulladékszállító közszolgáltató az ilyen esetekben is kiszámlázza a szolgáltatás díját a lakónak, mert felajánlotta a közszolgáltatást, mindegy, hogy a lakástulajdonos nem élt vele — mondta Kocsis Lajos, a műszaki osztály vezetője. — Ha a család nem fizeti ki számára a meghatározott összeget, a cég átadja az ügyet az adóhatóságnak, amely megpróbálja azt behajtani. Amennyiben ez sem vezet eredményre, az önkormányzatnak kell kifizetni a keletkezett hátralékot a hulladékszállító vállalatnak.

Vagyis a városnak, s így a túri adófizetőknek is az illegális hulladék elszállítatása nemcsak a szállításkor többletkiadás, de a szolgáltatást nem igénylők miatt is ők viselnek plusz terheket. A törvénytelen hulladéklerakás másik oka, hogy több városrészről eltulajdonították a közterületre kihelyezett fém hulladékgyűjtőt. Tél óta összesen 49 hulladékgyűjtőt loptak el, melyek pótlása szintén jelentős költséggel jár. A Városgondnokság igazgatója elmondta, hogy az összes elveszett gyűjtőt nem tudják a költségvetésből megvásárolni. Egyesek szerint az illegális lerakást csak abban az esetben képesek megfékezni, ha a lerakókra szigorú bírságot szabnak ki, természetesen ehhez azonosíthatónak kell lenni a szabálytalanságot elkövető személyeknek.

— Legalább a gyűjtőszigetek köré jó lenne térfigyelő kamerákat felszerelni, vagy valamilyen technikai hálózatot kiépíteni, ami segítené a tetten érhetőséget — mondta a mezőtúri Tóth Attila. — Sajnos hiába figyelik a környéken lakók a gyűjtőket, a többség napközben dolgozik, késő éjszaka pedig nem tudja szemmel tartani a szelektív szigeteket, így sajnos nincs ki ellen feljelentést tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!