Közélet

2008.07.25. 08:26

Országos összefogás segített a tiszakürti családon

Egy esztendeje történt, hogy a Tiszakürt-Bogarasszőlőben élő Ferenczék háza egy kidobott cigarettacsikk miatt a lángok martalékává vált. Azóta elkészült a tetőszerkezet, s felcsillant a remény, hogy hamarosan visszaköltözhetnek házukba.

Németh Gergő

Alig fél óra alatt vált a lángok martalékává egy Tiszakürt-bogarasszőlői család otthona még tavaly nyáron. Új építésű házukból öt kisgyermekkel szorultak vissza akkor a régi melléképületbe Ferenczék. Valószínűleg egy autóból kidobott csikk miatt kapott lángra az út mentén levágott fű, onnan terjedt át a tűz a házukra. Az eset után kevéssel szinte az egész ország összefogott Pécstől Esztergomig, Lakitelektől Mátrafüredig, hogy megsegítse a szerencsétlenül járt sokgyermekes családot. A segítő szándékú embereknek köszönhetően a bútortól a ruhaneműkig, élelmiszertől kiságyig sokféle ajándékot kaptak Ferenczék, akiknek időközben megszületett hatodik gyermekük, az azóta már nyolc hónapos Sanyika.

Egy kamionnyi szállítmány vár berendezésre

A segítőkész emberek egy kamionnyi szállítmányt gyűjtöttek össze Ferenczék számára. Ennek kisebbik része már a családnál van. A kitűnő állapotú bútorokat, több zsáknyi ruhafélét, háztartási eszközöket egy használaton kívüli házban helyezték el. Ezek addig maradnak ott, amíg a család be nem rendezi régi-új otthonát.

Egyelőre még a melléképületben kénytelenek meghúzni magukat a hat gyermekkel, ám jó hír, hogy a leégett házon azóta elkészült a tetőszerkezet. Pedig úgy tűnt, hogy a leégett épület már az enyészeté lesz. A jórészt szocpolból épített ház után ugyanis a tűzvész elmúltával is fizetni kellett a törlesztőrészletet. Ezen felül akadt még egyéb probléma is, hiszen az életveszélyessé nyilvánított ingatlan újjáépítéséhez be kellett szerezniük egy új építési engedélyt, ami mondani sem kell, nem volt ingyen.

— Sikerült új építési engedélyt szereznünk illetve új rajzot készítetettnünk — mondta Ferencz Gábor álmosan, hiszen épp éjszakai műszakból ért haza lakitelki munkahelyéről. — Új koszorút és tetőszerkezetet kapott a ház. A tetőhöz szükséges faanyag méretre vágva már megvolt az udvaron. Több műszakban dolgozom a lakitelki gumigyárban, hogy meg legyenek az anyagi feltételei a visszaköltözésnek. A melléképületre, amelyben most lakunk is ráférne egy felújítás, azonban most fontosabb a leégett házunk lakhatóvá tétele.

Gábor ezt nemcsak úgy a levegő mondja, hiszen a család apraja nagyja a ház körül sürög-forog, pakolászik. Felesége Klára épp a törmeléket söprögeti.

— A kánikula idején égett le a házunk — emlékszik vissza az egy évvel ezelőtt történtekre Ferenczné Klára. — A vizsgálat azt állapította meg, hogy valószínűleg egy autóból kidobott csikk miatt kapott lángra az út mentén levágott gaz. Onnan terjedt át a tűz a házra, s olyan gyorsan történt minden, hogy csak a két gázpalackot tudta kidobni az oltani érkező szomszéd. Mindenünk bennégett, új bútoroktól egészen a kicsik játékáig. Ferenczék különösen szerencsétlenek voltak. Épp akkor gyulladt ki a házuk, amikor a legnagyobb szárazság volt, és a környékbeli tűzoltók a lakitelki erdőtűz oltásában segédkeztek. Mire kiértek hozzájuk, már nem maradt oltanivaló. Kláráék elkeseredése, kezdeti kilátástalansága az emberek segítőkészségének hatására bizakodásra fordult. Ahhoz, hogy igazán visszakapják hitüket, és ismét felépítsék házukat, a segítő kezek adottak.

Ha a megkezdett ütemben haladnak a 13 éves Mónika, a 11 éves Gábor, a 7 éves Erzsike, az 6 éves Imike, a 4 éves Zsuzsika és a 8 hónapos kistestvérük Sanyika hamarosan ismét megfelelő körülmények között nevelkedhet majd.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!