Közélet

2008.08.22. 13:45

Egyetemisták akarnak nemzetiséget csinálni a Jászokból

Az elmúlt napokban látott napvilágot a hír a Jász Nemzeti Demokrata Mozgalom zászlóbontásáról. A csoport az Országos Választási Bizottsághoz címzett beadványában a kisebbségi státusz megszerzéséért indítana aláírásgyűjtést.

Banka Csaba

[caption id="" align="alignright" width="300"] Fiatal Jász pár
[/caption]A mozgalomról a kistérségben egyelőre nem sokat tudnak az emberek, az általunk megkérdezett jó része szerkesztőségünktől értesült a mozgalom létezéséről is. Az minden esere tény, korábban is felmerült a jászok kisebbségként való megjelenése, de konkrét lépés egyszer sem történt az ügyben. Honlapunknak sikerült elérni a mozgalom egyik vezetőjét, Elszaszer Tibor elnök-helyettest. aki készségesen válaszolt kérdéseinkre.

— Mikor jött létre a szervezet?

— Mivel egyelőre nem bejegyzett szervezetről van szó, így nincs konkrét dátumhoz kötve az alapítás dátuma. Önképző kör jelleggel, egyetemi klubjellegű társaságként működünk, körülbelül két esztendeje: Budapesti Jász Csoport néven. A jászságról kiadott írásokat, könyveket, cikkeket cseréltünk egymás között, közösen vitattuk meg a jászság múltját, de inkább jövőjét. Önmagunkat az oszét-grúz konfliktus kitörésének időpontjában neveztük el Jász Nemzeti Demokrata Mozgalomnak. Jászberény szimbolikus központunk, tevékenységünk a fővárosra koncentrálódik.

Megmosolyogtató kezdeményezés

— Olyan népcsoport a jász, amely elidegeníthetetlen részévé vált a magyarságnak. Kultúráját, identitását pedig nem politikai deklarációk útján kell megszereznie, hanem tettek útján. Közel húsz éve már ezen a területen dolgozunk, s azt hiszem nem kevés eredménnyel — mutatott rá dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője. Hozzátette, hogy a Jászok kisebbségi mivoltának kérdése korábban is felmerült, amikor a hunoknak volt hasonló törekvése az országban. A kezdeményezést azonmban megmosolyogtatónak tartották, s tartják ez idő szerint is. Eszes Béla, a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, hogy egyelőre nem hallottak még a Jász Nemzeti Demokrata Mozgalomról, így az önkormányzati szövetség nem is foglalkozott még kérdéssel. Korábban már felmerült a jász kisebbség kérdése, de odáig sem jutott az ügy, hogy egyáltalán konkrét határozatot fogadjanak el róla. Az új kezdeményezésről — ha ez felmerül a szövetség ülésén — később foglalnak majd állást.

— Kik a vezetőik, és honnan gyűjtik tagjaikat?

— Fiatal egyetemisták hálózatáról van szó, akik egymást megismerve fedezték fel, hogy van bennük egy közös pont: a jászsági vagy jász származás. Csoportunk vezetője tanulmányi útja miatt lemondott, most én próbálom koordinálni a csapatot. Új elnököt egyelőre nem választunk, szeretnénk a legalkalmasabb személyt megtalálni erre a feladatra. Hálózatépítésre két módszerünk van: az Internet és a kapcsolatkeresés. Tehát az egyelőre a honlapunkon kívül személyes ismeretségeinket próbáljuk hasznosítani. Ezeknek a módszereknek köszönhetően van már erdélyi, sőt írországi jelentkezőnk is, illetve aktív levélváltásban vagyunk több prominensebb jász személlyel. Így felvettük a kapcsolatot például Gaál Áronnal, a jász himnusz szerzőjével, illetve írt nekünk Kovács J. Béla is, aki lefordította az oszétok hőseposzát, amit elméletben néhány száz éve még a jászok is ismerhettek. Céljainkról mindannyian pozitívan nyilatkoztak.

— Milyen kötődésük, kapcsolatuk van a Jászsághoz, a jászokhoz?

— Jászsági születésű vagy a Jászságból elszármazott családokból állt össze mozgalmunk magja. Olyan ifjakról van szó akik jászként határozták meg magukat korábban is, éppen ezért találtunk egymásra. Legtöbbünk szülei, nagyszülei még mindig a Jászságban élnek, de minket egyetemi tanulmányaink, munkánk Budapesthez köt egyelőre. Az új tagok nagyobb része a Jászságban él.

— Miért gondolták, hogy kisebbségként kellene megjelennie a Jászoknak Magyarországon?

— Az oszét-grúz konfliktus idején derült ki, hogy a magyarok szélesebb tömegeinek nincsen fogalma a jász etnikumról. A jász kulturális élet egyébként igen sokat tett a jász identitás megőrzéséért, de ez mára kevés. Felgyorsuló világunkban meg kell erősödnünk, sőt fel kell ébrednünk, ha meg akarunk maradni. Nyugaton számtalan, „másodlagos nemzet" ért el sikereket: walesiek, skótok, frízek, baszkok, katalánok. A cornwalliak kihalt nyelvüket élesztették újjá, sok nép autonómiát kapott. Itt az ideje, hogy végre elismert európai nemzetté váljon a jászság is. Kisebbségi létünk ellenére mi lojálisak maradtunk a többségi magyar táradalomhoz. Őseink a Szent Koronára tettek esküt, mi pedig magyar állampolgárságunkból és a magyar alkotmányból fakadóan felelőséget érzünk a határon túli magyarokért is. Különösen a székelyek törekvéseivel szimpatizálunk.

— Miért az Önök szervezetének kell mindezt a zászlajára tűznie? Egyeztettek-e a Jászságban élő Jászokkal, civil-, esetleg politikai szervezetekkel, magánszemélyekkel?

— Nem hiszem, hogy ezt a törekvést egyetlen szervezet is kisajátíthatná. Magánszemélyekből összeálló társaság vagyunk, akik felvállalták ezt az ügyet. Mivel a létező jász egyesületek eddig nem cselekedtek ez ügyben, így nem tartottuk szükségesnek az előzetes egyeztetést. Mi jászoknak tartjuk magunkat, miért kellene engedélyt kérnünk bárkitől, ha ezt hivatalosan is el akarjuk ismertetni? A hozzánk visszaérkező levelek azonban megerősítenek bennünket, hogy jó úton járunk, egy létező igényt fogalmaztunk meg. Rengetegen jelezték — elsősorban magánszemélyek —, hogy támogatják elképzeléseinket, voltak, aki elmondták, hogy ők a népszámláláskor is jász nemzetiségünkét határozták meg önmagukat. A médiában megjelent egy burkolt vád ellenünk, miszerint etnobiznisz jelleggel kezdtük el ezt a munkát. Ezúton szeretném elmondani, hogy mi alá fogunk írni egy nyilatkozatot, miszerint 5 évig nem indulunk kisebbségi önkormányzati választásokon. Így szeretnénk elhárítani ezeket a támadásokat. Szívesen fogadjuk egyébként a jász civil szervezetek jelentkezését, felőlünk ők is vállalhatnak vezető szerepet a jászságért folytatott kampányban. Céljainkból viszont nem tágítunk, mert ez most időszerű.

— Milyen célokat tűztek maguk elé?

— Kisebb feladatok kötnek most le minket: kapcsolatfelvétel az északi és a déli oszét kormánnyal, egy komolyabb jász nemzeti hír és közösségi portál létrehozása. Egyébként első körben szeretnénk bejegyeztetni a jász nemzetiséget, ehhez össze kell gyűjteni a kellő számú aláírást, ezért folyamatosan építjük ki a hálózatunkat. Leveleket írunk, telefonokat intézünk, szervezünk. Középtávon ettől függetlenül állítanánk fel egy Jász Nemzeti Tanácsot, amely a kisebbségi önkormányzattól függetlenül is koordinálni tudja további tevékenységünket. Fontosnak érezzük, hogy létrejöjjön egy Jász Kulturális Intézet budapesti és jászberényi központtal. A későbbiek folyamán ki kell dolgozni egy jász területi és személyi autonómia modellt, amit népszerűsíthetünk majd és kellő társadalmi támogatottság esetén meg is valósíthatunk. Ezzel hivatkozási alapot és precedenst teremthetünk, akár a székelyek számára is. Talán egy évtized múlva a jász nyelv rekonstrukciójára is sor kerülhet, az oszét nyelv felhasználásával. Ahogy annak idején a hébereknek sikerült újra élővé tenni nyelvüket Izraelben, úgy ez nekünk is sikerülhet a jászok körében. Célunk tehát a jász nemzet elevenné tétele.

Fiatal Jász pár -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!