Közélet

2008.08.14. 19:46

Nyakon találta a szolnoki bringást a hídon kifeszített kötél

Egy reklámponyva kötele állta útját tegnap reggel egy szolnoki férfinak. Tormási Tamás munkába igyekezett a szolnoki Tisza-hídon, amikor egy lámpaoszlop és a hídkorlát közé kifeszített kötél eltalálta a nyakát. Ki a felelős az életveszélyes helyzet kialakulásáért?

Négyesi Ildikó

Különös eset történt tegnap reggel a szolnoki Tormási Tamással. A fiatalember szokásos reggeli útján haladt kerékpárral, amikor a nyaka egy kifeszített kötélbe ütközött.
— Reggel 8 óra 15 perckor a szolnoki Tisza-híd város felőli szakaszán egy ujjnyi vastag nejlonkötél volt kikötve, ami pont egy kerékpáros nyakának magasságában feszült. Még szerencse, hogy időben meg tudtam állni, és fölfelé mentem a hídra nem pedig lefelé, mert akkor nem úszom meg csak egy mélypiros csíkkal — emlékezett vissza a történtekre Tormási Tamás.
A férfi azért nem vette észre az útakadályt, mert éppen akkor szólalt meg egy autó riasztója az egyik közeli étteremnél, és az elterelte a figyelmét. Fékezett, próbált megállni, de csak már csak az ütközés mértékén tudott tompítani. Elkerülni azt nem tudta.
— Örültem, hogy fent tudtam maradni a nyeregben, és hogy kihalt volt az utca. A kötél valószínűleg nem volt a korláthoz erősen odakötve, talán csak át volt dobva rajta, mert miután nekimentem, leoldódott és a járdára hullott — borzongott meg az emlékek hatásától.
Az is átvillant Tamás agyán, talán a szél kapta fel és dobta át a korláton.
Akkor is nagy volt a kerékpáros forgalom, amikor a szoljon.hu munkatársai a helyszínre értek. A madzag már nem volt kikötve, de úgy lógott a járdára, hogy kellő odafigyelés híján bárki belegabalyodhatott volna. Az említett zsineg egy reklámponyva része lehetett egykoron.
Tormási Tamás szerencsésnek mondhatja magát, mert ha a város felé, a hídról lefelé halad biciklijével, komolyabb, vagy akár életveszélyes sérüléseket is szenvedhetett volna. Ez pedig nem az odafigyelés hiánya, hiszen a legtöbb ember nem különösebben fékez lejtőn lefelé, hagyja, hadd szaladjon kétkerekűje.
— A molinó kihelyezésére az önkormányzati tulajdonú utakon a polgármesteri hivatal ad engedélyt az E-on Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt.-vel egyeztetve — felelte érdeklődésünkre Pókász Endre, a szolnoki önkormányzat sajtóreferense.
Annak a cégnek, amely reklámponyvát szeretne kifeszíteni a város valamely pontján, tervet kell készítenie. Mennyi időre kéri, hová szeretné elhelyeztetni és mekkora nagyságút.
— A műszaki igazgatóságon döntenek arról, hogy az adott molinó kihelyezhető-e. A ponyva kifeszítésének időtartama nincsen meghatározva, annyi ideig lehet kint, amennyi időre azt a cég kéri. A kihelyezéséről és az eltávolításáról maguknak kell gondoskodniuk — mondta Pókász Endre.
A szolnoki önkormányzat sajtóreferense úgy tájékoztatta honlapunkat, az említett útszakasz, azaz a Tisza-híd a Magyar Közút Kht. felügyelete alá tartozik. Megkeresésünkre azt a választ kaptuk az állami szerv egyik szakértőjétől, ők nem adnak engedélyt molinók kifeszítésére, nem tartozik a feladataik közé. Abban az esetben ha szoborra, műemlékre akasztott reklámponyvát látnak, azt azonnali hatállyal leszedik.
A cikk írásakor nem lehetett tudni, vajon milyen hirdetés feszítőkötele maradhatott a lámpaoszlopon és ki adott annak kihelyezésére engedélyt. A kötelet mindenesetre nem sokkal azután, hogy jeleztük veszélyességét, haladéktalanul eltávolították.

Keret!
Reklámfelületekre vonatkozó szabályok
1. A molinó kihelyezésének időtartama legfeljebb 10 naptári nap.
2. A molinó nem feszíthető ki kandeláberek vagy más elektromos hálózatok tartóoszlopai között.
Forrás: A Magyar Közterületi Reklámszövetség etikai kódexe

Keret2!
Telepítési kódex megsértése
Aki jogorvoslatért fordul a Magyar Közterületi Reklámszövetséghez, annak nyilatkoznia kell arról, hogy ismeri a panaszeljárás előírásait, beleértve a szankcióit is, a maga részéről elfogadja. A szövetség bizottságához mindenki fordulhat kérelemmel, aki úgy gondolja, hogy jogát vagy jogos érdekeit a kódex szabályaival ellentétes magatartás sérti. A tárgyaláson a bizottság meghallgatja a feleket, és megvizsgálja az eléterjesztett bizonyítékokat. A megalapozott kérelemnek helyt ad, és a kódex megsértett rendelkezésének megjelölésével megállapítja a normasértést. Ha különösen súlyos a normasértés, határozatát nyilvánosságra hozza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!