Közélet

2008.09.03. 13:56

A legtöbb megyei fürdőbe kevesebb látogató érkezett idén

A megye több strandján lehet már látni, milyen szezont is zártak az idén. Több helyen elmaradt a látogatók száma az előző évitől, máshol éppenhogy túlszárnyalta azt. Örvendetes, hogy az ország más részeiről is érkeztek vendégek.

D. E.—M. G.—N. I.

— Szinte az egész nyarat a Tiszaligeti strandon töltöttem a barátnőmmel. Amikor jó idő volt mentünk és napoztunk a medence partján — árulta el a szajoli Boross Kata.

A főiskolás lány azért szeret a ligeti fürdőbe járni, mert úszni és labdázni, valamint csúzdázni is lehet. A családjával a cserkeszőlői gyógyfürdőnek is gyakori vendége, ahol masszíroztatni és hullámfürdőzni szokott.
A szolnoki Tiszaligeti strand jó szezont tudhat maga mögött. Bogdán Béla, a Víz- és Csatornaművek fürdőágazati igazgatója elmondta: az idei szezon tizenöt százalékkal jobb volt az előző évinél, százezren felül volt a fürdőzők száma. A megye más településeiről és az ország minden részéről érkeztek látogatók a strandra.

[caption id="" align="alignleft" width="370"] Voltak, akiknek a tiszai szabadstrand nagyobb örömet okozott, mint az élményfürdők
[/caption]— Egyre népszerűbb a strand, hiszen Pécsről és Sopronból is voltak vendégeink, de jellemzőbb, hogy ötven kilóméteres sugarú körön belülről jöttek hozzánk — mondta Bogdán Béla.
— Nem zártunk olyan évet, mint tavaly — szögezte le a tényt érdeklődésünkre Kovrig Zoltán. — Az igazi nyár későn érkezett, s rövid volt. A hideg, esős júliusban elmaradoztak a vendégek. Hosszabb, kitartóbb meleg, kánikulai idő idén nyáron nem is volt. Akadt, hogy programdús hétvégére érkezett meg a fázós, csapadékos hőmérséklet, távoltartva a szolgáltatásokat igénybevevőket. A beléptetőrendszerünk adatai szerint, míg az elmúlt évben 102 ezren látogatták a strandot, addig idén ez a szám csak 86 ezer. A hazai vendégek közül a keleti országrészből, a vékonyabb pénztárcájú emberek érkeztek a Tisza-tóhoz, és a külföldiek, főleg a németek és a hollandok jelenléte is 25-30 százalékos elmaradást mutat.

A Mezőtúri Strandfürdő és Fedett Uszoda nem zárt jó évet. — Május elsejétől harminc százalékkal megemeltük a belépőjegyek árát. Ez a forgalmon is látszódott, hiszen a megszokottnál kevesebben strandoltak nálunk, mintegy tizenötezren — mondta el érdeklődésünkre Herczeg Zsolt, a mezőtúri Víz és Csatornamű Kft. ügyvezetője.
Mint megtudtuk a környező településekről is érkeztek vendégek, az árbevétel pedig június, július, augusztusban összesen tíz százalékkal nőtt. Köszönhetően az áremelésnek.

A berekfürdői gyógyvizű strandfürdőben tavaly év végéig 251 ezer 297 látogató volt, idén augusztus 31-ig 237 ezer 647 fő. — Ez időarányosan jobb, mint a tavalyi év hasonló időszakában — mondta Oros István ügyvezető igazgató.

[caption id="" align="alignright" width="278"] Neki a Balaton a riviéra?
[/caption]Augusztus végéig a tavalyi évhez képest mintegy nyolc százalékos bevételnövekedést értek el a strandon úgy, hogy ebben az évben nem növekedtek a strandbelépők árai.
Örvendetes, hogy nyáron sok családos vendég kereste fel a strandot, s egyre több hazai látogatójuk is volt. Ez köszönhető a felújításoknak, komfortosításoknak, valamint a nyári fesztivál hétvégi programjainak is.
A főszezonban a legtöbb vendég több napra érkezett, hogy élvezzék a gyógyvíz jótékony hatását. A kempingben jelenleg is nagyon sok német, holland és lengyel vendég pihen.

Cserkeszőlőn szinte ugyanolyan szezont zártak, mint előző évben. — Durván kétezer fővel volt több látogatónk idén májustól augusztusig. Tavaly júliusban zártunk jó hónapot, de ez évben áthelyeződött a hangsúly augusztusra — tudtuk meg Torkos Györgytől, a Cserkeszőlői Gyógyfürdő fürdőigazgatójától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!