Közélet

2008.09.24. 17:54

Lassan megoldódni látszik a család sorsa

Egy Ford Transit kisteherautó parkolt le a rákócziújfalui Hámán Kató út 18-as számú ház előtt ma délelőtt. Idegenek tizenöt doboz ruhát, konyhabútort, bőr ülőgarnitúrát pakoltak le róla. Így érkezett a segítség Hornyik Zoltánnénak és családjának. A háttérben azonban két polgármester véleménye erősen eltér a helyzetről.

Gelei József


Ez még önmagában nem lenne hír, ám az előzmények ismeretében — miszerint Hornyik Zoltánnét és családját felszólította az önkormányzat, hogy október 15-ig költözzön ki a bérlakásból — már annak számít. A család sanyarú sorsát megismerve Drávapiski polgármestere, Mali Zoltán azonnal segítő kezet nyújtott. Közelmúltbeli első látogatása alkalmával ígéretet tett, ruhával, bútorokkal a Moha Alapítványon keresztül „gyorssegélyhez” segíti a rászorultakat, s abban is közben jár, hogy a lakás megvételéhez szükséges banki kölcsönhöz is hozzájusson a család.

Temetés miatt napolták el az ülést

Mali Zoltán rossz néven vette, hogy az ígéretekkel ellentétben nem kapott meghívót a rákócziújfalui képviselő-testület szeptember 24-i ülésére. Ennek okáról a település első emberét, Papp Jánost kérdeztük.

— Sajnos olyan rendkívüli körülmény jött közbe, hogy el kellett napolni az ülést — felelte szerda déli megkeresésünkkor a faluvezető. — Meghalt az egyik képviselő közeli hozzátartozója, s annak temetésére tegnap délután kettő órakor került sor. A gyászszertartáson természetesen nekünk is illett ott lenni. A másik ok, amiért nem kapott meghívót, hogy „megszondáztam” a képviselőket, mit szólnak hozzá, ha Mali Zoltán részt venne a soron következő ülésen. Nos a többség úgy vélekedett, hogy nem akar vele találkozni, ne szóljon bele a település belügyébe. Erről, illetve az ülés elnapolásáról egyébként időben értesítettem.— Papp János polgármester kollégám zsinórban nem tartotta be nyilvánosság előtt nekem tett ígéreteit, így a továbbiakban őt kihagyva próbáljuk meg egyenesbe hozni a család életét. Azt ugyan elértük már, hogy Hornyikné és gyermeke bejelentkezhetett a lakásba, ám a kisfiú édesapja még mindig nem. Emiatt egyébként a közigazgatási hivatalhoz fordultam, mulasztásos törvénysértés miatt. Mivel nincs állandó lakcíme, az én dolgom is nehezebb, hiszen a banki hitelfevételnél ez alapvető kitétel. Mindegy, így is megoldom a dolgot.

Saját ügyvédünket, a siklósi dr. Holczknecht Zoltánt már megbíztuk a család képviseletével. Az újfalui polgármester egyébként kedden felhívott, hogy feleslegesen ne jöjjek Rákócziújfaluba, mert a képviselő-testület nem akar velem találkozni. Én ennek ellenére itt vagyok, igaz nem miattuk, hanem a szerencsétlen család miatt. Most megígérem, a továbbiakban folyamatosan figyelemmel kísérjük Hornyiknéék sorsát, s nem engedjük, hogy október 15-én kirakják őket a lakásból.

A tizenöt doboz, különböző méretű ruhát a Moha Alapítvány a környékbeli szegény családoknak hozta, annak kiosztása Hornyikné feladata. Az adományok lepakolása után sokáig nem időzött a Hámán Kató utcában a baranyai küldöttség, egy kávé elfogyasztása után máris elbúcsúzott.
— A Szoljon.hu-n és az Új Néplapban megjelent cikk nyomán telefonon megkeresett a tiszafüredi Szabó Péter. Olyan ifjúsági tábor létrehozásához ajánlotta segítségét, mely hátrányos helyzetű gyerekek üdülését biztosítaná. Az már csak természetes, ha itt járok a megyében, személyesen is találkozom új támogatónkkal, úgyhogy most Füred felé vesszük az irányt. De legkésőbb október közepén ismét eljövök — köszönt el Mali Zoltán.

A „messziről jött ember” eddig valamennyi ígéretét betartotta, bútort, ruhát hozott a családnak. Hogy a legnehezebbel, a banki hitelhez való juttatással hogyan boldogul, még nem tudjuk. De energiáját, vehemenciáját látva, ma már azt sem tartjuk elképzelhetetlennek.

— Sajnos olyan rendkívüli körülmény jött közbe, hogy el kellett napolni az ülést — felelte szerda déli megkeresésünkkor a faluvezető. — Meghalt az egyik képviselő közeli hozzátartozója, s annak temetésére tegnap délután kettő órakor került sor. A gyászszertartáson természetesen nekünk is illett ott lenni. A másik ok, amiért nem kapott meghívót, hogy „megszondáztam” a képviselőket, mit szólnak hozzá, ha Mali Zoltán részt venne a soron következő ülésen. Nos a többség úgy vélekedett, hogy nem akar vele találkozni, ne szóljon bele a település belügyébe. Erről, illetve az ülés elnapolásáról egyébként időben értesítettem. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!