Közélet

2008.09.28. 08:33

Mire elég télen a nyugdíj?

Idén korán lehűlt a levegő, így lehetséges, hogy a tél is hamarabb beköszönt. A kis nyugdíjasoknak be kell osztaniuk pénzüket, hogy ki tudják fizetni számláikat és a napi betevőre is jusson.

Erdős Csaba—Négyesi Ildikó

— Hiába több szobás az otthonunk, csak egy szobában fűtünk. Másutt nem gyújtunk be, még a konyhában sem, így az ebédünket is az egyetlen meleg helységben esszük meg — mondja a tiszapüspöki Tóth Istvánné, Anna néni.

1,1%-os kiegészítő nyugdíjemelés novemberben

Az emelés összege az átlagnyugdíj esetében havi 880 forint, ami 10 hónapra visszamenőlegesen jár (azaz átlagosan 8800 forint). A nyugdíjasok a szokásos novemberi nyugdíjkifizetés napján egy összegben, egyszerre kapják meg a novemberi, de már emelt összegű nyugdíjat; az emelés tíz hónapra visszamenőleg járó összegét; a 13. havi nyugdíj második részletét; valamint a 13. havi nyugdíj első, márciusban kifizetett részletének korrekciós különbözetét is.

Mint azt Anna nénni elpanaszolta, nagyon drága a villany, a gáz, a nyugdíjuk pedig nagyon kevés.
— Havonta nagyjából 21 ezer forintot kapok, a férjem pedig 65 ezer forintot. Ebből szűkösen jövünk ki, félretenni pedig nem tudunk belőle — panaszolja Tóth Istvánné.
Általában harmincezer forintot költenek ételre-italra és egyéb szükséges dolgokra egy hónapban, a többit pedig a számlák befizetésére fordítja a psüpöki házaspár.

— Jó lenne egy kis nyugdíjemelés, mert minden egyre drágább lesz. Talán a pluszból ki tudnánk fizetni a megnövekedett számlákat — sóhajt Anna néni.
A szajoli Katona Jánosné Ica néninek is nagyon be kell osztania csekélyke nyugdíját. Sok-sok éve már, hogy egyedül él, így megtanulta már, hogyan fizesse a rezsit egy nyugdíjból.
— Sosem engedem 20 fok fölé emelkedni a szobában a hőmérsékletet. Minden szobában van hőmérő, így ha látom, hogy meleg van, gyújtólángra veszem a gázt — meséli Ica néni.

Mint azt a nyolcvanas éveit taposó hölgy elmondta, telente nem fűt a konyhájában, csak rövid időre kapcsolja be reggel. Az árammal és a vízzel is igyekszik spórolni.
— Este, miközben nézem a televíziót, szeretem ha van egy kis világítás. Áramot mégsem használok, hiszen a fiaméktól kaptam egy olyan lámpát, melyet a nap sugarai töltenek fel — árulja el titkát az idős asszony.
A vízzel pedig úgy takarékoskodik Katona Jánosné, hogy mosásnál lavort tesz a cső alá, amiben az utolsó öblítővizet gyűjti. Később azzal önti le a toalettet.

Más is igyekszik spórolni, hiszen sokba kerül a fűtés télen.
— Nálunk gázfűtéses a ház — meséli Bagdi László. — Mi már elég korán elkezdünk spórolni a télre, konkrétan nyár elejétől. A meleg időszakban, amikor nem nagyon kell fűteni, mi akkor is több gázfogyasztást diktálunk be, így a téli hónapokban nem kapunk olyan magas számlát — mondja Laci bácsi.
Az idős úr bár tudja, hogy ez nem túl szabályos, de máshogy nem tudják kifizetni a téli gázszámlát. Mikor hűvösre fordul az idő, az ablakokra és ajtókra szivacstömítést szoktak tenni, hiszen tapasztalataik azt mutatják, az is sokat jelent.

Akadnak olyan nyugdíjasok is, akik nemcsak gázzal fűtik a lakásukat.
— Amikor beáll a hideg időszak, én már fűtöm a házat — nem bírjuk már a feleségemmel a hideget — teszi hozzá a szolnoki Kiss András. — A mi házunkban mindenhol gáz van, még a vízmelegítő is gázüzemű, de van egy cserépkályha a nagyszobában. Ha mindent gázzal fűtenénk, nem bírná el a kettőnk nyugdíja a hidegebb hónapokban — mondja András bácsi.

A nyugdíjas éveit töltő Kiss András október tájékán megrendel egy kis tűzifát, meg a szomszéddal lenéznek az ártérre egy kis uszadékfáért. Mint mondja, rengeteg fűtésre alkalmas fa hever ott szanaszét, mi soha sem vágunk ki egyet sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!