Közélet

2008.10.19. 13:11

Bringával győzték le az országot

Kellemeset a hasznossal! Akár ezt a jelszót is kiadhatták volna a Szolnoki Mustármag Katolikus Óvoda dolgozói, amikor úgy döntöttek: részt vesznek a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium „Bringázz a munkába!” akciójában. Ám azt álmukban sem merték remélni, hogy lelkesedésüket egy vadonatúj szolgálati járművel díjazzák majd.

Bugány János

— Amikor szeptemberben regisztráltunk a kampány internetes honlapján, mindössze az volt a szándékunk, hogy egy rokonszenves kezdeményezéshez csatlakozzunk — avatott be az előzményekbe Somogyiné Tálas Anikó, a Szolnoki Mustármag Katolikus Óvoda vezetője. — Nem versenyként tekintettünk az akcióra, sokkal inkább egy olyan felhívást láttunk benne, amely példa értékű, közel áll az itt dolgozók szemléletéhez és értékrendjéhez, ráadásul kölönösebb anyagi, energia- és időbefektetést sem igényel.

A kampány története a kezdetektől napjainkig

Múlt év augusztusában a közlekedési, egészségügyi és környezetvédelmi tárca meghirdette a Kerékpáros Magyarország Programot. Egy hónappal később indult az első Kerékpározz a Munkába! akció, mely idén tavasszal kapta meg a Bringázz a Munkába! elnevezést. 2007 őszén a kezdeményezés még csak a fővárosban indult útjára, ám már akkor több mint kétezren csatlakoztak a kampányhoz. Tavasszal már az ország teljes területére kiterjesztették az akciót, amely hatezer résztvevőt vonzott. Ősszel azonban még ezt is sikerült túlszárnyalni, hiszen 8000 bringás regisztrált. Ők összesen több mint 100 ezer tekerés alkalmával 750 ezer kilométert tettek meg, ami felér egy Föld-Hold utazással retúr. Lelkesedésüknek köszönhetően 142 tonna CO2-kibocsátás sikerült megtakarítani hazánkban, amely 75 másodperc szünettel ér fel az ország teljes szén-dioszid termelésében. A bringások munkájának gyümölcse továbbá több mint 16 millió elégetett kalória, majdnem 16 millió forint megtakarított benzinkiadás — több száz vadonatúj bringa ára.

Tekintettel arra, hogy kollégáim többségével együtt eddig is kerékpárral közlekedtünk az otthonunk és a munkahelyünk között. Az egyetlen cél, amit kitűztünk magunk elé, mindössze annyi volt, hogy szeretnénk mi is szert tenni azokra a speciális esőköpenyekre, melyeket a szervezők ajándékként a mozgalomban részt vevők mindegyikének felajánlottak. Én személy szerint körülbelül két kilométerre élek innen és bár akad társunk is, aki a Széchenyi városrészről teker be nap mint nap, a többiek viszonylag közel laknak. Nekünk mindenképpen praktikus közlekedési eszköz a kerékpár, hiszen gyalog azért hosszú volna ez az út, autóval viszont meg kellene kerülni a fél várost. Állítom, bicajjal gyorsabban érek ide, mint ha a forgalomban araszolnék.

Ráadásul olcsóbb, és a saját pénztárcám mellett a város levegőjét is kímélem. Őszintén szólva hazafelé menet rendszerint kifejezetten jól esik ily módon kiszellőztetni kicsit a fejem. Előfordul, hogy kikapcsolódás gyanánt még kerülök is egyet a Tisza-part, vagy a belváros valamelyik hangulatosabb része felé. Afféle életforma ez már a számomra, amelyet még rossz időben sem adok fel. Ma már megfelelő ruházattal is rendelkezem ahhoz, hogy akár a szakadó esőtől sem kelljen megijednem.
A kis közösségnek nemrégiben egy új kolléga hívta fel a figyelmét e lehetőségre, aki az elmúlt esztendőben egyénileg már benevezett a kampányba. Az ötlet az intézmény falai között egyhangú támogatásra talált, így egy távolabb lakó munkatárs kivételével az ovi teljes nevelőtestülete beszállt a bringások mezőnyébe. A kiírásnak megfelelően egy héten át regisztrálták is szorgalmasan, hány kilométert tekertek naponta. Aztán elérkezett az eredményhirdetés ideje.
— Persze folyamatosan figyeltük a honlapot és izgatottan vártuk a fejleményeket, ám ennek ellenére is váratlanul kellemes meglepetésként ért bennünket a hír, hogy közel kilencven százalékos eredménnyel — az óvoda teljes gárdáját alapul véve ilyen arányban választottuk a kerékpárt munkába járásunk eszközéül — kategóriánkban és az összesített versenyben is az élen végeztünk.

Azóta kiderült, az esőköpenyeken és közös büszkeségen, sikerélményen túl mást is nyertek a mustármagosok. Méghozzá egy márkás drótszamarat, melyet hamarosan birtokba vehetnek. Ám egy pillanatig sem okozott komolyabb fejtörést számukra, miként tudnak megosztozni a mutatós és modern kétkerekűn. Terveik szerint ugyanis nemes egyszerűséggel kinevezik közös szolgálati járműnek, amely a napközbeni ügyintézés eszközeként könnyíti majd életüket. Emellett persze saját bringáikat sem hanyagolják a jövőben — ígérte az óvodavezető, aki örömmel újságolta, hogy példájuk már a gyermekek és a szülők körében is egyre több követőre talál. Így aztán amint újra alkalom adódik hasonló megmérettetésre, ők nem fognak megfutamodni a kihívás elől — fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!