Közélet

2008.10.04. 16:07

Draskovics: bővítenék a közlekedési szabálysértések uniós behajtási lehetőségét

Magyar kezdeményezésre kiszélesítenék a lehetőségét annak, hogy az egyes uniós tagállamokban elkövetett közlekedési kihágások büntetései más tagállamban is behajthatóak legyenek - közölte szombaton Hévízen Draskovics Tibor, a nyolc uniós tagállamot tömörítő Salzburg Forum háromnapos tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Hír3.hu

Az igazságügyi és rendészeti miniszter kifejtette: a közlekedésbiztonság megerősítését szolgálja a térségben a kezdeményezés, mert jelenleg minden ország a saját polgáraival szemben hathatósan fel tud lépni a szabálysértések esetén, de más tagállam állampolgáraival szemben "szinte tehetetlen, és ez tarthatatlan".
 

Az elképzelés valóra váltásához azonban minden államnak be kell illesztenie a jogrendjébe az ezzel kapcsolatos jogszabályokat, és hatékonyabb információcserére van szükség az egyes országok rendészeti szervei között - jegyezte meg. Magyarország soros elnökként másodszor volt házigazdája a 2004-ben alakult Salzburg Forumnak, amely Ausztria, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Románia belügyminisztereit tömöríti. A tanácskozáson megfigyelőként Horvátország és a Nyugat-Balkán államai: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia belügyminiszterei is jelen voltak, és részt vett a rendezvényen az Európai Bizottság alelnökének kabinetfőnöke is. Draskovics Tibor ugyancsak magyar kezdeményezésként számolt be arról, hogy a fórum tagállamaival egyetértésben létrehoznak egy uniós mintaprojektet, felkészülve a schengeni övezet külső határain 2012-től kötelező biometrikus, vagyis ujjlenyomat-azonosításra.

A tanácskozáson a nyugat-balkáni országokkal kapcsolatos közös uniós vízumpolitika is szóba került, a fórumon résztvevő balkáni országok pedig egyetértési nyilatkozatot tettek egy közös információs rendszer kialakításáról az illegális migráció feltérképezésére és megakadályozására. Mindemellett magyar-szlovák és magyar-horvát kétoldalú megállapodást is aláírtak a résztvevők az uniós bel- és igazságügyi megállapodás keretén belül az illegális migráció elleni fellépésről és a bűnügyi felderítés segítéséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!