Közélet

2008.10.18. 19:18

Magyar származásúak de még nem jártak itt

Brüsszeli diákok érkeztek a szolnoki Varga Katalin Gimnáziumba. A tuzenhárom diák közül kilenc magyar származású, de némelyikük nem tud magyarul és még sosem járt Magyarországon.

Bede Fatime Vivien

A kis csapat öt napra érkezett és vízzel kapcsolatos kísérleteket fognak végezni a magyar diákokkal együtt.  A szombati nap a várossal és az iskolával való ismerkedéssel, valamint a későbbi kísérletek előkészítésével telt.  A tanulók az egyik brüsszeli Európai Uniós iskolából érkeztek, ahová nagyrészt diplomaták gyermekei járnak.  A 3500 diákból 150 magyar származású.

Ők elsősorban magyar nyelven tanulnak, de bizonyos órák angolul folynak. Az anyanyelven történő oktatáshoz anyanyelvi tanárok is rendelkezésre állnak. A csoporttal érkezett Fodor Zoltán is, aki korábban szintén Vargás tanár volt.  A tanár úr elmondta, hogy az iskolában 3-tól 18-21 éves k orig tanulnak a diákok, így egybefogja az óvodát, általános- és középiskolát is.  Amelyik gyerek a kezdetektől fogva oda jár az 5 éves korban kezdi el az első idegen nyelvet tanulni, majd 11 évesen a másodikat.

-  Egy kicsit olyan ez, mint a bábeli nyelvzavar - veszi át a szót Kim Bruun, dán származású tanár. -Majnem az összes európai országból vannak diákok és mindenki használja az anyanyelvét is. Ha egy 3 éves alig beszélő kisgyermek jön oda hozzám, megesik, hogy azt sem tudom milyen nyelven szól éppen.

Fodor Zoltán elmondta, hogy a diákok általában 3-4 idegen nyelven tanulnak meg beszélni a 15 év alatt és az itt szerzett érettségijükkel a világ bármely más országában továbbtanulhatnak. A Varga Katalin Gimnázium igazgatója, Molnár László elmondta, hogy idén decemberben a Varga Katalin Gimnázium tanulói közül néhányan kiutaznak Brüsszelbe.

- Amikor nemzetközi programot szervezünk, akkor azt mindig egy bizonyos témakörre építjük fel. Ez, ebben az évben a víz és az azzal folytatott kísérletek - mondta el az igazgató. - Október 20-án a vendégek is részt vesznek majd az október 23-i megemlékezésen, továbbá ezen a napon tartjuk a szalagtűzőt is, ami sokuknak egy merőben új dolog lehet.

Bede Fatime Vivien -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!