Közélet

2008.10.09. 07:52

Még érzelmi zsarolást is emlegetnek a képviselők

Rákócziújfaluban az önkormányzati képviselők egy jó része szembe fordult a polgármesterrel. Többszörösére nőtt költségekről, egyeztetés nélkül meghozott döntésekről beszélnek néhányan. De vajon igazuk van?

Gelei József

Az elmúlt esztendő(k)ben az ex-polgármester, Kecskés János körül kialakult helyzet miatt került többször is a címlapokra Rákócziújfalu. Az egykori faluvezető és ellenzéke állandó vitája, pereskedése szolgáltatott akkor okot arra, hogy az átlagosnál is többet foglalkozzunk az alig kétezer lelket számláló, Szolnoktól 15 kilométerre fekvő településsel. Amikor aztán tavaly decemberben lemondott posztjáról Kecskés János, majd annak rendje és módja szerint kiírták az időközi választást, azt hittük, lassan megoldódik a helyzet, normális kerékvágásba kerül a falu közélete.

Rendőrségi feljelentést tettek

Rákócziújfalui lakosok beadványt juttattak el a Szolnoki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályára. Ebben öt oldalon keresztül sorolják azokat a vélt jogsértéseket, amelyeket szerintük Papp János polgármester elkövetett. A dokumentumban kérik a rendőrséget, hogy rendeljen el nyomozást az ügyben.


Ám még be sem iktatták az új vezetőt, még le sem tette az esküt a megválasztott Papp János, névtelenek máris feljelentették a Vám- és Pénzügyőrségnél. Akkor már sejteni lehetett, cseberből vederbe került a falu, hamarosan minden ott folytatódik majd, ahol decemberben rövid időre véget ért.

A szeptemberben kirobbant „hátrányos helyzetű családok, kontra önkormányzati bérlakások” ügye — szerencsétlen sorsú család kerülhet az utcára — miatt ismét a figyelem középpontjába került Rákócziújfalu. Előbb egy „idegen”, a Baranya megyei Drávapiski polgármestere fordult a közigazgatási hivatalhoz mulasztásos törvénysértést bejelentve, majd most az önkormányzati képviselők nagy része akár az Állami Számvevőszékig is elmenne a falu érdekében.

— Nem lejáratni akarjuk Rákócziújfalut, hanem egyszerűen szeretnénk tisztán látni — kezdte mondandóját Bodor Zoltán alpolgármester, aki mögött öt képviselő sorakozott fel a polgármesterrel szemben. — Úgy érezzük, Papp János nem jó gazdája a településnek, teljhatalmúlag dönt kérdésekben, miközben súlyos milliókat költ. Rendre csak utólag tájékoztatja a testületet, és érzelmi zsarolással éri el, hogy olyan összegek kifizetését is engedélyezzük, amely feladatok sokkal olcsóbban is megoldhatóak lettek volna. Vitatjuk az iskola, az ebédlő és óvoda felújítására fordított összeget, a külterületi vízelvezető rendszerre elköltött 13 milliót, hiszen ez például nem is az önkormányzat, hanem a Mezőtúri Víztársulás feladata lett volna. A buszmegálló, a temető felújítása idén sokszorosába került a tavalyinak. Míg a szúnyogirtásra egy éve 140 ezret fizettünk ki, most nyáron mindez 900 ezerbe került. Az önkormányzat gépkocsiját sajátjaként használja a polgármester, miközben a horribilis üzemanyagköltséget a falu állja. Mikor megválasztották polgármesternek, 133 millió forint volt a kasszában, az utolsó pénzügyi bizottsági ülésen pedig elhangzott, ha most minden számlát kifizetünk, alig marad több, mint húsz millió. Nem azt mondjuk, hogy nem fejlődött volna a falu, de nincs arányban a fejlődés a kifizetésekkel. Nekünk képviselőként az a legfontosabb, hogy a település megőrizze gazdasági stabilitását. A polgármester programjával is egyetértettünk, csak a megvalósításhoz vezető utat nem tartjuk jónak. Ha így folytatjuk, hamarosan likviditási gondjaink lesznek. Éppen ezért szeretnénk, ha a sorozatban elmaradt testületi ülések után végre egyet megtartanánk, egy szakmai bizottság kivizsgálná, ellenőrizné a polgármester eddigi döntéseit. Amennyiben pedig mulasztást, hűtlen kezelést állapít meg, az Állami Számvevőszékhez fordulunk.

Természetesen megkerestük az érintettet, Papp János polgármestert is, ő miként látja a kialakult helyzetet.

— Egymás után három képviselő-testületi ülés maradt el, mert nem jöttek el a tagok, s így határozatképtelenek voltunk. Úgy érzem, a képviselők rendszeres távolmaradásukkal hátráltatják a munkát. Már régen döntenünk kellett volna például a gáz bevezetéséről a tornaterembe vagy az iskolai étkeztetés hiányosságainak felszámolásáról, ám ülés hiányában képtelenek vagyunk ezekről beszélni — felelte kapásból Papp János. — Az élet azonban nem állhat meg, így valóban akadtak olyan dolgok, amelyek azonnali döntést igényeltek, s én megtettem azt. Előtte azonban az alpolgármesterekkel mindig egyeztettem. Úgy érzem, lejárató kampányt kezdtek ellenem. Azt hiszem egyébként elég, ha a számok beszélnek helyettem, s abból mindenki eldöntheti, mi az igazság. Idén januárban 136 millió forint volt a számlánkon, és itt van a féléves, június 30-i banki kivonat, mely szerint valamivel több, mint 108 millió áll a rendelkezésünkre. Bár valóban vannak kifizetetlen számláink, azok összesen nem érik el a 8 millió forintot. Tudom, hogy nagy tempót diktálok a munkában, de muszáj, mert lemaradunk. A választók megszavazták a programomat és én ezt szeretném is megvalósítani.

Az elmúlt egy év történései

2007. december 6.: egészségügyi okok miatt lemond polgármesteri tisztéről Kecskés János, aki több cikluson keresztül töltötte be a posztot.

2008. március 7.: öt jelölt adja le ajánlószelvényeit a polgármester-jelöltséghez: Bekéné Patvaros Mária, Bencsik Mihály, Bodor Zoltán, Kollár János és Papp János kerül fel így a hivatalos listára.

2008. március 30.: a település polgárai 332 szavazattal Papp János választják meg polgármesternek. Mögötte Bodor Zoltán végez a második helyen 213 vokssal.

2008. április 6.: a március 30-án megválasztott új polgármester, Papp János házánál 14 óra 10 perckor megjelennek a Vám- és Pénzügyőrség nyomozói és házkutatást tartanak, mivel névtelen bejelentést kaptak, hogy nagy mennyiségű, zárjegy nélküli cigarettát és alkoholt találnak. A házkutatás eredménytelenül zárul.

2008. szeptember 24.: Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere állampolgári bejelentést tesz a szolnoki közigazgatási hivatalnál a rákócziújfalui önkormányzat ellen, mulasztásos törvénysértés miatt.


Elhangzottak érvek és ellenérvek. Hogy kinek van igaza: a kétharmados többségbe került ellenzéknek vagy a polgármesternek? Nem tudjuk, de a falu érdekében jó lenne, ha lassan megnyugodnának a kedélyek Rákócziújfaluban és valóban az előrelépésről, a fejlődésről szólnának az újabb hírek.

2008. március 7.: öt jelölt adja le ajánlószelvényeit a polgármester-jelöltséghez: Bekéné Patvaros Mária, Bencsik Mihály, Bodor Zoltán, Kollár János és Papp János kerül fel így a hivatalos listára.

2008. március 30.: a település polgárai 332 szavazattal Papp János választják meg polgármesternek. Mögötte Bodor Zoltán végez a második helyen 213 vokssal.

2008. április 6.: a március 30-án megválasztott új polgármester, Papp János házánál 14 óra 10 perckor megjelennek a Vám- és Pénzügyőrség nyomozói és házkutatást tartanak, mivel névtelen bejelentést kaptak, hogy nagy mennyiségű, zárjegy nélküli cigarettát és alkoholt találnak. A házkutatás eredménytelenül zárul.

2008. szeptember 24.: Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere állampolgári bejelentést tesz a szolnoki közigazgatási hivatalnál a rákócziújfalui önkormányzat ellen, mulasztásos törvénysértés miatt. Rendőrségi feljelentést tettek Rákócziújfalui lakosok beadványt juttattak el a Szolnoki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályára. Ebben öt oldalon keresztül sorolják azokat a vélt jogsértéseket, amelyeket szerintük Papp János polgármester elkövetett. A dokumentumban kérik a rendőrséget, hogy rendeljen el nyomozást az ügyben.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!