Közélet

2008.10.20. 14:07

Pszichológus beszél az elharapódzó iskolai agresszióról

A fiatalok agressziója sajnos lassan napi hír az újságokban. Honlapunk is beszámolt arról, amikor egy jászkiséri fiatal úgy rúgta fejbe társát, hogy annak arccsontja több helyen eltört. Szántainé Baráth Anita, a Jászsági Egységes Pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógusa és pszichológusa is találkozik hasonló problémával.

Kurunczi Viktóra

— Eddig is jelen volt az agresszió minden korosztályban, csak nem kapott ekkora figyelmet a sajtóban. Szerintem az esetek száma nem növekedett, viszont minőségükben módosultak, a csipkelődéstől az egészen durva verésig. Az agresszivitást többféleképpen csoportosíthatjuk, például lehet cselekedeti, ami tettekben nyilvánul meg és verbális, ami szavakban.
— A Jászságból kik fordulnak Önhöz agresszió kezelése miatt a legtöbbször?
— Mi a Jászság tizennyolc településével foglalkozunk, háromtól tizennyolc éves korig. Mostanság sok óvodás jár hozzánk, és általános iskolákból is sokan jönnek. Az egyik kiemelkedő esetem is egy ötéves óvodáshoz köthető, aki megrongált egy autót. A középiskolákban inkább az iskolakerülés okoz gondot.

— Mi lehet az agresszió kialakulásának oka?
— Ez nagyon összetett probléma, hiszen alapvetően mindenkiben ott van az agresszivitás. Inkább az a kérdés, hogy ezt ki hogyan szabályozza, ami nagyon sok tényezőtől függ: személyiségvonások, családi háttér, mindennapi környezet, példakép követése és nevelési módszer. Vannak akik nyíltan agresszívek vagy olyanok, akik elfojtják érzéseiket, ami lehet, hogy egyszer csak robban. Ezért van sokszor, mint például a Jászkiséren történt verekedésnél is, hogy semmi probléma nem volt a diákok magatartásával ismereteink szerint, egészen a megtörtént esetig. A legfontosabb, hogy mindenki tisztában legyen saját határaival, érzelmeit megfelelő módon vezesse le, hisz nem mindegy milyen formában fejezi ki azt.

— Hogyan lehet ezeken az eseteken segíteni?
— Először is a legfontosabb a megelőzés. Erre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Ehhez szükség van a pedagógusok, a szülők és a mi együttműködésünkre. Nagyon fontos, hogy a pedagógusok jól közvetítsék a szülők felé, hogy mire és miért van a gyermeküknek szüksége. A másik nehéz feladat, hogy össze kell hangolni az elvárásokat. Van olyan, amikor az egyik szülő szeretné a segítségünket, de a másik szerint fölösleges. Szerencsére egyre többen igénylik a lehetőséget. Az emberek már nem zárkóznak el annyira a külső segítségtől mint régebben. A jászsági települések iskolái közül is egyre többen jelzik, hogy szükség lenne iskola pszichológusra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!