Közélet

2008.11.20. 18:18

Döntött a kormány: lesz gyaloghíd Szolnokon

Eldőlt, 2010. szeptember 30-ig meg kell építeni Szolnokon a Tiszán átívelő gyalogos és kerékpáros hidat. Többek között! A csütörtöki kormánydöntés értelmében ugyanis Európai uniós támogatáshoz jut a megyeszékhely a „Szolnok a Tisza fővárosa” városrehabilitációs pályázatával. A támogatás jelentős beruházásokkal jár, melyek összértéke 5,5 milliárd forint.

Mészáros Géza

Szeptemberben hat megyei jogú város — Debrecen, Nyíregyháza, Győr, Sopron, Szombathely, Kaposvár — központjának fejlesztési pályázatát nyilvánította kiemelt projektté a kormány, a szerdai kormányülésen pedig Székesfehérvár és Szolnok pályázatáról született pozitív döntés. A két város együttesen mintegy 3,2 milliárd forintot nyert el, ebből megyeszékhelyünk 1,4 milliárdot. A támogatás feltétele volt, hogy a helyi gazdasági szereplők aktívan részt vegyenek a projektben. Ezáltal a fejlesztések jelentős magántőkét tudnak megmozgatni. Az építési beruházások munkalehetőséget adhatnak a helyi cégeknek, az elkészülő létesítmények pedig jelentős számú munkavállalót fognak foglalkoztatni.

Mint arról írtunk, a „Szolnok a Tisza fővárosa” elnevezésű integrált városfejlesztésre benyújtott pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csak úgy tudta támogatni, ha annak egyik elemét, a Tiszaligeti Strandfürdő-fejlesztést a város kiveszi a dokumentációból. Miután ezt a részt a pályázatírók kiemelték az anyagból, az NFÜ támogatásra javasolva továbbította azt a kormányzat felé. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egyébként hosszú ideig halogatta döntését, számos alkalommal hiánypótlás és egyéb indokok miatt átdolgozásra visszaküldte a minduntalan átírt pályázatot a szolnoki polgármesteri hivatalnak. A megyeszékhely ezek után így is 1,4 milliárd forintot nyert el az Európai Uniótól — ehhez 600 millió forint önkormányzati önerő szükséges, továbbá 3,5 milliárd forintnyi magánerős fejlesztést igényel.

A döntés értelmében 2010. szeptember 30-ig — utófinanszírozással(!) — megépül a Szapáry út és a Tiszaliget között a Tiszán átívelő gyalogos és kerékpáros hídnak a két hídfőnél kialakítandó parkkal. Továbbá, szintén két éven belül a tiszaligeti fekete salakos, nagyméretű labdarúgó-pályát műfüves futballarénává alakítják át, a B-épületet felújítják és emeletráépítéssel bővítik, és megtörténik a nyilvánosan használható szociális helységek és a jegypénztárak rekonstrukciója is. A Tisza belvárosi részén a Verseghy gimnázium külső homlokzatát felújítják, illetve kicserélik a tanintézmény külső nyílászáróit, valamint a gimnázium melletti, úgynevezett Csomor-ház átalakítása is megtörténik 2010. októberéig. A beruházások egy része még idén, többsége pedig jövő tavasszal elkezdődik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!