Közélet

2008.11.18. 18:41

Idegesek a nyugdíjpénztár-ügyfelek

A nyugdíjpénztárak már az idei első negyedévben azt érzékelték, hogy megnövekedett a hozamra panaszkodó ügyfeleik száma. Mostanra már nagyon kevés tag maradhatott, aki nem látja, hogy a gondok biztosan nem csak saját pénztárára jellemzőek.

NO

A szektor többségét képviselő Stabilitás Pénztárszövetség minden lehetséges fórumon igyekezett megnyugtatni a nyugdíjuk miatt aggódókat. Közleményükben hangsúlyozták, hogy a magasabb hozamkilátásokért az elmúlt években a pénztári befektetések portfólióiba hosszú távú, magasabb kockázatú eszközök kerültek. Ezt a folyamatot pedig támogatta az állami szabályozás is; jogszabály írja elő, hogy 2009. január 1. napjától a nyugdíjpénztáraknak kötelező az úgynevezett választható portfóliós rendszer bevezetése.

A választható portfóliós rendszer indításakor a pénztár a tagok egyéni számláit a nyugdíjkorhatárukig hátralévő idő alapján sorolja be alacsony, közepes és magas részvénykitettségű portfóliókba. Azon pénztárak, amelyek – élve a lehetőséggel – már korábban bevezették a választható portfóliós rendszert, fokozatosan növelték a kockázatosabb pénzügyi eszközök (például részvények) arányát. Amelyek még nem álltak át, azok is elkezdték a felkészülést. A magánnyugdíjpénztárak egyes portfólióihoz kapcsolódóan előírt részvényarányokat a kedvezőtlen piaci környezet hatására módosított jogszabály alapján 2009. június 30. helyett 2011. június 30-ig kell elérniük, így a pénztáraknak lehetőségük van befektetési politikájuk újragondolására. Ezt a módosítást néhány szakértő kapkodónak tartja, felhíva a fegyelmet arra, hogy az ad hoc változtatások éles ellentmondásban állnak a hosszú távra kialakított befektetési politikával.

Jelen körülmények között mindenesetre azok a kasszák számíthatnak szerencsésebbeknek, amelyek később, a válságot már teljességében jobban mutató időpontban álltak át a választható portfólióra. Valószínűleg az ezt a lépést eleve a következő évre tervezők sem bánják most „halogatásukat”.

A Villamosenergia-ipari Társaságok Nyugdíjpénztára (VIT) október 1-jére időzítette a belépést. A rendszer indulása előtt azonban lényeges változtatásokat hajtottak végre a portfóliók befektetési politikájában az eredetileg a 2008. májusi közgyűlés által elfogadottakhoz képest. A VIT a magán- és önkéntes ágazatban a korábban meghirdetett részvényjellegű eszközök célarányát mindhárom portfólióban igen jelentősen csökkentette. A pénztár a minimális részvényfeltöltöttségi szint elérése kitolt határidejének figyelembevételével az új határidőhöz igazodva fokozatosan kívánja részvényjellegű eszközök vásárlásával elérni az eredeti befektetési politikában meghatározott célarányt 2011-ig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!