Közélet

2008.11.30. 14:36

Magyar segítséggel lopják a szerb autókat

A lopásra szakosodott bandák Volkswagent, Audit, BMW-t és Mercedest visznek a leggyakrabban.

SZOLJON

Gyakran magyarországi "szakembereket" hívnak segítségül a szerb autótolvajok, ha egy-egy luxuskocsit nem tudnak elkötni - állítja a Szerb Rendőr Akadémia docense. Szasa Mijalkovics a Blic című belgrádi napilapnak azt mondta: a szerb tolvajok is fejlett technikával dolgoznak, de a magyarokat hívják, ha "elakadnak".

A szerb autótolvajok is meg tudják szerezni a távirányítós kulcsok kódját, ám olykor rajtuk is kifog a modern védelmi rendszer - mondta a lapnak adott interjúban Szasa Mijalkovics. Ilyenkor - amint fogalmazott - legtöbbször Magyarországról hívnak szakembereket, akiknek speciális szoftvereik vannak, hogy feltörjék a gépkocsik elektronikus védelmét.

A rendőr akadémia tanára szerint Szerbiában elsősorban a nagy értékű autók nincsenek biztonságban. A lopásra szakosodott bandák Volkswagent, Audit, BMW-t és Mercedes-t lopnak a leggyakrabban. Mint mondta: a Nyugat-Balkán tagállamaiban szoros az együttműködés az alvilági csoportok között. Példaként említette, hogy a szerb és horvát bandák gyakran egymás közt cserélik ki az elkötött autókat.

Mijalkovics az Interpol és az Europol adataira hivatkozva azt mondta, hogy a térség országaiban mintegy 130 ezer lopott jármű található. "Ezek mintegy fele Montenegróban, 30 ezer Boszniában, mintegy 25 ezer pedig Koszovóban van. A maradék pedig Horvátországban, Szerbiában és Macedóniában" - mondta a docens. Hozzá tette: Szerbia emellett a lopott autók fontos tranzitországa is: a nyugatról származó járműveket innen viszik tovább dél-kelet Európába, a Közel-Keletre és a Szovjet utódállamokba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!