Közélet

2008.11.11. 18:24

Negyven hivatal működtetésétől szabadulna a posta

Megyénkben is partnereket keres a Magyar Posta egyes postahivatalok működtetésére. De vajon lesznek, akik elveszíthetik a munkájukat emiatt? S mire is számítsanak az azokon a településeken élők, ahol az egyetlen posta működtetését veszi át valaki? Kérdések, amelyekre ma Szolnokon keresték a választ.

Békési Brigitta

— Alapvető követelmény, hogy a postai szolgáltatást a kistelepüléseken is kielégítsék — kezdte dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Postapartner Programról szóló keddi rendezvényen Szolnokon, ahol több polgármester és vállalkozó is jelen volt. — Van, hogy azt tapasztalják a lakosok, hogy a levelek nem érkeznek meg a rendeltetési helyükre időben, bosszúságot okozva ezzel a feladónak és a címzettnek. A posta szándéka, hogy minőségében javítson a szolgáltatásokon. Az állampolgároknak mindez nem kerül majd több pénzbe, kiegyensúlyozott szolgáltatást kapnak.

Megyei települések, amelyekben vállalkozásba adnák a postákat

Alattyán, Bánhalma, Jászágó, Jászboldogháza, Jászberény (Fő utca 65.), Jászberény-Portelek, Jászfelsőszentgyörgy, Jászivány, Jásztelek, Karcag (Móricz Zsigmond út 1.), Kenderes, Kétpó, Kuncsorba, Kunszentmárton-Kungyalu, Mesterszállás, Mezőtúr (Újváros), Nagykörű, Nagyrév, Örményes, Rákócziújfalu, Szászberek, Szelevény, Szolnok (Tószegi út 26.), Szolnok (Pletykafalu), Szolnok (Kertváros), Tiszabő, Tiszabura, Tiszaderzs, Tiszagyenda, Tiszaigar, Tiszakürt, Tiszaörs, Tiszasas, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős, Tiszavárkony, Tomajmonostora, Törökszentmiklós (Vörösmarty út 53.), Törökszentmiklós-Surjány, Vezseny.

— Nem privatizációról van szó, bár lehet, hogy a településeken, ahol vállalkozók vagy önkormányzatok veszik kézbe a postai szolgáltatás üzemeltetését, ott bezárják a korábbi postát, ám a postai szolgáltatás megmarad a település egy másik ingatlanában — mondta dr. Orbán Krisztina, a Magyar Posta Zrt. képviselője. — A program a meglévő postapartner hálózat bővítését jelenti, hiszen ma is több, mint 300 posta működik országszerte vállalkozói formában eredményesen. A tavaly meghirdetett pályázat iránt már az első körben élénk érdeklődés mutatkozott, szép számmal érkezett jelentkezés is — folytatta. — Az új vállalkozással a vállalkozók vevőköre bővül, ezzel forgalmuk nő. Ugyanakkor a postai szolgáltatási rendszer hatékonysága is javul.

A postapartnerek vállalkozásához hosszú távú hitelkonstrukciókat lehet igénybe venni, ehhez a regionális munkaügyi központoknál igénybe vehető bértámogatási, átképzési programok is társulnak.

— Korábban az Magyar Posta Zrt. által ajánlott díjat a piac nem fogadta kedvezően, ezért a program második fordulójában a díjak módosultak — mondta dr. Orbán Krisztina. — Az első ütemben, ahol postapartnerek végzik a postai szolgáltatást, megszűnik az addigi postai dolgozók munkaviszonya a Magyar Posta Zrt.-vel. Van, ahol a teljes létszámot tovább foglalkoztatják, máshol vállalkozókká válnak vagy egészen más területen helyezkednek el, esetleg más helyen a szakmában maradnak a postások.

— Azért jöttem el erre a rendezvényre, mert úgy gondolom, hogy az önkormányzatnak nem szabad kiengedni a „lasszót" a kezéből ezen a területen a szolgáltatás biztonsága miatt — mondta el honlapunknak Laskai István tiszasasi polgármester. — Nem a vállalkozók ellen foglalok állást, csak a lakossággal, a községgel szembeni felelősségérzet motivál.

— Úgy vélem, hogy a Magyar Posta Zrt. a gazdaságos postákat megtartja magának, a kevésbé gazdaságosakat nem szünteti meg, hanem postai partnereket keres — mondta Kun Lászlóné, a tiszaföldvári COOP Zrt.-től. — Kérdés, kinek mennyire lesz ez nyereséges, ki mennyire bukik ebbe bele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!