Közélet

2008.11.04. 07:58

Szükségebédlőben ettek az újfalui gyerekek

Azonnali hatállyal felbontották a rákócziújfalui gyermekétkeztetést biztosító vállalkozó szerződését. A gyerekeknek hétfőn már egy szükségebédlőben terítettek. A vállalkozó tárgyalni akar, s akár ülősztrájkot is hajlandó folytatni.

Gelei József

Hétfőn reggel hét órakor már két rendőrautó is parkolt a rákócziújfalui Hermann Ottó Általános Iskola ebédlőjének bejáratánál. Az egyenruhásokat a polgármester, Papp János hívta ki, mondván jobb ha jelen vannak, amikor egyszerre két vállalkozó is ki akarja szállítani az iskolások és óvodások napi reggelijét, ebédjét, uzsonnáját.

Csontszilánkok a levesben

A mai napon pulykanyakból főzött húsleves volt az ebéd. A leves tele volt láthatatlan, apró csontszilánkokkal, ami az óvodás korú gyermekek étkezését tekintve nagyon veszélyes. Felnőtt emberként majdnem megfulladtam egy ilyen láthatatlan csontszilánktól. Mivel ezeket nem lehetett kiválogatni a levesből, azonnal összeszedtük a gyerekek elől a maradékot, így levest ma szinte egyáltalán nem ettek. - írta feljegyzésében Török Katalin óvodavezető és Merena Lászlóné óvónő.

Az önkormányzattal nyolc éve szerződésben álló — az étkezde használatáért bérleti díjat is fizető — rákóczifalvi Csüllög Gábor érkezett korábban, s annak rendje és módja szerint el is foglalta a konyhát. Természetesen nem engedte be a polgármester által pénteken felkért új „beszállítót", a martfűi Süllős Bt. alkalmazottait. A rendőrség jelenlévő tagjai tétlen szemlélői voltak a történteknek, ők csupán arra felügyeltek, hogy ne történjen rendbontás. Szerencsére munka nélkül maradtak.

— Immár nyolc éve van bérleti és szolgáltatási szerződésem az újfalui gyermekétkeztetésre, mely a megállapodás értelmében addig érvényes, míg elkészül az új óvoda és ebédlő — felelte érdeklődésünkre Csüllög Gábor. — Az viszont nem hogy nem készült el, de még el se kezdték az építését. Semmilyen hivatalos levelet nem kaptam az önkormányzattól, hogy bármilyen problémája lenne az ételek minőségével vagy hogy fel akarná bontani a szerződésem, melyhez egyébként testületi határozat kell. A döntés szerintem a képviselők kezében van, a demokráciában a polgármester teljhatalmúlag nem dönthet. Amennyiben a testület meg akar szabadulni tőlem, tárgyalni kell velem, s akár meg is egyezhetünk. Addig azonban maradok, s ülősztárjkot folytatok az ebédlőben. Ha a szerződésemet felbontják, a törvények értelmében közbeszerzési pályázatot kell kiírni, s csak annak nyertesével köthet szerződést az önkormányzat.

Az üres ebédlőből a polgármesteri hivatal felé vettük az irányt. Távozásunkkor az egyenruhások békésen beszélgettek a jelenlévő polgárőrökkel, s látva, hogy nem kell atrocitástól tartaniuk, lassan szedelőzködni kezdtek.

— Már áprilisi megválasztásom után értesítettem Csüllög Gábort, hogy meg akarom pályáztatni a gyermekétkeztetést, azóta húzódik ez az ügy — válaszolta megkeresésünkre Papp János polgármester. — Külön dossziém van egyébként az általam elküldött levelekről, határozatokról.

Rendkívüli felmondás

Levélrészlet a polgármester által 2008. október 29-én írt, Csüllög Gábornak címzett felmondó levélből: .... Az Ötv. rendelkezéseiben meghatározott kötelességemnek eleget téve, az abban foglalt jogkörömnél fogva a sorozatos és nem orvosolt minőségi kifogások miatt, az Önök nem szerződésszerű teljesítésére hivatkozva a közöttünk 2000. július 14. napján megkötött bérleti és szolgáltatói szerződést azonnali hatállyal rendkívüli felmondással megszüntetem.

Doktor Mosonyi Csaba ügyvédtől jogi szakvéleményt kértem, s ő megállapította, nem hogy érvényes, futó szerződés Csüllög Gáboré, hanem törvénysértő, jogszabályellenes és ezért a megkötése óta érvénytelen. Miután az óvoda és az iskola vezetője, majd október 21-én immár 71 szülő is levélben jelezte nekem, hogy komoly problémák vannak az ételek minőségével, azonnal lépnem kellett. Október 29-én levelet küldtem Csüllög Gábornak, melyet személyesen akartak átadni neki, ám ő nem vette át, így a postaládájába dobták be. Ebben értesítettem, hogy azonnali hatállyal szállítsa el ingóságait az önkormányzat tulajdonát képező ebédlőből. Ugyanakkor mivel a gyerekek nem maradhatnak étkezés nélkül, megbízási szerződést kötöttem a martfűi Süllős Bt-vel, hogy amíg a pályázatot nem írjuk ki, illetve annak nyertesével nem kötünk szerződést, ideiglenes jelleggel lássa el a közétkeztetést Rákócziújfaluban. Itt tartunk most.

Az ebédlőbe ott jártunkig Csüllög Gáboron és egy konyhás nénin kívül egyetlen gyereket sem láttunk betérni. A diákok számára az iskola vezetése egy tantermet alakított át szükség ebédlővé, a padokon terítettek meg számukra, s a Martfűn elkészített tízórait, ebédet, uzsonnát ott fogyasztották el a lurkók. S hogy mi lehet a történet folytatása? Egy biztos, a gyerekek nem lehetnek kárvallottjai a felnőttek vitájának.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!