Közélet

2008.11.01. 18:41

Támogatás a válságban lévő cégeknek

Munkahelyteremtés helyett a munkahelyek megőrzésére adna pénzt a kormány. A terv még nem nyilvános, de az RTL Híradó úgy tudja, 60 milliárd forintot szánnának azoknak a cégeknek, amelyek a válság miatt dolgozókat akarnak elbocsátani. Bár pontos adatok egyelőre nincsenek, hozzávetőleg eddig is csaknem kétezer ember munkahelye szűnt meg. A következő hónapokban ez a szám folyamatosan emelkedik majd.

RTL Híradó

Partvis, szemetesvödör. És egy üres pult. Ennyi maradt a békési Elektropont üzletben. A műszaki cikkeket árusító cég mind a 70 áruházát bezárta, csaknem ezer ember került így utcára. A hasonló helyzetbe került vállalkozásokon segítene a kormány egy 60 milliárd forintos csomaggal.

A pénzt európai uniós és hazai forrásokból biztosítanák úgy, hogy a már meglévő, munkahelyteremtő támogatásokra szánt összegeket munkahely megtartásra csoportosítanák át. Az elképzelések szerint azok a cégek, amelyek dolgozók elküldését tervezik, többféle kedvezményt kapnának, például kevesebb járulékot kellene fizetniük.

Úgy tudjuk, a tervet hétfőn jelenti be a Parlamentben a miniszterelnök, a pontos részleteket azonban csak ezután kezdik majd kidolgozni.

Egy bonyhádi üzemnek a dolgozóin ez a terv már nem segít. Innen 70 embert kellett elküldeni.

„A cég megrendelései mintegy 50 százalékkal estek vissza, és ez nagyon gyorsan, gyakorlatilag az elmúlt másfél, két hónap alatt történt” – mondta Moldován István, cégvezető.

Október eleje óta folyamatosan érkeznek a bejelentések az elbocsátásokról. A 15 ezer embert foglalkoztató General Electric 500 embernek mond fel még idén és jövő év elején. 100 dolgozójától vált meg a miskolci Shinwa, elküldte bérelt alkalmazottait a hatvani Bosch, az átmeneti teljes leállás mellett döntött a Péti Nitrogénművek és akár 250 embert elbocsáthatnak a lábatlani Piszke Papírnál.

RTL Híradó -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!