Közélet

2008.12.18. 07:52

Évvégi jutalom: a semmitől a félhavi fizetésig

A karácsonyi ünnepek előtt mindenkinek jól jön a szokásos fizetésen túli plusz juttatás. Ám a megye legtöbb önkormányzata nehéz anyagi helyzete miatt nem tud ezzel kedveskedni dolgozóinak. Ahol mégis, ott az ötezer forintos utalványtól a félhavi fizetésig terjed az összeg. Önnek jár évvégi jutalom?

D. E.—K. V.—N. I.

A szolnoki polgármesteri hivatal munkatársai kapnak plusz juttatást - ami két heti bérnek felel meg - az ünnepek előtt. — Az intézményvezetők utóbbi időszakban végzett szakmai munkáját objektív adatok, számok alapján mérik. Kimagasló feladatvégzésüket az elmúlt héten ismerték el félhavi fizetésnek megfelelő összeggel — tájékoztatott Pókász Endre, a szolnoki önkormányzat sajtóreferense.

Nehéz anyagi helyzetű önkormányzatok

Tiszapüspökiben idén az önkormányzat anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy munkatársainak a fizetésükön felül valamiféle juttatást adjon. Abádszalókon sincsen ez másképpen. Mit azt Ballagó Lászlótól, a település jegyzőjétől megtudtuk, az önkormányzat anyagi helyzete nem engedi meg, hogy a dolgozóknak plusz jutalmat adjanak.

A megyei önkormányzatnál dolgozók szerény mértékben ugyan, de kapnak jutalmat egész éves munkájuk elismeréséül.

— Húszezer forint értékű vásárlási utalványt adunk az intézmény munkatársainak. Ezeket a napokban vehették át — mondta Rentzné Dr. Bezdán Edit megyei főjegyző.

Mint azt Nagyné László Erzsébettől, a karcagi önkormányzat Pénzügyi és Költségvetési Irodájának vezetőjétől megtudtuk, a karcagi önkormányzatnál és intézményeinél nem adnak karácsonyra pénzjutalmat.

Tiszaföldváron kimondottan karácsonyi jutalom nincsen.

— Az ellátási rendszerben előírás, hogy háromszor egy évben adható hatezerkilencszáz forint értékű vásárlási utalvány. Ezt az ünnepek előtt minden önkormányzati dolgozó és közalkalmazott megkapja — mondta el érdeklődésünkre Borza Attila, a település polgármestere.

A jászárokszállási önkormányzatnál is kapnak plusz pénzt. Kisértékű adómentes ajándékutalványnak örülhetnek, melyek értéke húszezer hétszáz forint személyenként.

— A közintézményekben azok, akik még nem kapták meg a költségvetésben szereplő mozgóbért, azok kapják meg még pénteken — tudtuk meg Gergely Zoltántól, a település polgármesterétől.

A jászberényi polgármesteri hivatalban nincs még konkrét információ arról, kapnak-e valamilyen plusz juttatást az ott dolgozók az ünnepek előtt. Az önkormányzat az intézményvezetők ügyében dönthet, az ott munkát végzők esetében nem.

— Az intézmények hatáskörébe tartozik, hogy adnak-e valamilyen plusz jutalmat a dolgozóiknak. Ez lehet, hogy megtörtént, de nem tudok róla — tájékoztatott Faragó Zoltán, a Közgazdasági Iroda vezetője.

A besenyszögi polgármesteri hivatalban dolgozók még reménykedhetnek. Egyelőre még nem dőlt el, részesülnek-e valamilyen karácsony előtti plusz pénzben.

— A költségvetéstől függ, kapnak-e valamilyen pénzjutalmat, ajándékutalványt. Még dolgoznak rajta, így jelenleg nem tudom lesz-e rá keret — mondta Balogh Zoltán, a település polgármestere.

A vállalkozások némelyike jobb helyzetben van az önkormányzatoknál. Karcagon, a Nagykun Víz- és Csatornamű Kft.-nél évente három alkalommal kapnak a dolgozók öt-öt ezer forint értékű ajándékutalványt — tudtuk meg Kálmánné Nagy Mária igazgatótól. Ebből a harmadikat mindig karácsonyra adják. Így a jövő héten mindenki kézhez kapja ezt az adómentes utalványt. Akik a cégnél működő szakszervezetnek is tagjai, azok ezen kívül még egy ötezer forint értékű utalványt kapnak a szakszervezettől. Ezt a nyugdíjas tagjaik is megkapják. Nemrégiben a dolgozók gyermekei közül minden tizennégy éven aluli mikuláscsomagot is kapott.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!