Közélet

2008.12.31. 15:15

Milyen volt 2008?

Ismert személyek nyilatkoznak a mögöttül álló - 2008-as esztendőről.

SZOLJON

Barabás Botond, a szolnoki Szigligeti Színház színésze: — Azt hiszem, ennél jobb évet nem is zárhatnék. 2008-ban szakmailag ugyanúgy pozitív élményekkel lettem gazdagabb, mint ahogy a magánéletben. Nyáron megnősültem, az egészségemmel is minden rendben van. A hivatás is nagyon fontos, ezért öröm számomra, hogy e téren is jó dolgokról számolhatok be: kiváló darabokban kaptam szerepet, csodás társulattal dolgozhattam együtt. Optimista ember vagyok, így remélem, mindez a jövőben is így lesz. A tavalyihoz hasonlóan csodálatos szilveszteri műsorral zárjuk az évet, aztán január elején pár nap pihenésre is jut idő, ekkor hazautazom a szüleimhez.

Csomós Mátyás ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője: — Azt hiszem, minden kollégám nevében mondhatom, sikeres évet zártunk 2008-ban. Egyrészt az EU-Huromex nagyszabású magyar—román közös rendezésű nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat szolnoki helyszíneit előkészítettük és biztosítottuk. Másrészt fejlődött a megye hivatásos és önkéntes tűzoltóállománya mind szellemileg, mind fizikailag, mind technikailag. Nem elhanyagolható, hogy nullszaldóval zártuk az esztendőt. Örülök, hogy az évekkel ezelőtt elkezdett képzési programunkat — nyelvi képzés, tűzoltóképzés — nem csak továbbvittük, hanem tovább is fejlesztettük.

Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdás: — Bár az athéni olimpiai hatodik helyezéshez képest Pekingben két helyet is előre lépett együttesünk, mégsem vagyok maradéktalanul elégedett. Érmet vártam az augusztusi ötkarikás játékokon, ami sajnos nem sikerült. Ezért úgy gondolom, hogy 2012-ben még ott lehetek a nemzeti válogatottban a londoni olimpián. Olasz klubcsapatommal, a Fiorentinával második helyen végeztünk a bajnokságban, míg a BEK-ben bronzérmesek lettünk. A magánéletem szépen alakult, szüleim is jó évet zártak. A nővéremék is most várják a második gyermeküket. Azt mondom, hogy az ideinél soha rosszabb évem ne legyen.

Gombár Mihály, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője: — Visszatekintve az elmúlt tizenkét hónapra, megnyugvással tölt el, hogy sikerült zökkenőmentesen levezényelnünk az intézményi átszervezés oroszlánrészét. Sikerélményként könyvelhető el az is, hogy a gazdák időben juthattak hozzá a támogatásokhoz. Nem nevezhető pozitívnak ellenben, hogy az állattenyésztés mélyponton volt és maradt. Ráadásul a növénytermesztők is hiába zártak rekordtermésű szezont, az értékesítési gondok megkeserítették jól végzett munkájuk örömét. Összességében tehát nem túlzás, ha azt állítom: 2008 az uniós csatlakozás óta a legnehezebb évnek bizonyult.

Hering Krisztina, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tiszainform Idegenforgalmi Szolgálat igazgatója: — Úgy gondolom, jól zártuk az idei évet, ezt támasztják alá az előzetes statisztikai adatok is. A mutatók szerint az előző évhez képest növekedett a megye idegenforgalma. A vendégforgalomban az előző év azonos időszakához viszonyítva 13,7 százalékos növekedés történt, ami jó teljesítmény. A vendégéjszakák pedig 3,3 százalékos növekedést mutatnak. A tervezett marketingmunkát elvégeztük, és az adatok alapján hatékonynak mondható. Az idei esztendőben új marketingeszközöket vezettek be, melyek hatásai majd csak az elkövetkezendő években lesznek érezhetőek.

Honti Antal (Jászberény), optikai szaküzletek, szalonok tulajdonosa: — Fejlődéssel és változással teli esztendő volt a 2008-as. Vállalkozásunkban a forgalom hozzávetőleg úgy tíz százalékkal növekedett, aminek következtében lehetőségünk volt a fejlesztésekre, és új üzlet nyitására is. Az év utolsó hónapjaiban elindult folyamatokat látva pedig célunk volt az is, hogy megfelelő tartalékokat képezhessünk, hogy az elmúlt évben megszerzett lendülettel folytathassuk a következőt is. Természetesen kíváncsiak vagyunk, hogy mit hoz majd a következő esztendő. Mindenesetre meg kell keresnünk mindenképpen a helyzethez igazodó stratégiát is.

Karcagi Nagy Zoltán karcagi előadóművész: — Jó évet zárok, hiszen az ország számos településén énekeltem, az Alföld mellett a Dunántúlon, Budapesten és Kecskeméten. Felléptem a Délvidéken és Erdélyben, kuriózumként pedig Oroszországban. Kisfiam idén ment óvodába, nagy szeretettel figyeltem minden lépését, nagylányom most végzős a főiskolán, érte is izgulok, hogy sikeres legyen. Örülök, hogy elnökhelyettesként részt vehetek a megyei szakképzési társulási tanács munkájában, és képviselhetem a város érdekeit. Jó, hogy idén elkészült több karcagi beruházás. Önkormányzati képviselőként igyekeztem én is a város jövője érdekében dolgozni.

Kertész Róbert muzeológus, a szolnoki Rotary Klub leköszönt elnöke: — A nehézségek ellenére tulajdonképpen jó évet zártam, mind szakmailag, mind egyéb területeken. Nagyon sok régészeti munkát sikerült lezárni, illetve előkészíteni néhány megvalósuló projektet. Utóbbival kapcsolatban megjegyezném, hogy a szakmai tervek mellé még forrásokat kell gyűjteni. Büszke vagyok, hogy a Rotary Klub elnökeként a város főterén elsőként tudtunk szobrot állítani, ami a középkori Szolnokot mutatja be. Szeretném, ha a Szolnokon az utóbbi években tapasztalható városfejlesztés tovább folytatódna, és bízom benne, hogy ezt a gazdasági recesszió sem töri meg.

Lukács Mihály, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Cigány Önkormányzat elnöke: — Eredmény, hogy sikerült megelőznünk a szélsőségek felerősödését. Olyan súlyos ellentétek nem alakultak ki a többség és a kisebbség között megyénkben, mint az ország néhány más megyéjében, településén. A cigány kisebbségi önkormányzat ugyanakkor idén több szervezettel is együttműködési megállapodást kötött a társadalmi beilleszkedés előmozdítására. Az ország rossz helyzete, a válság ugyanakkor itt is éreztette hatását. Sok olyan cigány ember, aki még dolgozott, elvesztette az állását. Vannak olyan települések, ahol a romák körében 90-100 százalékos a munkanélküliség.

Nagy Gyula, a Közép-Tisza Vidéki Horgászegyesületek Szövetségének elnöke: — Mindent egybevetve jó emlékeket hagyott bennem a 2008. esztendő. Elsősorban azért, mert egy sikeres női horgász-világbajnokság házigazdái lehettünk, amelyen ráadásul a magyar csapat diadalmaskodott. Büszke vagyok megyei versenycsapatunkra is, amely újra az ország élvonalába küzdötte magát. Jó érzés tudni, hogy jelentősen túlteljesítettük telepítési terveinket. Így talán nem véletlen az sem, hogy taglétszámunk mintegy 700 fős növekedést mutat. Számomra ez pótolja az igazi horgászsikereket, mert őszintén szólva én ritkán és kevés szerencsével aprítottam idén a kopoltyúsokat.

Dr. Nemes András, a Hetényi Géza Kórház főorvosa: — A vizitdíjat eltörlő népszavazás volt idén a legjelentősebb. Szolnokon 30 éve jött létre a gyermekneurológia. Ez az országban az elsők között volt. A kórházi estéket immár 29. alkalommal rendeztük meg. Itt a magyar orvostudomány legjelentősebb képviselői, illetve szolnoki orvosok tartanak előadásokat. A rendezvény alkalmat ad a tudomány és a művészet összekapcsolására is. Emléktáblát avattunk Krámer Dezsőnek, az első gyermekgyógyásznak, és Szathmári Józsefnek, aki ''56-ban sok száz ember életét mentette meg. Önkormányzati képviselőként fontosnak tartom, hogy elindult a kertváros terének felújítása.

Nyeste István, a szolnoki Eurokerámia Kft. igazgatója: — A vállalkozás szempontjából felemás volt az idei esztendő. Az eredmények alapján az első tíz hónap jónak volt mondható. Aztán azonban bejött a pénzügyi, gazdasági válság. Ez pedig alaposan érezteti hatását, különösen az építőiparban. Mivel mi burkolóanyagokat, fürdőszoba-felszereléseket kínálunk, így napjaink most bizonytalanságban telnek. A család szempontjából viszont jó évet tudhatok magam mögött. Szeretteim mindnyájan egészségesek, és ez a legfontosabb. Unokám pedig nem csak jól tanul, de a sportban is sikeres. Teniszezőként számos szép eredménnyel örvendeztetett meg ebben az esztendőben.

Papp Lili mezőtúri 23 éves főiskolás, idén a Miss Balaton győztese: — Sose legyen rosszabb évem, mint az idei, hiszen már korábban is több szépségversenyt nyertem, itthon és külföldön is, de azért talán a Balaton szépe a legkedvesebb. A koronán kívül kaptam egy Skoda Fabiát, meg félmillió forintért valamilyen külföldi utat. Azt még nem döntöttem el, hogy a világ melyik részére utazunk 2009-ben a párommal. Jövőre fő célom az államvizsga, mindent ennek rendelek alá. Hogy azért ne legyen felhőtlen a világ, december 23-ára virradóra valaki kiszúrta a kocsim két kerekét. Úgy tűnik, nem mehetett el mellette, útban volt neki a parkolóban...

Percz László (Pusztamonostor), jászkapitány: — Nagy örömmel tölt el, hogy azt látom, tovább erősödött a térségben élők összetartozás érzése, identitástudata ebben az évben is. A jászok továbbra is őrzik hagyományaikat, illetve újabb és újabb hagyományokat is teremtenek. Kellemes érzésekkel vehettem részt például az jászárokszállási, jászfényszarui vagy éppen a jászladányi fesztiválokon. Ezeknek a rendezvényeknek pedig nem csak az az erénye, hogy a résztvevők jól érzik magukat, hanem az is, hogy egy-egy település neve a kistérség határain túl is ismertté válik az emberek előtt. Ezekkel a gondolatokkal kívánok boldog új esztendőt mindenki számára!

Szabó Zita százados, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője: — Egy ismerősöm 2008 elején úgy fogalmazott, úgy érzi, ez a változások éve lesz. Igaza lett. Változott a munkaköröm, a beosztásom, ezzel párhuzamosan az egész életem. Ez az év teli volt kihívásokkal, jóval és rosszal egyaránt. Örömökben, bánatokban sem volt hiány, de mégis sikeresnek értékelem. Ilyenkor az év végén az ember egy számvetést készít, sorra veszi a történéseket, levonja a következtetéseket. Annyi biztos, hogy rengeteget tanultam az idén, mind a hivatásomban, mind a magánéletemben, amely tudást, tapasztalatot megpróbálok a lehető legjobban hasznosítani a jövőben.

Dr. Székely Péter, a Szolnoki Főiskola rektora: — A legnagyobb sikernek a campus átadását tekintem. A Magyar Akkreditációs Bizottság 2016-ig akkreditálta a főiskola működését. A campus megnyitóján adta át a nemzetközi ISO-szabványminősítés harmadik sikeres auditjáról szóló tanúsítványt az ÉMI-TÜV Bayern. Az EFQM rendszer alapján hoztak létre különböző minőségi és kiválósági díjakat, melyekre pályázni lehet. A főiskola egyidejűleg pályázott az Európai Kiválósági Díj alapfokozatra és az Észak-alföldi Minőségi Díjra. Utóbbin a Szolnoki Főiskola különdíjat nyert el, az Európai Kiválósági Díj pályázatának eredménye márciusra várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!