Közélet

2008.12.01. 07:48

Nyomozás indult egy internetes hozzászólás miatt

Nemrég nyomozás indult egy, a honlapunkra beírt hozzászólás miatt a rendőrségen. A szoljon.hu a törvényben meghatározott kötelességének eleget téve kiadta az internetszolgáltató nevét és a szükséges IP-címeket, így már könnyűszerrel beazonosítható volt az addig név nélkül írogatók személye. Egy precedens értékű büntetügy van kibontakozóban.

Gelei József

Akár szabadságvesztéssel is büntethető

A nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás, mely a rágalmazás minősített esete, a büntetőtörvénykönyv értelmében két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A bűnismétlés természetesen súlyosbító körülményként értékelendő. A rendőrség első lépcsőben az internetszolgáltatón keresztül kinyomozza az IP-cím tulajdonosát, majd amennyiben megalapozottnak látja a bűncselekmény gyanúját, továbbítja az

iratokat az ügyészségre.

— Magyarországon 2001-ben törvény született az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről — felelte honlapunk érdeklődésére dr. Kókai Gábor ügyvéd. — Ennek alapján a közvetítő szolgáltató, tehát például a szoljon.hu, nem felel a más által rendelkezésre bocsátott, továbbított, tárolt vagy hozzáférhetővé tett információért. Nem köteles ellenőrizni az általa csak továbbított, tárolt, hozzáférhetővé tett információt, továbbá nem köteles olyan tényeket vagy körülményeket keresni, amelyek jogellenes tevékenység folytatására utalnak. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy a cikkhez írt hozzászólás tartalmáért a hozzászóló felel.

A szoljon.hu internetes portálunkon számtalan alkalommal szembesültünk
azzal, hogy az arc és névnélküliségnek köszönhetően néhányan olyan ordenáré hozzászólásokat engednek meg maguknak, melyek súrolják akár a gyűlöletkeltés vagy diszkrimináció fogalmát is. Pedig ez a törvények értelmében már bűncselekménynek számít. Ugyan lehetőségeinkhez mérten moderáljuk a hozzászólásokat, ám így is akadnak olyan megnyilvánulások, melyek ideig-óráig olvashatóak a portálon. Amint az várható volt, csak idő kérdése, mikor elégeli meg valaki, hogy a becsületébe gázoljanak, hogy nagy nyilvánosság előtt megalázzák.

Mára változott a helyzet

Valamikor az internet-korszak kezdetén, az Egyesült Államokban a Prodigy nevű internetes pénzügyi híroldal szolgáltatója ellen pert nyert egy befektető, mert róla az oldal egyik látogatója az írta valótlanul, hogy befektetési csalást követett el. A döntés alapja az volt, hogy a hírportál fenntartotta magának a jogot az oldalához kapcsolódó hozzászólások moderálására. Azóta már más a helyzet: törvény mondja ki, hogy a tartalomszolgáltató nem felelős a mások által az oldalán elhelyezett tartalomért.

— Hogy hol a határ? — tette fel a kérdést szinte önmagának dr. Kókai Gábor. — Az emberi méltóságot, a becsületcsorbítást a büntetőjog is védi. Nyilván egyénenként más a tűréshatár, de egy bizonyos ponthoz érve már mindenkinél elszakad a cérna. A rágalmazás és becsületsértés magánvádas eljárás: amennyiben a sértett a becsület csorbítására alkalmas megnyilvánulásról tudomást szerez, 30 napon belül kell megtenni a feljelentést. A moderálási elvek látványosabb közzétételével, szigorításával, az IP-címek hozzászóláshoz kapcsolódó nyilvánosságra hozatalával talán visszafogható lenne az indulatok elszabadulása.

Most egy precedens értékű büntetügy van kibontakozóban. Az elmúlt
hónapokban az egyik szolnoki sportegyesület vezetőit becsmérlő
hozzászólások láttak napvilágot a szoljon.hu-n, s az érintettek ezt
megelégelve feljelenést tettek. A rendőrség annak rendje és módja szerint megkezdte a nyomozást nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

— Sajnos a mai közállapotok mellett el kell viselni, hogy egy közszereplő
bármilyen pozitív dolgot is tesz, sértő, becsmérlő megjegyzést kap — véli
Ferencz Gábor, a Szolnoki MÁV FC elnöke. — Ám mindennek van határa. Azt már nem vagyunk kötelesek elviselni, hogy a becsületünkbe gázoljanak, rágalmazzanak. A jog minden eszközét megragadjuk, hogy ezeket az embereket megtalálják és felelősségre vonják. Azt elfogadom, ha valaki azt vágja a fejemhez, hogy nem értek a labdarúgáshoz, de hogy ellopom a pénzt, hogy adjuk—vesszük a meccseket, hogy játékosaink doppingolnak, kábitószereznek, már túlmegy minden határon.

A rendőrség megkeresésére honlapunk a törvényben meghatározott
kötelességének eleget téve kiadta az internetszolgáltató nevét és a
szükséges IP-címeket, így már könnyűszerrel beazonosítható volt az addig név nélkül írogatók személye. A többi már a bíróság dolga.

rendőrségen. A szoljon.hu a törvényben meghatározott kötelességének eleget téve kiadta az internetszolgáltató nevét és a szükséges IP-címeket, így már könnyűszerrel beazonosítható volt az addig név nélkül írogatók személye. Egy precedens értékű büntetügy van kibontakozóban. Gelei József Akár szabadságvesztéssel is büntethető A nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás, mely a rágalmazás minősített esete, a büntetőtörvénykönyv értelmében két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A bűnismétlés természetesen súlyosbító körülményként értékelendő. A rendőrség első lépcsőben az internetszolgáltatón keresztül kinyomozza az IP-cím tulajdonosát, majd amennyiben megalapozottnak látja a bűncselekmény gyanúját, továbbítja az

iratokat az ügyészségre. Mára változott a helyzet Valamikor az internet-korszak kezdetén, az Egyesült Államokban a Prodigy nevű internetes pénzügyi híroldal szolgáltatója ellen pert nyert egy befektető, mert róla az oldal egyik látogatója az írta valótlanul, hogy befektetési csalást követett el. A döntés alapja az volt, hogy a hírportál fenntartotta magának a jogot az oldalához kapcsolódó hozzászólások moderálására. Azóta már más a helyzet: törvény mondja ki, hogy a tartalomszolgáltató nem felelős a mások által az oldalán elhelyezett tartalomért. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!