Közélet

2009.01.03. 14:55

Dr. Bárándy György: nem szórakoztatok, képviselek

Dr. Bárándy György az ország egyik legismertebb ügyvédje. Kevésbé ismert, hogy Törökszentmiklóson született, és nőtt fel. Az ünnepek előtt hazalátogatott, hogy felidézze gyermekkori emlékeit. Ekkor beszélgettünk a 89 éves ügyvéddel.

Teleki József

— Áll még az a ház, ahol született?

— Nem tudom, hogy itt Törökszentmiklóson hol, melyik házban születtem, így azt sem tudom, hogy áll-e még az a ház. Abban az időben ugyanis, nem volt divat kórházba menni, én pedig soha sem kérdeztem, hol láttam meg a napvilágot, nagyszüleimnél, vagy apáméknál. Gyermekként azonban Surjánban nevelkedtem - ott volt a házunk. Ám ma már az, az épület sem áll - bár három éve még egy része meg volt.

— Mi maradt meg leginkább a gyermekévekből?

Dr. Bárándy György

Törökszentmiklóson 1919-ben született. A család a város melletti birtokán gazdálkodott. Az elemi iskoláit magántanulóként végezte, majd a gödöllői Premontrei Gimnáziumban érettségizett. A jogi végzettséget az egri Érseki Jogi Akadémián szerezte meg, majd 1941-ben Kolozsvárott doktorált. Ügyvédjelöltként Törökszentmiklóson dolgozott, majd Budapesten és Kolozsvárott tevékenykedett. A háború után visszakerült Miklósra, majd Budapesten dolgozott. 1951-ben az AVH letartóztatta és Kistarcsára internálta. 1953-ba szabadult, de csak segédmunkásként vállalhatott munkát. Krumplit pakolt a piacon. 1956 után folytathatta ügyvédi munkáját.

— Természetesen az ember csak a szépre emlékezik. Amikor apám a sarokba térdepeltetett, azt nem szívesen idézem fel. Ha kaptam valamit, ez alatt értem a szülői szeretet is, arra nagyon nagy örömmel emlékszem vissza. Verést apámtól csak egyszer kaptam. Egész életünkben nem ütött meg, de akkor igen. Megpofoztam ugyanis egy cselédgyereket. Akkor kaptam tőle. Azt mondta: „emlékezz vissza arra, hogy soha sem üthetsz meg embert, főleg olyat, aki nem mer visszaütni”.

— Milyen volt az akkori Törökszentmiklós?

— Nekem ez volt a nagyváros, Pestről elképzelésem sem volt. Ha szüleim elmentek és vittek magukkal, akkor sem tudtam felfogni. Miklósról tudtam, hogy hol van a fűszerüzlet, merre van a Rubinstein úr üzlete, ahol mese könyveket lehet kapni. Nekem Törökszentmiklós volt a központja mindennek.

— Egyházi gimnáziumban érettségizett. Mit adott önnek ez az iskola?

— A paptanárok igen kiváló pedagógusok, pszichológusok voltak, remekül bántak a gyerekekkel. A bentlakóknak fele a földbirtokosokhoz tartozott. Az elemi iskolát rendszerint magán úton végezték, majd bentlakásos gimnáziumokban tanultak. Hozzám is járt a tanító, de egy tanári kart nem lehetett szerződtetni. Hogy mit adott az iskola, azt egy példával érzékeltetném. Oda járt Windischgrätz Vince. Jó tanuló volt, osztályelső. Minden évben kimentünk október 6-án az isaszegi csatamezőre és ott emlékeztünk meg az aradi vértanukról. Egyik alkalommal azt mondta neki az osztályfőnök: fiam te tartod a megemlékezést. Tanár úr, nem tudom, hogy jó lesz-e ez, mert a szabadságharcot a dédapám verte le — válaszolta rá Vince. Ezen a pap is meglepődött egy pillanatra, majd elmosolyodott: nem baj fiam, okos vagy te, megoldod. Megoldotta. Nevelésünkre jellemző példa, hogy ilyen helyzetben ahelyett, hogy mást jelölt volna ki, azt mondta: csináld meg!

— Mi volt a legemlékezetesebb ügye?

— A karácsondi gyilkosság. A vádlottra háromszor mondtak ki halálos ítéletet.  Ám valamiért mindig új tárgyalást rendeltek el. A legfőbb bizonyíték egy feltűnő színű, vérfoltos nadrág volt. A tanuk állították, hogy abban látták a vádlottat. Az utolsó, a negyedik alkalommal eszembe jutott, ami addig senkinek, hogy próbálja fel a nadrágot. A börtönben jó húsz kilót fogyott férfinak a térdéig sem ment fel a nadrág. Így, negyedszerre felmentették.

— Mit jelent önnek, hogy sztár ügyvéd?

— Amikor gyermek voltam, még némafilm volt. Akkor Magyarországon csak két színművész volt, az összes több színész. Aztán jött a hangos film és lettek sztárok. Ők szórakoztattak. Én ügyvédként nem szórakoztatok, hanem az ügyfelemet képviselem. Vagy hallott már sztár orvosról?

— Még mindig rengeteget dolgozik. Hogyan lehet megőrizni a frissességet?

— Ez részbe gének dolga. A testi frissességet azonban igyekszem megtartani tornával. Minden nap egy órát tornázom, fél órát szabad torna, fél óra tíz kilós súlyzókkal. A szellemi frissesség megőrzésében pedig nagy része van a fizikum rendbe tartásának. Mindig tornáztam, pedig sokszor kinevettek. Én azonban azt mondtam: lehet, hogy nem fogok tovább élni, de nem tolom járgányon a hasamat magam előtt. A 20-25 éves ruháimat ma is fel tudom venni.

— Milyen gyakran jár haza Törökszentmiklósra?

— Amíg élt a nagynéném, gyakran lejöttem. Most is le-lejárok. Ha Szolnokon van tárgyalásom, és nem kell rohannom vissza, akkor mindig jövök. Dédapám, dédanyám, nagyapám, nagyanyám, apám a itteni temetőbe fekszenek. Kimegyek a sírjukhoz. Így évente jó párszor meg fordulok itt.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!