Közélet

2009.01.30. 18:15

Étkezési utalvánnyal fizette a taxit

Vajon fizethetünk-e a taxisnak étkezési utalvánnyal? Lehet-e a meleg étvkezési utalványokkal fizetni a boltban a tízóraiért? Néhány eset, amikor az utalványokat rendhagyó módon használták fel.

Ligler Erika

— Mivel édesanya vagyok, a munkahelymetől kapott meleg étkezési utalványok kedvezőek számunkra — véli a fiatal anyuka, Szilágyi Éva. — Azokat ugyanis nem meleg kész ételekre költöm el, hanem rendesen, mintha ugyanúgy hideg kuponnal fizetnék egy élelmiszerboltban, de ugyanúgy elfogadják.

Kétféle összegben

Hazánkban a munkáltatók több mint kilencven százaléka biztosít munkavállalói számára étkezési hozzájárulást. A havonta 6 000 Ft-ig adómentes hideg utalvány országosan számos élelmiszerboltban, szuper-, és hipermarketben, fogyasztásra kész élelmiszer vásárlására illetve a 12000 Ft-ig szintén adómentes meleg utalványok éttermekben használható fel.

Így mondjuk tejet, vajat, kenyeret, húst tudok rajta venni a családom részére, amiből jóval több és finomabb ételt készítek el, mintha étterembe ültünk volna be a gyerekeimmel és a férjemmel.
Sok munkahelyen hideg vagy kizárólag csak meleg bónuszokat adnak a dolgozók részére. Melyeket belátásuk szerint a munkavállalók gyorséttermekben vagy élelmiszerboltokban vásárolhatják le.

— Mi csak a hideg utalványokat fogadunk el a vásárlóktól. Eddig még soha nem fordult elő velem, hogy valaki meleg szelvénnyel szeretett volna fizetni. Viszont az egyik ismerősöm mesélte, hogy nála valaki lejárt utalvánnyal fizetett, és csak később vette észre a hibát — mondja egy szolnoki eladónő, Berczi Attiláné.
Viszont fordítva is előfordult már, hogy a boltban a pénztárosok nem fogadták el a vásárlók érvényes szelvényeit.

— Két ünnep között le akartam vásárolni a megmaradt étkezési jegyeimet, de azt az eladónő nem akarta elfogadni. Nem értettem miért, mivel azok csak öt nap múlva jártak volna le. Azonban egy másik élelmiszerüzletben sikerrel jártam — mondja az ugyancsak szolnoki Magyar Gábor.
A felnőttek is sokszor adnak a gyerekeiknek utalványt, amit a szülők szerint a fiatalok is nagy szívvel fogadnak.

— A lányom főiskolás egy másik vidéki városban, így neki általában étkezési utalványokat is adok a zsebpénze mellé, hogy azt kizárólag ételre költse. Így a héten se marad főtt étel nélkül. A fiam még gimnazista, de ő is nagyon örül ha havonta adok neki bizonyos mennyiségű bónuszt, mert ha elmennek a barátaival pizzázni, nem a zsebpénzét kell költeni, elég csak az utalvánnyal fizetnie — meséli Földvári Imréné.
Manapság már elég sok mindenre lehet költeni az utalványokat. Olyan dolgokra is, amikre az ember hosszú töprengés után se gondolna. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok ember jobban szereti a bónuszt, mint a kézpénzzel való fizetést.

— Történt egyszer, hogy az egyik barátom egy átmulatott éjszaka után taxival akart hazamenni. Igen ám, de nem volt nála kézpénz, és mindezt az információt már csak a fuvar után közölte a sofőrrel, aki természetesen nem örült a rossz hírnek. Azt tanácsolta a barátomnak, hogy sürgősen találjon ki valamit, mert az ő türelme is véges. A haveromnál volt egy csomó kajajegy, így felajánlotta a sofőrnek, mi lenne ha azzal fizetne. A taxis habozás nélkül elfogadta, igaz jóval több utalvánnyal távozott, mint amennyi a fuvardíj összege lett volna. Igazság szerint mind a ketten jól jártak, a barátomhoz nem kellett rendőrt hívni és a sofőr sem üres kézzel távozott az izgalmas út után — meséli Gál Zsolt.
Mit gondolnak erről a taxisok? Tényleg elfogadhatónak tartják, ha étkezési jeggyel fizet az utas?

— Az is fizetőeszköznek számít, úgy vélem, ugyanolyan értéke van, mint a pénznek. Ha nekem valaki nem tudna fizetni pénzzel, csak utalvánnyal, rábólintanék. Persze embere válogatja, hogy kinek mi éri meg. Azonban ha azt nézzük, hogy valaki nem fizet vagy csak bónusszal tud, akkor egyértelmű, hogy melyik a gazdaságosabb — véli egy szolnoki taxisofőr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!