Közélet

2009.01.08. 17:21

Felkészültek az újabb gázkorlátozásra

Kedden zárták el a gázvezetékek csapjait Ukrajna és Oroszország felől. Azóta gyorsan peregnek az események. A Földgázszállító Zrt. kedden este elrendelte az óránként 2500 köbméternél nagyobb mennyiséget fogyasztók gázellátásának korlátozását, szerdán reggel pedig már a kisebb — 500-2500 köbmétert használó — cégekre is kiterjesztették az intézkedést.

SZOLJON

Alternatív lehetőségek híján

A szolnoki Alfa Nova Kft., a megyeszékhely távhőellátója, az úgynevezett harmadik korlátozási kategóriás cégek közé tartozik, lévén, hogy döntően lakossági fogyasztókat szolgál ki. Többek között a Széchenyi lakótelep ötezer lakását is. A „baj" tehát csak legvégső esetben érné el a vállalatot, a lakossági korlátozásokkal egy sorban. Alternatív fűtési lehetőségeik nincsenek, mondta el Horváth István honlapunknak. A fűtőműveik elhelyezkedése ugyanis nem teszi lehetővé nagy tűzelőanyag-tárolók kialakítását. Kivéve a Széchenyi lakótelepi hőközpontot, ahol hamarosan elkezdik egy biomassza-tüzelésű kazán próbaüzemét.

Az események átmeneti lezárásaként, csütörtökön délelőtt, Molnár Csaba energiaügyi miniszter bejelentette a „második körös" felhasználók korlátozásának feloldását. Miután azonban Ukrajna felől továbbra sem érkezik gáz, nem lehetünk biztosak abban, hogy ez már a végleges állapot.

Jász-Nagykun-Szolnok megye korlátozásban érintett közepes- és
nagyvállalatainak nagy része eddig még nem érezte meg igazán az
intézkedések hatását. Ez a többség ugyanis — a gázproblémáktól függetlenül — a január 12-én kezdődő hétre ütemezte a teljes üzemkezdést. A fogyasztási korlátozásra „válaszoló" terveket azonban ezeknél a cégeknél is azonnal elkészítették, hogy szükség esetén felkészülten várják a hétfőt.

A jászberényi Electrolux Lehel Kft. óránkénti csúcsfogyasztása 2000
köbméter, tájékoztatott Takács János vezérigazgató. Újabb hatósági és
energiahivatali korlátozás esetén ezt, különböző munkaszervezési
megoldásokkal kísérve, a felére kell csökkenteni. Fontossági sorrendet
állítottak fel a technológiai fogyasztási helyek között, s a kieső
gázenergia egy részét villamos fűtéssel is tudják pótolni. Készen állnak
arra, hogy szükség esetén délutános és éjszakás műszakban folytassák a
termelést, az irodai műszak pedig reggel 6 és délután 2 óra között
dolgozzon. A csökkent gázfelhasználási lehetőség ez idáig nem okozott
többlet költségeket, de a korlátozás esetleges visszaállítása a termelés
hatékonyságának csökkenésével járhat.

Azóta gyorsan peregnek az események. A Földgázszállító Zrt. kedden este elrendelte az óránként 2500 köbméternél nagyobb mennyiséget fogyasztók gázellátásának korlátozását, szerdán reggel pedig már a kisebb — 500-2500 köbmétert használó — cégekre is kiterjesztették az intézkedést. Alternatív lehetőségek híján A szolnoki Alfa Nova Kft., a megyeszékhely távhőellátója, az úgynevezett harmadik korlátozási kategóriás cégek közé tartozik, lévén, hogy döntően lakossági fogyasztókat szolgál ki. Többek között a Széchenyi lakótelep ötezer lakását is. A „baj" tehát csak legvégső esetben érné el a vállalatot, a lakossági korlátozásokkal egy sorban. Alternatív fűtési lehetőségeik nincsenek, mondta el Horváth István honlapunknak. A fűtőműveik elhelyezkedése ugyanis nem teszi lehetővé nagy tűzelőanyag-tárolók kialakítását. Kivéve a Széchenyi lakótelepi hőközpontot, ahol hamarosan elkezdik egy biomassza-tüzelésű kazán próbaüzemét. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!