Közélet

2009.01.06. 07:28

Parlamenti szócsaták: Varga Mihály volt a legbeszédesebb

Megyénk legbeszédesebb képviselője a fideszes Varga Mihály. A legtöbb módosító indítványt pedig az MSZP-s Rózsa Endre jegyzi eddig ebben a parlamenti ciklusban. Íme a képviselők munkája a számok tükrében.

Teleki József

A megye honatyái és honanyái a 2006-os választások óta eltelt közel két és fél esztendőben nem tétlenkedtek. A legdolgosabb megyei képviselő Rózsa Endre volt. A mezőrúri MSZP-képviselő ez idáig 46 alkalommal szólalt fel a parlamentben, csaknem három órát szónokolva. Ugyanakkor 305 indítványt fogalmazott meg. A beadványgyártásból más megyei képviselő is kivette a részét, Farkas Imre (MSZP) 268 javaslatot nyújtott be. A megye ellenzéki politikusai közül Varga Mihály a csúcstartó, 168 indítványt jegyzett.

A legbeszédesebbnek is Karcag fideszes honatyája bizonyult. Varga Mihály összesen 119 alkalommal emelkedett szólásra, és összesen több mint tíz és fél órát beszélt. Ezzel a legtöbb képviselőtársát is lepipálta, hiszen a felszólalások időtartamát tekintve 19. az egész parlamentben. Nem sokkal marad el beszédességben Herbály Imre sem. A szocialista képviselő 92 alkalommal kért és kapott szót, összesen négy óra és 43 percet beszélt.

Az Országgyűlés internetes oldalain közzétett adatok tanúsága szerint szűkebb hazánkban nincs olyan képviselő, aki már ne szólalt volna meg. A leghallgatagabb címért két polgármester-képviselő verseng: Gedei József, Jászberény szocialista és Szalay Ferenc, Szolnok fideszes honatyája. Ketten együtt alig egy óráig tartották szóval képviselő társaikat. Ők mondhatni inkább csendben tették a dolgukat, hiszen Gedei József 46, Szalay Ferenc pedig 69 módosító javaslatot tett le a parlament asztalára. Államtitkáraink és minisztereink viszont inkább beszéltek. Iváncsik Imre 3, Vadai Ágnes 8, Szekeres Imre 13 javaslatot nyújtott be. Viszont mindhárman számos felszólalást jegyeznek. Vadai Ágnes például több mint három és fél órán át beszélt a T. Házban, ezzel pedig alig marad le a képzeletbeli dobogóról.

A megye képviselőinek munkája a parlamentben

Képviselő        Felszólalás        Javaslat
Botka Lajosné (MSZP)        34        200                        
Farkas Flórián (Fidesz)         42        111
Farkas Imre (MSZP)        46        268
Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)        27        39
Dr. Gedei József (MSZP)                15        46
Herbály Imre (MSZP)        92        146
Iváncsik Imre (MSZP)        38        3
Járvás István (Fidesz)        39        56
Jauernik István (MSZP)        76        212
Kis Péter László (MSZP)        36        55
Rózsa Endre (MSZP)        46        305
Szalay Ferenc (Fidesz)         8        69
Dr. Szekeres Imre (MSZP)        36        13
Dr. Vadai Ágnes (MSZP)         63        8        
Varga Mihály (Fidesz)        119        168

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!