Közélet

2009.02.14. 13:06

Húsz százalék a hölgyek aránya a honvédségnél

Ma, február 14-én este repülőbált tartanak Szolnokon, immáron a tizenharmadikat. A helyőrség művelődési otthonában rendezendő esemény fővédnöke a karcagi születésű dr. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, akivel a bál előtt készítettünk interjút. Aki egyebek között elmondta, a szolnoki helyőrségben tíz százalékot meghaladó a hölgyek száma.

Mészáros Géza

— A tavalyi bálra egy 20 millió forintos „ajándékot” vitt magával, amelyből a helyőrség repülőparkját újították fel. Készül-e idén hasonló meglepetéssel?

A vizsgálatot a minisztériumtól független szervezetek végzik

A 2008 január végén Törökszentmiklósnál lezuhant katonai helikopterbaleset vizsgálatának ügyében is érdeklődtünk Vadai Ágnesnél. Az államtitkár elmondta, a sajnálatos szerencsétlenséget, amelyben egy katona meghalt, további három pedig megsérült, figyelemmel kíséri a minisztérium is. Annyi biztos, hogy a honvédség ápolja a hősi halott emlékét, segíti a családját, de nem hagyja cserben a túlélőket sem. A vizsgálat eredményéről azonban, mint mondta, nem tud nyilatkozni, mert azt a minisztériumtól független szervezetek végzik, így az akták lezárása, a megállapítások nyilvánosságra hozatala az ő döntésüktől függ. (Információink szerint az ügyben a Nemzeti Közlekedési Hatóság már befejezte a vizsgálatot, azonban a Közlekedésbiztonsági Szervezet még nem zárta le az aktákat — a szerk.)

— Ha nem is ekkora nagyságrendűvel, de ez évben sem megyek üres kézzel. Egyébként a múltkori támogatás ez évben válik látványossá, a park folytatódó beruházásai okán. Idén inkább egy személyesebb juttatással kedveskedem. Egy kiváló, harcedzett katonanő, Petróczki Magdolna sporttevékenységét kívánom segíteni, aki hazánk és a magyar honvédség jó hírnevét öregbítette, miután tavaly ősszel az Egyesült Államok-béli Palm Springsben a Masters Erőemelő Világbajnokság összetett versenyében, az 52 kg-os súlycsoportban aranyérmet szerzett. Ez az eredmény magáért beszél.
Ennek apropóján jelezném, hogy a szolnoki helyőrségben tíz százalékot meghaladó a hölgyek száma. S remélhetően egyre több női katona lesz minden laktanyában, akik szolgálatuk során ilyen-olyan sikereket érnek el, kivívva férfi bajtársaik, és a civil társadalom figyelmét. A katonanőkkel történő egyre intenzívebb foglalkozás mind időszerűbb, és ezt nem azért mondom, mert én nő vagyok és érdekel nőtársaim munkája, problémája. A minisztériumot is beleértve közel húsz százalék a hölgyek aránya a magyar honvédségnél, s ez magasabb számarányt mutat, mint a parlamentié. Vannak olyan feladatok a honvédelemben, melyeket a nők eredményesebben tudnak elvégezni, mint a férfiak.

— Nem élünk könnyű időszakot. Milyen évet zárt, és milyenre számít az idén a magyar honvédelem, s ezen belül a szolnoki repülőbázis?

— A tavalyi év folyamán új képességek jelentek meg a bázison. Erre már régóta szükség volt. A Mi-8-as helikopterek, a magyar légierő igáslovai immáron negyven esztendeje szolgálják a hazát, s tíz éve a NATO-t. Legmodernebb társaik, a
Mi-17N-ek az elmúlt évben csatlakoztak az állományhoz, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis gépparkjához. Éjjellátó képességükkel megduplázódott a helikopterek alkalmazhatósága. Persze ezáltal megkétszereződött a hajózószemélyzetek kockázatvállalása is. A NATO együttműködés keretében a bázis kijelölt állománya több nemzetközi gyakorlaton is jól teljesítette feladatát. Eredményes volt többek között az itthon megrendezett „Logical Decision 2008” közös kiképzésen, vagy a „Cross Landing 2008” magyar-román légikutató, -mentő gyakorlaton is. A repülés iránt érdeklődő fiataloknak hetedik alkalommal szerveztek pályára irányító repülőtábort Szolnokon. A PIR tábor kezdő szakasza a Magyar Honvédség kanadai repülőgép-vezető programjának, a NATO Flying Training in Canada képzésnek.
— Jelenleg folyik a NATO-n belül egy helikopteres feladatokra célzott kezdeményezés, amely kifejezetten Afganisztánban adna lehetőséget a nemzeteknek. Erre készülünk, hiszen vannak olyan hadműveleti helyek, ahol kifejezetten helikopterekkel lehetne akár harci-, akár szállítófeladatokat ellátni. A visszajelzésre várunk, és én biztos vagyok benne, hogy már az idén valamilyen pozitív választ kapunk a magyar felajánlásra.
— A gazdasági válság ellenére a Magyar Honvédség kötelessége a honvédelmi törvényben és az alkotmányban meghatározott feladatainak ellátása, és a NATO-ban vállalt missziók végrehajtása. Magyarország olyan tagja az Észak-atlanti Szövetségnek, amelyre biztonsággal, megelégedettséggel számíthatnak. Így volt ez a múltban, és nem lesz ez másképp a jövőben sem! — hangsúlyozta álláspontját dr. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!