Közélet

2009.02.09. 14:52

Nincs leépítés a berényi Electrolux-nál

Nincs, és nem is terveznek létszámleépítést az Electrolux jászberényi gyártóbázisán, ráadásul néhány területen még munkaerő felvételt is terveznek — derült ki Takács János vezérigazgató lapunknak tett nyilatkozatából.

Banka Csaba

A gazdasági válság hatásairól számos hír jelent meg az elmúlt időszakban, így természetes, hogy a régió legnagyobb foglalkoztatójától az elmúlt hetekben többször próbáltuk megtudni, hogy mindez milyen hatással lesz az Electrolux hazai gyáraik tevékenységére. Legutóbb pedig már arról kaptunk hírt, hogy az Electrolux Lehel Kft. nyíregyházi gyáróból 110 ember elbocsátására lesz szükség. Takács János vezérigazgató leszögezte, hogy a gazdasági válság miatt mérséklődött a kereslet az Electrolux magyarországi gyáraiban készült termékek iránt is, így a termelést ehhez kell igazítania a vállalatnak. Ugyanakkor a jászberényi hűtőszekrénygyárban várhatóan 200 — 250 fő felvételét tervezik március — május hónapok folyamán. A berényi porszívógyárban a szezon végeztével, a korábbiakhoz hasonlóan, kevesebb bérelt munkaerő foglalkoztatásával oldják meg a gyártást.
Létszámleépítést Nyíregyházán kell megvalósítaniuk, az ott működő hűtőszekrénygyárban 110 fővel csökkent a foglalkoztatottak száma. Jászberényben ugyanakkor egyetlen gyárban sem történt létszámleépítés. A vezérigazgató érdeklődésünkre hozzátette, hogy nem is terveznek leépítést a későbbiekben sem.

Nem változik a munkarend
— A jászberényi hűtőszekrénygyárban bérelt munkaerőt nem foglalkoztatunk csak a nyári főzeszonban, és akkor sem jelentős létszámban — tette hozzá Takács János. — A határozott idejű munkaszerződéseket minden fizikai munkakörben dolgozó esetében alkalmazzuk, majd ezt követően hosszabbítjuk, vagy határozatlan idejűvé változtatjuk. A jászberényi porszívógyár egy állandó létszámmal rendelkezik az igények kielégítésére. A porszívók értékesítése is szezonális, ezért szeptembertől februárig a magasabb mennyiségű gyártást bérelt munkaerő igénybevételével oldjuk meg. Jelenleg a szezon végéhez értünk, így a bérelt munkaerő foglalkoztatására nincs szükség.
Jászberényben arról hallottunk, hogy több gyáregységben négy napos munkarendben dolgoznak a cég alkalmazottai, azonban ezt a vezérigazgató cáfolta. Mint megtudhattuk a vállalat vezetőjétől nem vezettek be ilyen munkarendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!