Közélet

2009.03.14. 07:40

A gázvezetéket is eltörte az összeomló ház

Több mint százesztendős vályogház falai omlottak le Túrkevén a Mátyás király utcában pénteken délelőtt. Az ott élőknek szerencsére nem esett baja, de az épület lakhatatlanná vált. Mint utóbb kiderült, az egész ház a levegőbe repülhetett volna.

Török Róbert

— Ma reggel 8 óra körül egy robajt hallottam, meg is ijedtem egy kicsit, majd kimentem megnézni az okát — kezdte Tóth Lajosné Erika, a ház egyik lakója. — Az ajtón kilépve erős gázszagot éreztem, és már láttam, hogy a ház eleje teljesen leomlott, és eltörte a gázvezetéket. Gyorsan szóltam a társamnak, hogy jöjjön ki és hívjunk segítséget. Sörös Tibor tűzoltóparancsnok érkezett meg először, majd gyorsan elzárta a gázóra csapját, így robbanás nem következett be. Aztán megérkeztek a tűzoltók és a markolók, hogy elbontsák az épület leomlott részét. Tegnap még az épület hátsó részében aludtunk, az nem sérült meg. Ma jönnek a gyerekeim és elköltöztetnek az önkormányzat szükséglakásába. De hogy azután mi lesz nem tudom. [caption id="" align="alignright" width="278"] Szerencsére senki nem sérült meg
[/caption]

— Még 2001-ben költöztünk az azóta már elhunyt szegény férjemmel ebbe a házba, amely tulajdonképpen egy kevi emberé, Kohári István bácsié volt — folytatta Erika. — Mivel Pista bácsi egyedül élt, én főztem rá, segítettem neki bevásárolni, vagyis gondját viseltem. Ezért az ingatlan felét halála után én örököltem, a másik felét a vérszerinti fia. Sajnos azonban azóta ő is elhunyt, így ketten, én és az élettársam laktunk a házban, annak is a hátsó végében. Még 1987-ben Ukrajnából, Ungvárról érkeztem Magyarországra, férjemmel, Tóth Lajossal, akivel ott ismerkedtem meg. Előző házasságomból két gyermek született, akiket több éves huzavona után tudtam csak áthozni Magyarországra. Lajossal már itt született meg közös gyermekünk Tóth Éva, aki jelenleg a szegedi egyetem hallgatója. Férjem azonban alig ötven évesen súlyos betegségben elhunyt. Valószínűleg a csernobili robbanásnak is köze volt a halálához, hiszen akkoriban nem messze tőle dolgozott Ukrajnában. Így egyedül maradtam, a gyerekeim már felnőttek, de valahogy mindig megoldottam a problémákat. Most azonban nagyon elkeseredett vagyok, mert nem tudom mi lesz velem, mi lesz az épülettel – fakadt ki Erikából a keserűség.

Az alsó épületet már decemberben le kellett bontani, mert félig összedőlt és veszélyeztette a szomszédokat. A most összedőlt épületet a város illetékes osztálya két héttel ezelőtt megvizsgálta, és életveszélyesnek nyilvánította.

— Valóban jártak nálunk két héttel ezelőtt az önkormányzattól, és megnézték a házat — mondta Tóth Lajosné. — Akkor azt közölték velünk, hogy életveszélyes, le kell bontani, ezért költözzünk majd ki belőle, de saját felelősségünkre maradtunk. De kérdem én, hogy hova költözzünk? Leszázalékolt asszony vagyok, rendszeres szociális segélyen élek, ami 33 ezer forint havonta. Ebből meg élni sem lehet, nem hogy félretenni, ezért eljárok öreg nénikhez bevásárolni, takarítani, hogy ki tudjam egészíteni a segélyemet. A gyerekeimet sem tudom támogatni, sajnos inkább ők segítenek, ahogy tudnak.

Az összedőlt épület több mint százéves, vályogból készült. Az információk szerint régen a tulajdonos kovácsműhelyt is működtetett benne. A talajvíz és a sok csapadék azonban fokozatosan rongálta az épület falszerkezetét. Az alsó épületet már télen le kellett bontani, mert félig összedőlt. A most tönkre ment főépület teljesen megsemmisült, lebontása a napokban megtörténik. Tóth Lajos alpolgármester szerint a bajba jutott lakók egyelőre az ecsegi úti szükséglakásba költöznek. Az összedőlt ingatlan törmelékét várhatóan a város próbálja meg elszállíttatni, megszüntetve ezzel a balesetveszélyt. A lakók további sorsáról a későbbiekben várható egyeztetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!