Közélet

2009.03.24. 18:34

Átalakul a szakképzés rendszere

A szándékok szerint a közeljövőben ismét bevezetnék, hogy az általános iskola után, már a 9-10. osztályban — jelenleg csak elméleti oktatás zajlik — ismét részesüljenek gyakorlati képzésben a fiatalok.

BCS

Közel kilencszáz millió forint összköltségű fejlesztéshez nyert támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv, illetve az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában egy jászberényi, illetve egy debreceni szakképző iskola által létrehozott nonprofit társaság, mint Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK). A berényi Terplán Zénó Szakképző Iskola, valamint a debreceni Diószegi Sámuel Szakképző Iskola összefogásával a múlt év decemberével indul el hivatalosan is fejlesztési projekt, amelynek bemutatóját tartották kedden Jászberényben.

A fejlesztés keretében Jászberényben egy 1800 négyzetméteres alapterületű szakképző központot építenek meg az oktatott szakoknak megfelelő tanműhelyekkel. Debrecenben pedig szintén a szakképzésnek helyet adó épületeket, tanműhelyeket fejlesztik.

A közös kezdeményezés bemutatásán részt vevő Dr. Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium foglalkoztatási és képzési szakállamtitkára a szakképzés fejlesztése kapcsán elmondta, hogy idén szeptembertől szeretnék bevezetni a szakmunkások ösztöndíj rendszerét, amellyel a hiányszakmák elsajátításához nyújtanak anyagi támogatást a fiataloknak. Tovább kívánják bővíteni a tanulószerződéssel foglalkoztatott nebulók számát is.

A szakállamtitkár Jászberényben jelentette be, hogy áprilisra elkészítik annak a törvénynek a normaszövegét, amely — reagálva a gazdaság szereplői-, a munkáltatók-, illetve az iskolák észrevételeire — szabályozza, hogy a szakképző iskolákba járó fiatalok már 9-10. osztályokban is részesüljenek gyakorlati oktatásban. Eddig a szakképző intézmények első két évfolyamán csak elméleti képzést kaptak a diákok, a gyakorlati- szakmai képzés csak ezután következett. Ezen szeretne változtatni a szaktárca a jövőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!