Közélet

2009.03.30. 14:12

Bajnai támadható, mert ő is felelős a kialakult helyzetért

Bajna Gordon lehet Gyurcsány Ferenc utóda a miniszterelnöki székben. Egy hétig tartó egyeztetés, keresgélés után találta meg a kormányfő jelöltet az MSZP és az SZDSZ. De mire számítanak megyénk politikusai mindezek után?

Teleki József

Botka Lajosné, szolnoki MSZP-s képviselő úgy látja, hogy a jelenlegi gazdasági, pénzügyi válságban egy olyan országnak, mint hazánk, mely különösen érzékeny a nemzetközi folyamatokra, nagy szüksége van stabil kormányzásra. Gyurcsány Ferenc lemondása után az elmúlt héten ennek érdekében egyeztetett az MSZP és az SZDSZ. Bajnai Gordon nem csak személyének, hanem a válságkezelő programjának is kérte a támogatást — mondta el a képviselő. Botka Lajosné a kormányfőjelöltet idézve hangsúlyozta: rövid távon népszerűtlen intézkedéseket is fel kell vállalni, hogy hosszútávon biztosított legyen az ország jövője, az emberek boldogulása. A politikus megerősítette, hogy Bajnai Gordon azt szeretné, hogy a kormányzati kulcspozíciókba ne pártpolitikusok kerüljenek, hanem szakemberek. Számukra ugyanis nem a politikai karrier a fontos, hanem a válság kezelése jelenti a sikert.

Szalay Ferenc hasonlóképpen fogalmaz. A szolnoki fideszes honatya kíváncsian várja, hogy tud-e változni Bajnai Gordon. A politikus is arra emlékeztetett, hogy a mostani miniszterelnök-jelölt három éve tagja annak a kormánynak, mely nem hogy a válságból, de az ország nehéz helyzetéből nem talált kiutat. Az ellenzéki képviselő úgy látja, hogy Bajnai Gordon három éve ugyan azt teszi, mint Gyurcsány Ferenc. Most kíváncsian várja, hogy kormányfő-jelölként programja mennyire érzékeny a válságra, az emberek gondjaira.

Varga Mihály, a Fidesz karcagi képviselője szerint az alapvető kérdésekre nem ad választ Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölése, mint ahogy másé sem. Az egyik ilyen gond a legitimáció, azaz a felhatalmazás. A jelenleg kormány 2006-ban másra kapott felhatalmazást a választóktól, mint amit azóta csinál. Másrészt Bajnai Gordon három éve tagja a kormánynak, ám sem az uniós fejlesztésekért felelős tárcanélküli miniszterként, sem gazdasági miniszterként nem alkotott maradandót. Így személye sem garancia az erős kormányzásra. Már pedig a jelenlegi helyzetben gyors intézkedésekre képes kormányra van szükség, ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő támogatottság. Ezért kellenek az előrehozott választások.

Petronyák László, az MDF megye elnöke úgy látja, hogy egy külső, nem politikus kormányfő jobb lett volna. Bajnai Gordon ugyanis a kormány tagjaként felelős a mostani helyzetért. Ez pedig támadhatóvá teszi. Mindemellett a kezét is jobban megkötik a politikai viszonyok, mint egy független szakértőét — fogalmazott a pártvezető. Petronyák László éppen ezért kétségesnek tartja, hogy a miniszterelnök-jelölt végig tudja majd vinni a válságkezeléshez elengedhetetlen intézkedéseket.

Kerék Gyula, az SZDSZ szolnoki elnöke, megyei választmányi tag szerint a legnagyobb kérdés az, hogy később is megmarad-e a parlamenti többség a mostani kormányfő-jelölt mögött. Az SZDSZ ügyvivői és a frakció is támogatta Bajnai Gordont, mert az ő programja áll a legközelebb a Reformszövetség elképzeléseihez. Azt pedig a liberális párt is elfogadta. A szolnoki pártvezető szerint megfelelő programmal a következő egy évben enyhíthető az ország gazdasági és a morális válsága is.

Gedei József, az MSZP jászberényi képviselője ezzel szemben állítja: gyors válságkezelő intézkedésekre van szükség. Az előre hozott választásokkal pedig a következő 3-4 hónapban béna kacsa lenne a kormány. A miniszterelnök-jelöttől is azt várja képviselő, hogy végezze el a gyors tűzoltást, akadályozza meg a válság tovább mélyülését. mindezt úgy, hogy egyes lépések már a gazdasági növekedés irányába is mutassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!