Közélet

2009.03.22. 08:25

Biciklire kötözött vizihullára bukkant a révész

A tiszainokai révész, Szabó László egy vérbeli révész familia tagja. Édesapja és öccse is ennek a szakmának az elkötelezettje. László amikor nem embereket szállít át a Tiszán, horgászik. Legnagyobb fogása egy 62 kilós harcsa volt, amelyet egy étterem vásárolt meg. A legmegrázóbb pedig egy kerékpárra kötözött vízihulla, amelyre a folyóban bukkant.

Németh Gergő

A Tiszakécskén élő, ám a szőke folyó átellenes oldalán fekvő Tiszainokán ténykedő Szabó László tizennyolc éve révészkedik. Ez a szakma náluk családi örökség, hiszen édesapja és öccse is révész. 1991 februárjában kezdett Vezsenyben, majd a komp megszünéséig, 2001-ig dolgozott itt. A nagyrévi kompot is üzemeltette 2004-2006 között, de 2001 óta kisebb megszakításokkal Tiszainokán ténykedik.

Manapság ritka a Tiszán a nagy fogás

A harcsa a mélyebb vizeket szereti. Ebből akad az inokai kanyarban, ahol a 22-23 méteres mélységet is elérheti a Tisza. Tavaly fogtak itt például egy 93 kilós harcsát is. Mint azt Szabó László elmondta, a 2000-es ciánszennyezés előtt nem volt olyan nap, hogy a horgászok itt ne fogtak volna ekkora kapitális harcsát, ám azóta jó ha egy évben egy vagy kettőt akad a horgukra.

— Nyolc éves korom óta majdnem minden nap lenn vagyok a Tiszán — kezdett mondandójába Szabó László. — Ha három napig nem látom a folyót már szinte belebetegszem. A nyári időszakban jelentős errefelé a turista forgalom. Sokan érkeznek Tiszakécskéről németek, hollandok és mennek Cserkeszőlőre vagy éppen fordítva. Akadnak olyanok is, akik csak hajókázni szeretnének egyet és gyönyörködni a folyóban és közvetlen környezetében. Egyébként napkeltétől napnyugtáig üzemel a komp, de olyan is akad, ha valaki szól, hogy később jön vissza, megvárom. Ha nincs éppen átkelésre váró ember, akkor karbantartási, parttakarítási munkákat végezek, vagy esetleg horgászom. Utóbbival kapcsolatban sikerélményem is volt, hiszen néhány éve egy 62 kilós, 2,2 méter hosszú harcsát fogtam egymagam. Negyven percig fárasztottam. A csalim pióca volt, amit az árviz után visszamaradó tavakban lehet szépszámmal találni.

Persze nem csak hallal találkozik errefelé az ember a vizben. Két éve például a tiszabögi révnél egy férfi a biciklijére kötözte magát és úgy hajtott bele a folyóba, öngyilkossági szándékkal. Szabó Lászlóék az inokai kikötőtől ötszáz méterre találták meg a férfi holttestét. László gyermekkorában az egyik télen két barátja is beszakadt a jeges folyóba.

Egyikőjük ráment a befagyott folyóra, majd beszakadt. Társa menteni igyekezett, de ő is nyakig merült a hideg vízben. László erre gyorsan hazaszaladt és szólt a szüleinek, hogy baj van. Ők segítettek is a bajba jutottakon, akik így élve megúszták a nagy kalandot. Az inokai révész többek között emiatt sem merészkedik a folyó jegére, bár embertársai igencsak kihívják maguk ellen a sorsot. Van, hogy gyalog, de olykor még autóval is megpróbálják az átkelést a folyón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!