Közélet

2009.03.23. 16:20

Kövesútban reménykednek a lakók

A túrkevei Pusztakert utca talán a város legkeskenyebb utcája, ráadásul nincs is messze a város központjától. Ennek ellenére a kövesút megépítése elmaradt az ott élők nagy bánatára.

Török Róbert

Kisebb utcagyűlés jött össze érkezésünkre. Az érintett családok egymás után sorolták észrevételeiket és nem utolsó sorban panaszaikat utcájukkal kapcsolatban.

— Nagyon el vagyunk keseredve a kövesút hiánya miatt, mert egyszerűen esős időben lehetetlen közlekedni. Márpedig ez az év idáig nagyon esős volt. Az utcánk úgy néz ki, mint a tenger. Síkvíz szinte minden, csak gumicsizmában tudunk közlekedni, ha át akarunk menni az úton. A férjem a szomszéddal együtt ássa az utat, hogy a felgyülemlett tócsák vizeit az árokba vezesse. Így talán hamarabb felszikkad, de sajnos idén erre még nem került sor, mert mindig jött a következő égi áldás — mondta Farkas Istvánné Regina, az összegyűltek egyik szószólója.

Majd így folytatta: — Mintegy tíz családot érint a dolog, akik között vannak családosok, valamint több beteg idős ember is. Volt olyan eset is, hogy a mentő nem tudott bejönni a nagy sár miatt, a beteget közel ötven méteren, hordágyon kellett kivinni a mentőautóhoz. Ráadásul a keskeny utcához keskeny járda párosul. Az alig félméteres betonlapokon rokkantkocsival szinte lehetetlen közlekedni. Az itt élők nap mint nap megszenvedik a kövesút hiányát, ezért már az önkormányzathoz is fordultunk, de eddig nem történt semmi — mondta Regina.

— Az előző ciklusban felvetődött az önkormányzatnál, hogy a Pusztakert, a Herczegh és a Kuruc utcákban elkészítik a köves utat. Csak akkor lepődtünk, meg amikor megtudtuk, hogy 160 ezer forintba kerül családonként, ráadásul rátáblázzák az ingatlanokra. Mivel itt többségében nyugdíjasok és kis keresetűek élnek, ezt a magas költséget nem tudtuk vállalni, de ahol vállalták, ott sem lett belőle semmi. Tisztában vagyunk vele, hogy nem egyszerű a kérésünk, de valami megoldást találni kell a városvezetésnek erre a problémánkra — vélekedett Nagy Mihályné Erzsike.

— A 80-as évek kövesút-építési hullámából több utca is — köztük a Pusztakert is — kimaradt — mondta Sípos Zsolt, a városüzemeltetési osztály vezetője.

— Az akkori lakók többségében idős emberek nem igényelték a szilárd út kiépítését és az azzal járó kiadásokat. Közben a lakók kicserélődtek, és a ma ott élők jogosan követelik az útépítést. Sajnos ma már csak engedélyes tervek birtokában lehet nekikezdeni a munkának, az ott élők önálló útépítési szándékát nem engedik a jogszabályok. Ráadásul az utca szűkössége miatt a csapadékvíz elvezetését is zártrendszerűvé kell átalakítani, ami tovább emeli a költségeket. Megoldásként egyrészt elképzelhető az, hogy a szennyvízcsatornázásra felvett fejlesztési hitel öt éven belül kifut, s a helyére lépő új hitelkeretből valósuljon meg a köves út kiépítése az említett utcákban. Másrészt igyekszünk a pályázati lehetőségeket is kihasználni. Mintegy ötmillió forintért elkészíttetjük a város útfelújítási tervét, hogy tudjunk pályázni, de erre egyelőre nem találtunk megfelelő kiírást — tette hozzá a városüzemeltetési osztály vezetője.

Kalákában épültek az utak

— A 80-as években a földúttal rendelkező utcák lakói összefogtak, és kalákában megépítették a kövesutat — mondta dr. Szöllősi Kálmán képviselő, a Városfejlesztési Bizottság elnöke.

— A többségében engedélyes tervek nélkül épült kövesutak minősége azonban általában gyenge volt. Nem rendelkezett komolyabb útalappal, így mára ezek többsége tönkrement és felújításra szorul. A Városfejlesztési Bizottság van megbízva, hogy az áprilisi képviselő-testületi ülésre tegyen javaslatot arra, hogy mely utcák engedélyes tervét készíttesse el a város. A felújítási tervek várhatóan tizennégy utcára készülnek majd el. Erre a pályázati kiírások miatt van szükség. Mint egykori egyéni képviselőjük törekszem arra, hogy a Pusztakert utca is bekerüljön a tizennégy utca közé. Szeretném, ha a közeljövőben valóban elindulhatna a szilárdburkolat kiépítése, de ez még rengeteg munkát igényel mindnyájunktól — vélekedett dr. Szöllősi Kálmán.

Török Róbert -->

Címkék#Túrkeve
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!