Közélet

2009.03.14. 13:10

Már többször kattant bilincs a hunyadfalvi whiskys kezén

Vajon mi lehet az oka annak, hogy egy tizenhét éves fiút egy közismert bűnöző nevén emlegetnek szülőhelyén, Hunyadfalván? Valóban kiérdemelte Németh Csaba a hunyadfalvi whiskys nevet? Lakóhelyén beszéltünk vele, családjával és az ott élőkkel is.

Békési Brigitta

Egy kézen meg lehetne számolni, hány ember sétálgatott Hunyadfalva utcáin hétköznap délután, amikor elindultunk felkutatni a rendőrségi ügyei miatt hírhedtté vált Németh Csabát. Egy jóvágású fiatalembert állítottunk meg egy kis útbaigazításért.

— Én vagyok, akit keresnek — mondta nem kis meglepetést okozva. — Nincs semmi mondanivalóm, úgyis tudják, amit akarnak — célzott ezzel a rendőrségi hírekből már közismert motor- és falopására. — Igen, loptam motort, ami miatt házkutatást is tartottak nálunk, ezt már nem lehet visszacsinálni. Nem látom a jövőmet, de úgy gondolom, ez már csak egyre rosszabb lesz. Nem szeretnek, nem is félnek itt tőlem a faluban, legfeljebb attól, hogy ellopok valamit — folytatta kerékpárján ülve, és a huncut mosoly a szája sarkában elárulta, hogy csak viccel.

— Vannak barátaim, velük szoktam lógni, ráérek iszogatni, de csak a kocsmán kívül, mert onnan kitiltottak. Hentesnek tanultam, de félbehagytam a tanulmányaimat, azóta folyamatosan munkát keresek. Tavaly Szlovákiában szőlőt ültettünk, de rosszabbul fizettek, mint itthon, utána Mosonmagyaróváron próbáltunk szerencsét. Most is várom, hogy visszajelezzenek munkaügyben, ezért sem szeretném, hogy lefényképezznek, mert akkor senki nem állna velem szóba — tette még hozzá indulásra készen, miközben megérkeztek a barátai, egyikük mellett kétéves apró fiúcska. — Azért, ha gondolják, nézzenek be nyugodtan apámhoz — ajánlotta és búcsút intett.

Halvány fényű lámpa égett az apró kis konyhában, ahová Németh Imre, Csaba édesapja tessékelt be.

— Van a fiamnak hibája, csúnyán beszél, iszik, de a lelke mélyén jószívű gyerek — kezdte, miközben hellyel és cigarettával kínált. —  Sajnos sokszor volt már bilincs a legkisebb fiam kezén. Többször a szondáztatás után bevitték vérvételre is, hajnali három órakor nekem kellett érte mennem — kesergett a férfi. — Rengetegszer előfordult már, hogy nem fizették ki a vállalkozók, akiknél dolgozott. De rajta kívül sokan jártak így a falunkban. Hiába hívom az álláshirdetéseket, fel sem veszik. Pedig bármilyen munkát elvállalnék, utcát is söpörnék. A feleségem rokkantnyugdíjas, szükségünk lenne a pénzre.

Időközben a kis konyhában jöttek, mentek a fiatalok, Csaba is betoppant és egy üveg sör társaságában leült az asztal mellé, rágyújtott.

— Kikészült a gyerek, belerögzült, hogy ő rossz, mindenhol ezt hallja — mondta egyik barátja. — Nem kellene annyit innia, nem lenne akkor baj.
— Volt, hogy ittasan motoroztam, belementem az árokba, eltört a kulcscsontom és majdnem leszakadt a fél arcom — mesélte Csaba, miután belekortyolt a sörbe. — Nem műtöttek meg, mert azt mondták, elvonási tüneteim lennének — tette hozzá, és miközben kávéval kínált, feltűnt, mennyire sebhelyes a keze.

Volt olyan helybéli, aki mikor szóba hoztuk Csaba nevét, elutasítóan csak annyit mondott: a hunyadfalvi whiskyst mindenki ismeri, de én nem mondok róla semmit.

A település polgármestere, Vékonyné Házi Eszter is hallott már a fiúról. Kérdésünkre elmondta, hogy legutóbb a hunyadi majorból vágott ki a srác nyolc-tíz darab másfél méteres tölgyfát, melyeket a rendőrség elkobzott és az önkormányzati raktárba vitetett.

— Csaba feltörte a szenest, a fásraktárt és vitt is a fából egy kis benzin társaságában — közölte a település vezetője. — Másnap megállította a fűtőt az utcán, mert rájött, hogy övé a benzin és vissza akarta neki adni. Ittas volt, mint ahogyan tavaly decemberben is, amikor az önkormányzat által működtetett kultúrház hátsó raktárából szeszesitalokat, cigarettát és készpénzt akart ellopni, de tetten értük.

— Azért vágtam fákat, mert nem volt pénzünk tüzelőre és nagyon hideg volt — mondta a fiú. — A szenesből csak annyit vittem azután el, amennyi itthonra kellett.

Telefonon még megkerestük Csaba bátyját, Gábort, aki testvére baráti társaságát hibáztatta. Mint mondta, öccse segítőkész, jószívű gyerek és ezt sokszor kihasználják a haverok.

— Hogy mi lesz a fiammal? — nézett maga elé távozásunkkor szomorúan az édesapa. — Nem tudom. De ahogy mondják: a remény hal meg legutoljára..

A rendőrség tájékoztatása szerint a Hunyadfalván élő Németh Csaba ellen több büntetőeljárás folyik ittas vezetés és telefonfülke feltörés miatt is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!