Közélet

2009.03.17. 08:09

Rendelet nem tiltja, így bárki leválhat a távfűtésről

Le lehet-e válni a távfűtésről, s egyátalán érdemes-e? Mostanában több városban is feltették ezt a kérdést. Az első felvetésre Szolnokon igen a válasz. Ám hogy megéri-e, nem lehet tudni. Lakóépület ugyanis még nem vált le a távfűtésről a megyeszékhelyen.

Békési Brigitta

— Egy ismerősöm kérdezte, hogy miért nem válunk le a távhőszolgáltatásról, hiszen magasak a számláink. Én örülnék is neki, de a mi lépcsőházunkban nincs nagy összefogás, nem lenne meg úgysem az ehhez szükséges szavazattöbbség — mondta a szolnoki Kis Tamás.
— Leválás esetén egy kazánház kialakítása többmillió forintba kerülhet,
sokára térülne meg, nem is tudom, lenne-e rá lehetőség — jegyezte meg a szolnoki B. Andrásné, egy tízemeletes épület lakója. — Inkább beszállunk a panelprogramba, és lecseréltetjük a nyílászárókat, valamint
hőszigeteltetjük a lakóépületet. Így is csökkenhetnek a fűtési költségeink
és ez legalább egy kipróbált dolog, állítólag bevált, nem mi lennénk az
elsők. Az erre vonatkozó pályázatunkat már be is nyújtottuk.

Horváth István, a szolnoki Alfa-Nova Kft. területi igazgatója elmondta,
hogy Szolnokon az Alfa-Nova Kft. szolgáltatási időszakában és azt
megelőzően sem vált le lakóépület a távhőszolgáltatásról. Leválásra három közepes és öt kisméretű közületi fogyasztó és egy megyei üzemeltetésű intézmény esetében került sor, új fogyasztóként viszont bekapcsolódott Szolnokon a TVM lakótelepen 227 lakás, a Kossuth téren az 1.számú Irodaház, a városháza épületegyüttese és a Közgazdasági Szakközépiskola épülete.

— Szolgáltatói stratégiánk meghatározó eleme, hogy a távhőszolgáltatásról történő leválást nem jogszabályi tiltással, hanem a fogyasztói megelégedettség elérésével kell biztosítani — tájékoztatott Horváth István. — Ennek eléréséhez az előírt minőségű, és a mindenkori gazdasági körülményekhez viszonyítottan legkedvezőbb díjak mellett nyújtott távhőszolgáltatáson túlmenően kiegészítő szolgáltatási elemeket is alkalmazunk. Ilyen például a fogyasztói tulajdonú fűtési rendszerek
kedvezményes finanszírozású korszerűsítése (KERET program), a fogyasztói tulajdonú fűtési és használati melegvíz rendszerek kedvezményes finanszírozású üzemeltetése, hibaelhárítása vagy a fogyasztói tulajdonú hidegvíz és használati melegvíz rendszerek kedvezményes finanszírozású cseréje. Ezen kívül átvállaljuk a fogyasztói tulajdonú használati melegvízmérők javítási- hitelesítési feladatait és költségeit, a fűtési költségosztók szerinti hődíjelszámolást díjmentesen elkészítjük, együttműködünk a fogyasztókkal és a szolnoki önkormányzattal a szociálisan rászoruló fogyasztók díjhátralékának rendezésében.

A távhőszolgáltatási közüzemi jogviszony megszüntetésének feltételeit a
távhőszolgáltatásról alkotott 2005. évi törvény tartalmazza. Eszerint az
általános közüzemi szerződést a felhasználó harminc napos felmondási
időpontra, a kormány e törvény végrehajtásáról szóló rendeletében
meghatározott módon mondhatja fel.
— Ehhez szükséges, hogy a felmondáshoz a távhővel ellátott épület
tulajdonosi közössége az összes tulajdoni hányad szerinti legalább
négyötödös szavazattöbbségű határozatával járuljon hozzá és az épületben a távhőellátással azonos komfortfokozatú más hőellátást valósítson meg, valamint viseli azokat a költségeket, amelyek a felhasználói berendezéseknek a felmondás következtében szükséges műszaki átalakításával merülnek fel — tájákoztatott Horváth István. — Ezen kívül fontos, hogy a szerződés felmondása ne okozzon jelentős kárt más számára, és ne korlátozza mások tulajdonosi, használói, bérlői jogait. Feltétel továbbá az is, hogy a szerződés felmondását a meglévő rendszer műszaki megoldása lehetővé tegye és a felmondás ne ütközzön egyéb jogszabályba. Szolnokon egyébként nincs olyan önkormányzati rendelet, amely tiltaná a távfűtésről történő leválást.

Hatályon kívül a leválást tiltó önkormányzati rendeletek

Az Alkotmánybíróság Miskolc és Tiszaújváros esetében hatályon kívül
helyezte az önkormányzatok vonatkozó rendeleteinek azon szakaszait, amelyek a távhőről való leválást tiltják meg, olvasható egy internetes honlapon. A hasonló pécsi rendeletet (amelyben nincs tiltás, csak korlátozás) a közigazgatási hivatal támadta meg az Alkotmánybíróságon azzal az indoklással, hogy az emberek egyetlen cégtől vásárolhatnak csak
szolgáltatást.

városban is feltették ezt a kérdést. Az első felvetésre Szolnokon igen a

válasz. Ám hogy megéri-e, nem lehet tudni. Lakóépület ugyanis még nem vált le a távfűtésről a megyeszékhelyen. Békési Brigitta -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!