Közélet

2009.04.13. 08:35

Favorizálnak egyes óvodákat

Kevés a férőhely egyes szolnoki óvodákban. Legalábbis ezt állítja néhány szülő, akik arra is szeretnének választ kapni, miként lehet az, hogy a május elejei beiratkozások előtt néhány intézmény a közelmúltban arról tájékoztatta őket, idén szeptemberre már most betelt az általuk kiválasztott ovi.

Mészáros Géza

Egyikük, H. Béla felvetése minden bizonnyal félreértésen alapul. Ő és felesége a három esztendős lányukat a Mustármag katolikus óvodába szerette volna felvetetni. Lehet, többen még nem tudják, de ez az intézmény nem önkormányzati, hanem egyházi fenntartású. Másfél éve, 2007. szeptemberében kezdte meg a működését. Somogyiné Tálas Anikó óvodavezető, illetve Turai János, a Belvárosi templom esperes-plébánosa érdeklődésünkre elmondta, az épület adottságai miatt a törvény csupán két csoport működését engedélyezi az összesen 47 férőhelyes intézményben. Mivel ez az ovi egyházi tulajdonú, ide elsődlegesen azon szülők gyermekeit veszik fel, akik a gyülekezet közösségébe tartoznak.

Ha pedig marad még hely, úgy bárki mást is szívesen fogadnak: — Nemcsak hívő katolikus családok gyermekei jelentkezhetnek hozzánk. Vannak reformátusok és evangélikusok közöttünk, de olyan szülők gyermekei is, akik nem vallásosak és egyik egyházhoz sem tartoznak. Egyetlen szempont, hogy fogadják el a keresztény értékrendet — hangsúlyozta Turai János. Hozzátette: a Mustármag vezetősége sajnálja, hogy a katolikus óvoda iránti igényt kielégítendő, egyelőre nem tudnak több csoportot beindítani. Remélik azonban, hogy miután a Verseghy parkból átköltöznek a plébánia mellett felújítás előtt álló épületbe, talán több gyermek is ebbe az oviba nyerhet felvételt.

Nagy Lászlóné ugyancsak három éves gyermekét szeretné az egyik általa megjelölt óvodába felvetetni: — Amikor érdeklődtem az oviban a lehetőségekről, azt felelte az egyik nevelő, hogy szeptemberre már most betelt a kiscsoport. Furcsállottam a korai elutasítást, hiszen csak májusban kell majd beadni a jelentkezési lapot — mondja.

Megkérdeztük Ferenczné Teleky Éva, a városi óvodai igazgatóság vezetőjét, vajon valóban nincsen óvodai férőhely Szolnokon?
— Az alapító okiratban jelzett, óvodába felvehető létszám a megyeszékhelyen 2342 fő. Ezt a városban működő 22 tagintézmény 97 csoportja biztosítani tudja, sőt, az elmúlt évben összesen 2430 gyermeknek nyújtottunk óvodai ellátást. Szolnokon nincsen óvodai férőhely gond, minden gyermek elhelyezhető. A probléma inkább a szabad intézményválasztásban keresendő. A legtöbb szülő az általuk legjobbnak vélt óvodába szeretné a gyermekét felvetetni, míg más intézmények lasszóval fogják a beiratkozókat. Pedig ez utóbbiakban is ugyanaz a magas szintű nevelői munka zajlik. Szolnokon közös pedagógiai program alapján dolgozunk úgy, hogy az óvodáknak megadjuk azt az önállóságot is, hogy a maguk által kimunkált koncepciót követve saját arculatuk is legyen. A törvényi szabályozás azt is előírja, hogy az intézménykben mekkora legyen a hátrányos helyzetű gyermekek aránya. Ne rejtsük véka alá, a szülők többsége azt az óvodát keresi, ahol ez az arány a legalacsonyabb. Viszont egyik óvoda sem szegregálhat, így minden egyes intézményünk hasonló pedagógiai programmal, a közösség társadalmi, szociális, kulturális és egyéb viszonyaira tekintettel hasonló összetételű csoportokkal működik — mondta Ferenczné.

— Mégis akad azonban öt kivétel, melyek közül kiemelném a Csallóközi ovit. Ide 96 százalékban roma származású gyermekek járnak. Az elmúlt tíz év alatt ezt az arányt nem sikerült megváltoztatnunk, de most már nem is törekszünk rá. Sőt! Olyan nevelési programot dolgoztunk ki erre az intézményre, amelyre az oktatási minisztérium és az ombudsman is elvi támogatását adta. A program, mint mondtam, sajátos. Ráerősítünk a gyermekek nevelésénél arra, hogy mind jobban tanulják meg az általános mellett a romakultúrát. Az a tapasztalatunk, hogy a saját környezetükben tudjuk a leghatékonyabban a szocializációs és egyéb, a társadalmi normáknak megfelelő ismereteket átadni. Az oviban romazenére énekelnek, táncolnak a gyerekek, és tervünk, hogy a magyar mellett a lovári nyelvet is tanítjuk számukra. Mindehhez természetesen a családok megértése és támogatása is szükséges — hangsúlyozta Ferenczné Teleky Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!