Közélet

2009.04.13. 17:51

Koldulás a falunapokért

Vajon elhalasztják megyénk kisebb települései a nehéz gazdasági helyzet miatt a falunapokat? Esetleg kevesebbet költenek rá mint az előző esztendőben? Ennek jártunk utána.

Négyesi Ildikó—Németh Gergő

— Tavaly településünk az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében eredményesen pályázott a „Vidéki rendezvények, falunapok” elnevezésű pályázati kiíráson, ahol 1500 pont támogatást (1,2 millió forint értéknyi) — berendezésekre, felszerelésekre, műsorokra —, valamint 200 ezer forintot fellépők tiszteletdíjára és egyéb járulékos költségeire — amely utófinanszírozással történt — nyertünk — mondta el Török Csaba Örményes polgármestere.

- Erre az idén is pályáztunk. A falunapot a válság ellenére is mindenképp szeretnénk megrendezni, mivel számunkra fontos a közösségi összetartás. Erre előzetesen 1 millió forintot már elkülönítettünk a költségvetésünkben. A pályázatunk sorsáról hamarosan döntenek majd, ennek tükrében látjuk majd, hogy a tervezett mellett fordíthatunk e még pluszt a rendezésre. Így kiderül majd az is kiket tudunk meghívni. A tervek szerint zömében térségbeli fellépőket hívunk majd meg augusztus 20-i falunapunkra — zárta gondolatait Török Csaba.

— Nekünk tulajdonképpen nincs is falunapunk — kezdte mondandóját Hatta József Tiszaörs polgármestere. — Az év során négy nagy rendezvényünk van, a majális, a Fut a falu családi sportnap, a káposztásbárány fesztivál illetve a tájdisznótor. Ezekből a Fut a falu tölti be tulajdonképpen a falunap szerepét. Az év elején elkészített rendezvénytervünk alapján az idén 1,7 millió forintot költhetünk összesen a rendezvényeinkre, amelyhez jönnek még pályázati és szponzori pénzek.

A rendezvényekre helyi és környékbeli amatőr művészeti csoportokat, valamint hivatásos művészeket hívunk meg. Úgy gondolom, ha a válság miatt elhagynánk bármelyik rendezvényünket, az emberek úgy éreznék, hogy már a kulturális élményektől is megfosztjuk őket.

Tiszaszőlősön a falunapot a területi virtusvetélkedő keretein belül rendezik meg. — Ötszázezer forintra pályáztunk, amihez másik 500-800 ezer forintot önerőből szeretnénk hozzátenni — magyarázta Kerekes András, Tiszaszőlős polgármestere. Mint azt a település első embere elmondta, a május elseje költségtakarékossági okokból karcsú lesz. Az ott megspórolt összeget a falunapra fordítják. — Ha nyerünk az Önhikin, akkor nem kell attól tartanunk, hogy nem lesz pénz a nyári rendezvényre. Legalább egy millió forintot rá szeretnénk szánni a virtusvetélkedőre. Helyi vállalkozók és pénzintézetek segítségét is kérjük — folytatta Kerekes András.

Nagyjából nyolcszázezer forintot szeretne összegyűjteni az önkormányzat ilyen módon, melyhez jönne az ötszázezer forint önerő és a pályázaton nyert pénz. — Neves fellépőket szeretnénk megnyerni, azon kívül a mazsorett csoportoknak és a fúvószenekaroknak is biztosítanunk kell az ellátást. Ilyenkor körülbelül 200-300 főre főzünk. Azon kívül lesz légvár, kirakodóvásár és körhinta is — összegzett Tiszaszőlős polgármestere.
Tiszagyendán ugyanolyan, vagy még jobb falunapot szeretnének rendezni az előző évinél. — Tavaly 1,7 millió forintot költöttünk a falunapra. Idén is szeretnénk legalább ekkora összeget ráfordítani — mondta Pisók István Tiszagyenda újonnan megválasztott polgármestere.

A helyi önkormányzatnak összesen két millió forint áll rendelkezésére különböző rendezvényekre. Ezen kívül vállalkozók segítségét is igénybe vennék. — A költségeket semmiképpen nem csökkentjük. A másfél napos program összeállításásban a helyiek véleményét is meghallgatjuk. Előző évben volt humorista, légvár, fúvós zenekarok, vetélkedő és sportrendezvények —  vázolta Pisók István.


Elhalasztják a falunapot
A jászfelsőszentgyörgyi önkormányzat megszorításokról döntött a költségvetési hiány csökkentésére. Mindezek részeként felülvizsgálták az önkormányzati rendezvények sorát is és úgy döntöttek, hogy az április huszonnegyedikén, Szent György napján tartandó falunapot egyelőre elhalasztják. — Beadtunk egy pályázatot az Új Magyarország vidékfejlesztési programhoz — mondta Zelenai Tiborné polgármester.

— Ha ez sikeres lesz, akkor ebben az évben is önálló rendezvényként tudnánk megtartani a falunapot, csak egy másik időpontban — tette hozzá.
A pályázat a megszervezéshez szükséges eszközöket, illetve az ünnepi műsort is biztosítaná. Ha nem nyernek, akkor viszont csak egy másik önkormányzati rendezvénnyel közösen tudnák megtartani idén a falunapot. KV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!