Közélet

2009.04.30. 13:38

Melyik strandon mit kapunk a pénzünkért?

A megye és a megye határaihoz közel lévő strandokon bizakodnak a tavalyihoz hasonló forgalomban. Mezőtúron veszteséges volt az előző év, míg Cserkeszőlőn már most több a vendég az előző év hasonló időszakához képest. Most akkor milyen is lesz az idei strandszezon?

Négyesi Ildikó-Daróczi Erzsébet- Teleki József

Cserkeszőlőn is készülnek a nyári szezonra. Az összes kültéri medencét felújították, 120 új napozóágyat és különleges virágokat vásároltak.

— Mediterráni és közép-európai, egy és két nyári növényekkel, valamint új rózsákkal tesszük szebbé a fürdőt — tudtuk meg Torkos Györgytől, a Cserkeszőlői Gyógyfürdő fürdőigazgatójától.
A cserkeszőlői gyógyfürdőben 1000 négyzetméteres területbővítés is történt. Mint megtudtuk, idén januárban és februárban több, márciusban kevesebb, de áprilisban ismét több volt a látogató a fürdőben, mint az előző év hasonló időszakában.

Szolnokon egy hét szünet után hétfőn nyílt meg ismét a tiszaligeti fürdő. A fenntartó Víz-és Csatornaművek Zrt. munkatársai ez idő alatt lebontották a nagymedencét borító sátrat, illetve egyéb karbantartó munkát végeztek. A strandon szaunával, csúszdával és élményfürdővel várják a látogatókat.
Mezőtúron a gazdasági válság miatt semmi jóra nem számítanak. A helyi strandot már régóta nem fejlesztették.

— Elképzelés van egy több milliárdos fejlesztésről, de az még nem kezdődött el. A programokat is külsősök szervezik, mert mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy belebukjunk az érdektelenség miatt — vázolja a strand helyzetét Herczeg Zsolt, a Mezőtúr és környéke Víz-és Csatornaművek Kft. ügyvezetője.

Mint azt az ügyvezető elmondta, tavaly közel 30 millió forintos veszteséggel zárták az évet. Ennek ellenére május elsején megnyitják a gyógymedencét, június közepén pedig a másik két medencét is. Utóbbiakkal egy időben zárják be viszont a fedett uszodát.
A berekfürdői strandon a szezonnyitóra az üzemeltető Berek-Víz Kft. szakemberei elvégezték a medencék tisztasági meszelését, a szükséges felújításokat, virágot, fákat ültettek, padokat festettek. Egy 80 négyzetméteres színpadot is felállítottak az ikermedencéhez, ott lesznek a hét végi programok.

A karcagi városi gyógyvizű strandfürdőben most épül új gyermekmedence, önkormányzati beruházásban közel negyven millióért. A tervek szerint május végén már birtokba is vehetik a kicsik. Az uszoda-sátrat május 7-én bontják le. A pénteki szezon nyitásra az üzemeltető Nagykun Víz -és Csatornamű Kft. elvégezte a medencék tisztasági meszelését, virágot ültettek, megtörtént a tereprendezés.

A kisújszállási Erzsébet Gyógyvizű Strandfürdőben szezonnyitásra a Kisújszállási Vízmű Kft. befejezte a medencék tisztasági meszelését, kijavította a strandmedence csempéit, volt faültetés és kertészeti munka. A tó megsüllyedt támfalát kijavították. Most van folyamatban egy homokos strandfutball-pálya építése. A strand területén a cég saját hidegvizes-kutat létesített, így már nem a városi hálózatból kell köbméterenként 360 forintot fizetniük a hideg vízért.
Jászberényben május elsején nyitja meg kapuit a helyi strand. Nemrégiben újították fel, így idén nem terveznek semmilyen fejlesztést.

— A fürdőben négy medence található, melyek mindegyike feszített víztükrös és a vízforgató is be van építve. Különböző kedvezményekkel és szórakozási lehetőségekkel várjuk a vendégeket — tájékoztatott Barta Ágnes, a Jászvíz Kft. ügyvezetője. A berényi strandon az európai uniós szabályoknak megfelelő játszótér, strandröplabdázásra és sportolásra alkalmas terület várja az érdeklődőket. 

Jászapátiban a strandfürdő egész évben nyitva van a fürödni vágyók előtt. Mint azt a Városüzemeltető Kft. munkatársától megtudtuk, egy medencét szeretnének felújítani a közeljövőben. Homokfocipálya, vízgombás és vízcsobogós medencével próbálják magukhoz csalogatni a vendégeket. Szeretnének annyi látogatót vonzani, mint az előző esztendőben, de a tél nem alakult a terveik szerint. Kevesebben érkeztek a strandra a tavalyihoz képest.

Vegyes képet mutat megyénk és a megye határaihoz közeli fürdők helyzete. Van ahol fejleszteni is tudtak és bizakodóan várják a nyári szezont, de van olyan fürdő is, ahol már a tavalyi év is komoly veszteségeket termelt.

Tiszakécskén a fürdő egész évben nyitva tart. Télen a fedett medence, a jakuzzi és a két külső meleg vizes medence üzemel.
— Május elsejétől elindul a külső élménymedence, majd a többi kinti medencét is folyamatosan üzembe helyezzük. A téli időszakban fűtött folyosókon keresztül lehet közlekedni, de ezeket amint az időjárás engedi, elbontjuk és így szabadon bejárható a teljes terület — mondta Szabó Éva, a Tisza-parti Termálfürdő Tiszakécske fürdővezetője.
Az előző évben a látogatók száma elérte a 150 ezret. Ezt az idén is szeretnék megtartani.

— Idén az óriáscsúszdás medencét fejlesztjük, melynek medencéjét új csempeburkolattal látjuk el, illetve beindítottuk a TB által támogatott gyógyfürdőkezeléseket. Ennek keretén belül az alábbi kezelések vehetők igénybe: gyógyvizes medencefürdő, gyógyvizes kádfürdő és orvosi gyógymasszázs — tájékoztatott Szabó Éva.

A ceglédi strandfürdőben megkeresésünkre elmondták, jelenleg karbantartást végeznek. Április 27-én kezdték el a tavaszi karbantartást, mely április 30-án, azaz ma ér véget. Emellett a szaunát is felújítják. A ceglédi strand április 27-től már részlegesen nyitva van, de a fedett medencék csak a tavaszi karbantartás befejeztével, május 1-től vehetőek igénybe.

Abonyban május elsején nyit a strand, melynek alkalmából éjszakába nyúló rendezvényt tartanak. Két esztendeje fejezték be a strand fejlesztését.

— Sajnos az anyagi forrásaink nem teszik lehetővé a további megújulást. A szeptember 30-ig tartó strandszezonban igyekszünk becsábítani a fiatalokat is — közölte Kemecsei Antal, a fürdőt üzemeltető cég vízi közmű üzletágvezetője.

Belépőjegyek (Ft)
Cegléd Szolnok Tiszakécske Cserkeszőlő Berekfürdő

Felnőtt 1600 970 1200 1400 1000

Gyermek, nyugdíjas 900 720 1000 1100 850

Diák 1300 720 1000 1100 850

Szauna 600 860 600 1000

Forrás: SZOLJON.HU-GYŰJTÉS

Megkezdik a Damjanich uszoda bontását

Park lesz a szolnoki Damjanich uszoda helyén. A strand bontását az ünnepek után meg is kezdi egy szolnoki Kft. Simon Gábor, az önkormányzat osztályvezetője elmondta, a munkálatok 90 napot vesznek majd igénybe. Először a lelátó-napozót bontják el, majd ezt követően a medencéket és végül az öltözőket. Mindebből a kíváncsiskodók azonban nem sokat láthatnak. Az uszodát védőfallal veszik körül, hogy csökkentsék a zajt és a port. A bontást ugyanis gépekkel végzik, a törmeléket pedig a helyszínen darálják le. A munkák este szünetelnek és hétvégén is csak kisebb zajjal járó feladatokat végezhetnek majd. A kivitelező a területet helyre állítja, füvesíti is. Az uszoda megyeházához közeli részén francia jellegű parkot alakítanak ki, mint ahogy az 1930-as években is volt. Az önkormányzat nem tett le a korábbi elképzeléseiről. Simon Gábor szerint ha rendeződik a gazdasági helyzet és sikerül befektetőt találni, akkor egy fürdő is épülhet a területen. A strandon lévő termál kutat is megőrzik.

A bontás közel 54 millió forintba kerül. Pókász Endre, a önkormányzat sajtóreferense szerint ezt az összeget pedig szinte teljes egészében fedezi a visszalépett befektető által kifizetett foglaló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!