Közélet

2009.04.02. 07:58

Nem módosított szerződést a cég az átalányra áttéréskor

A szennyvízcsatorna - használati díjat többlet fogyasztással számlázták ki, nagyobb köbméter értékeket jelenítettek meg, mint a tényleges fogyasztás — jegyezte meg egyik jászkiséri olvasónk. A szolgáltatótól megtudtuk, átalánydíjas számlázásra tértek át. Ugyanakkor a fogyasztó megjegyezte, hogy vele ugyan senki nem módosította a szolgáltatói szerződést.

Banka Csaba

A csatorna használat díját Jászkiséren, Jászapátin, illetve Jászszentandráson a helyi önkormányzatok által létrehozott Jász Közmű Szolgálató Kft. szedi be, ahogy ez a társaság felel a szennyvíz tisztításáért, és a mindezekkel összefüggő feladatokért.

— Nem értem, hogy miként van arra lehetőség, hogy csak egyszerűen — minden módosítás, hivatalos szerződés aláírása nélkül — egy másfajta számlázási technikára térjen át — vetette fel honlapunk egyik olvasója. —

A téli hónapokban pedig az átalányra való áttérés az előre tervezett rezsiköltségek emelkedését jelenti legtöbb fogyasztónál. Az időseknél, vagy a nehezebb anyagi körülmények között élőknél bizony az a pár ezer forint is sokat jelent. Januárban volt valami értesítés a dologról, de szerintem ez egyáltalán nem lehet alapja a változtatásnak — vetette fel.
Mint mondta a meglévő szerződésben az van, hogy a szolgáltatónak meghatározott időközönként kell leolvasnia az óraállást, és ez alapján kiszámlázni a fogyasztást, de ez korábban egyhavi leolvasást jelentett.

— Valóban áttértünk az átalánydíjas számlázásra, amiről értesítettük is fogyasztóinkat — mutatott rá Betenbuk Róbert, a szolgáltató társaság ügyvezető igazgatója.

Elmondta, hogy jogi képviselőikkel előzetesen áttekintették a szolgáltatói szerződést, és ennek eredményeként szerintük nem kell azt módosítani, hiszen a szerződésben nincs meghatározva, hogy milyen időközönként kell leolvasni a teljesítést. Az elmúlt fél év fogyasztása alapján nem a cég munkatársai, hanem egy erre kifejlesztett program számolta ki az átalány nagyságrendjét. Ezt követően félévenként regisztrálják a mérőórák állását. Amennyiben valakinek túlfizetése van ez alapján, akkor azt jóváírják. Amennyiben tartozást mutatnak ki, azt pótlólag kell befizetnie az érintett lakosnak. Az átalányban meghatározott fogyasztási szint — amennyiben azt a fogyasztó magasnak vagy épp alacsonynak tartja — módosítására lehetőség van.


Hajdú László, Jászkisér polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy az önkormányzat ez ügyben nem hozott határozatot, hiszen a számlázás módja teljes egészében a társaság hatáskörében van. Nem módosított szerződést a cég az átalányra áttéréskor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!