Közélet

2009.05.11. 12:31

A tavalyi rekordtermésnek idén csak a felét várják a gazdák

A kisújszállási földekről legalább száz milliméternyi eső hiányzik. A tartós aszály miatt már öntözni kell a hibridkukoricát. Idén a tavalyi rekordtermés felét várják a gazdák. A gyors repce- és akácvirágzás miatt pedig a méhészek aggódnak.

Daróczi E.

A kisúji határban csak úgy porzik az út, ahogy a gépek elhaladnak rajta. Szatmári György családi gazdálkodó is aggódik, hiszen nagyon kellene már a csapadék. Az agrármérnök végzettségű férfi korábban a helyi téeszben dolgozott. Most 450 hektár saját és bérelt területen gazdálkodik. Van egy szolgáltató cégük, a gépeket pályázati forrásból vásárolták meg, így a szántástól a vetésen át a betakarításig minden szükséges eszközzel rendelkeznek. Fő tevékenységük a hibridkukorica-vetőmag előállítás, valamint búzát, napraforgót, repcét termelnek. Korábban burgonyát, káposztát, babot is vetettek.

— Idén 240 hektárba kerül hibridkukorica-vetőmag, ebből 80-90 hektár a saját földünk — mondja a gazda. Évek óta ugyanannak a nagy hazai vetőmag-előállító cégnek szállítunk. Sajnos nagyon tagolt a területünk, a karcagi és kenderesi határ között 30 kilométeres távolságokat is meg kell tennünk két parcella között.

Az őszi repce és búza vetéseik viszonylag jól átvészelték az aszályos telet, de a tavaszi csapadékhiányt nagyon megsínylették. Ez megmutatkozik a gabona és repce bokrosodásán. Sokkal hamarabb, 30-40 centisen szárba indult, kevés az oldalhajtás. A gazda nem optimista a búza termésátlaga miatt sem. — Örülök, ha a tavalyi 5 tonnás hektáronkénti átlag felét elérjük, a repcénél is csak 1,5 tonnás átlagot várok. Az aszály miatt napok óta folyamatosan öntözünk lineárral, a hibridkukoricát pedig AC-központon keresztül. Így sem fogjuk a tavalyi tíz tonnás rekordot elérni.

Az öntözés ráadásul nagyon sokba kerül, a lineárnál például a fogyasztott víz mennyisége után 40 forint plusz áfát fizetnek, ehhez jön még a rendelkezésre tartási díj és az alapdíj, ez 23 000 forint plusz áfa. Idén nagy segítség, hogy a cég, amelynek termelik a vetőmagot 150 milliméterig történő öntözés esetén támogatást nyújt. Az árakra másik példát is sorol. — Most járt le egy 46 hektáros területre a vízjogi engedélyem. Ahhoz, hogy újabb öt évre megkapjam és öntözhessek, az engedélyek, a szakvélemények 360 ezer forintba kerülnek. Erre jön még az előbb említett vízdíj. Egyszerűen ez észbontó — mondja elkeseredve Szatmári György, aki szerint az is gond, hogy a felvásárlási árakat csak értékesítéskor tudják meg. A magasabb ár reményében ő is több termelési csoportnak tagja, hogy együtt magasabb átvételi árat tudjanak elérni. S hogy sikerül-e, az hónapok múlva kiderül.

A gazdák mellett a méhészek sem optimisták. A kisújszállási Nagykun Méhész Egyesületnek 74 tagja van. Cs. Nagy András elnök 1970 óta méhészkedik. Egyesületi szinten a 4600 méhcsaládból mintegy 60 pusztult el a tél folyamán. A korán jött repcevirágzás miatt a tavalyi évhez képest egyharmad nektárt várnak itt a méhészek, hiszen a méhek fejlődése a márciusi hideg miatt nagyon lemaradt. A két héttel korábbi akácvirágzás miatt már a héten mennek a kisúji méhészek a nyírségi akácosokba. Bíznak abban, hogy az akácméztermés jó lesz, hiszen az árak most elfogadhatóak. A lédig hordós (180 kilós) méz felvásárlási ára 600, az akácé 900 forint, s az elmúlt két év rossz termése miatt az Argentin és dél-amerikai mézkészletek kiürültek. Így várhatóan idén a magyar mézre is lesz kereslet.

Mit érdemes vetni?

Kiss Lajos apósával gazdálkodik harminc hektáron. — Tavaly az volt a gondunk, hogy nem tudtuk eladni jó áron a rengeteg búzánkat. Most kukoricát vetettünk — mondja a fiatalember, aki egyébként sofőr egy cégnél. — Most azon aggódunk, hogyan fog ebben a szárazságban kikelni, mert még a sorját sem látom. Ha nem lesz eső, nemhogy rekord, még két tonnás hektáronkénti termés sem lesz. Az ember már azt sem tudja mit vessen egyáltalán.

Daróczi E. Mit érdemes vetni? Kiss Lajos apósával gazdálkodik harminc hektáron. — Tavaly az volt a gondunk, hogy nem tudtuk eladni jó áron a rengeteg búzánkat. Most kukoricát vetettünk — mondja a fiatalember, aki egyébként sofőr egy cégnél. — Most azon aggódunk, hogyan fog ebben a szárazságban kikelni, mert még a sorját sem látom. Ha nem lesz eső, nemhogy rekord, még két tonnás hektáronkénti termés sem lesz. Az ember már azt sem tudja mit vessen egyáltalán.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!