Közélet

2009.05.21. 16:17

Hamarosan ismét polgármestert választanak Rákócziújfaluban

Mióta áprilisban végre elfogadta a költségvetést a rákócziújfalui képviselő-testület, amolyan vihar előtti csend honolt a településen. Csütörtökön reggel aztán ha nem is bomba robbant, de mindenképpen érdekes hír látott napvilágot.

Gelei József

— Szóban és írásban is tájékoztattam Hegedűs László jegyző urat, hogy május 21-el lemondok polgármesteri tisztségemről — tájékoztatta honlapunkat Papp János, Rákócziújfalu posztjáról felfüggesztett első embere. — Elég volt, úgy érzem, az egész bírósági herce-jurca arra volt csupán jó, hogy kiderüljön, miként lehet egy, a településért dolgozó polgármestert meghurcolni. Nem tagadom, lemondásom felhívás egy keringőre: ha tisztességes a képviselő-testület, feloszlatja önmagát, s ezzel vissza adja a döntés jogát a helyi választópolgároknak. Az új választásokon pedig bárki indulhat, azaz ha az újfalusi emberek úgy érzik, jól dolgoztak az eddigi képviselők, újra megválaszthatják őket. Természetesen én is megmérettetem magam, ismét harcba indulok a polgármesteri posztért.

— Szinte tavaly tavaszi megválasztása óta támadások kersztüzében állt, miért várt mostanáig a lemondással?
— Most döbbentem rá, hogy az engem támadók valószínűleg időhúzásra játszanak. Feljelentenek, a megyei bíróság felfüggeszt, fellebbezek, a debreceni Ítélőtábla felment és új eljárásra kötelezi a megyét, mely két nappal később ismét félre állít. És ezzel kezdődik minden előlről. Ez így menne egészen 2009. októberéig, azután viszont a törvények értelmében már nem lehetne új választásokat kiírni jövő év őszéig. Ezt nem szeretném, nem akarom úgy felvenni a fizetésem, hogy nem dolgozom meg érte. Ezért mondtam le, és vállalom az újabb megmérettetést. Ha újra engem választanak az újfalusiak, óriási erkölcsi elégtételt jelentene számomra. Az ellenzék vádja szerint kiürítettem a település kasszáját. Ennek ellenére nem büntető, hanem csupán polgári pert indítottak ellenem. Egyébként kerekítve a számokat, 124 millió forinttal vettem át az irányítást és mikor felfüggesztettek 74 millió volt a folyószámlán. Tiszta a lelkiismeretem, 45 millió forintot költöttünk beruházásra, s a pótmunkára kifizetett 7,3 millió kivételével valamennyit a képviselő-testület szavazta meg. Akkor miről beszélünk?

A törvények értelmében 72-90 napon belül új polgármester-választást kell tartani Rákócziújfaluban. Amennyiben Papp János ismét bizalmat kap a település lakóitól, az „első ciklusában" ellene felhozott vádak okafogyottá válnak. Munkáját azonban nem könnyíti meg, hogy a testület összetétele változatlan marad.

Nem volt váratlan a lemondás

Kíváncsiak voltunk, a település vezetésvel megbízott alpolgármester miként értékeli a kialakult helyzetet.
— Azt kell mondanom, nem ért váratlanul Papp János lemondása — felelte érdeklődésünkre Bodor Zoltán. — Szemmel láthatóan megviselte a körülötte kialakult helyzet. Biztos vagyok egyébként benne, hogy az új választáson ismét elindul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!