Közélet

2009.05.22. 11:44

Ingyen kapták a lányok a HPV elleni védőoltást

A méhnyakrák egyre több nő számára jelent veszélyt szerte a világon. Pedig létezik olyan védőoltás, mely a betegséget okozó vírus ellen védettséget ad, de sajnos elég drága. Ha valaki háziorvosával szeretné magának beadatni, akkor közel százezer forintba kerül az oltóanyag.

Mészáros Géza

Ebben nyújt segítséget az a program, melyet a szolnoki önkormányzat dolgozott ki. A kezdeményezés szülőanyja Jánosiné dr. Bene Ildikó fideszes képviselő, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke:

— A mai emberben egyre inkább megerősödik a betegség-megelőzési és az egészségvédelmi ösztön. Az állampolgároknak joga van az egészséghez, s ezt a jogot Szolnok városa érvényesíteni kívánja. Örömteli, hogy e szakmai programot a bizottság összes tagja, pártállástól függetlenül hasznosnak ítélte, ezért támogatásáról biztosította — hangoztatta.

Szalay Ferenc polgármester a program indulásakor hangsúlyozta: tarthatatlan, hogy ez a vakcina nem élvezi a TB és a kormány támogatását. A város önkormányzatának viszont ennek ismeretében is segíteni kell a szolnokiaknak.
A közel 150 millió forintos költséggel járó programot a képviselő-testület öt évre dolgozta ki. A város ingyenesen biztosítja a tárgyévben tizenharmadik életévüket betöltött, illetve betöltő leánygyermekek számára a SILGARD nevű Humán Papillóma Vírus (HPV) elleni oltóanyagot. Az elmúlt évben a célcsoportba tartozó 409 fiatalból 379-en kapták meg a vakcinát, illetve további 113 fiatal kérelmezőnek tudtak védőoltást adni. Ebben az évben 22 és fél millió forintból várhatóan 360 ifjú leányzó juthat oltóanyaghoz. A teljes védettség kialakulásához három oltást kell adni fél év alatt. Az első évfolyam május 21-én kapta meg az utolsó, emlékeztető oltását.

— A szocialista frakció mindig is támogatta azokat az elképzeléseket, amelyek a város jövőjét szolgálják — szögezte le Csák László, az MSZP városi elnöke. — Ez a megelőző program is ebbe a kategóriába tartozik, így nem volt kérdés, hogy „egyhangúlag” a prevenciós akció mellé álljunk — mondta.  

— Azzal, hogy a 13 esztendős korosztály lányainak szinte mindegyike megkapta az oltást, tökéletesen igazolja: mennyire sikeres a program, milyen nagy az igény a városi segítségre — hangsúlyozta Tasnádi Zoltán fideszes képviselő. — A méhnyakrák világszerte egyre több nő halálát okozza, ennek megelőzése rendkívül fontos feladat. Örülök, s egyúttal hatalmas eredménynek tartom, hogy sikerült előteremtenünk az ehhez szükséges forrásokat. Mivel a TB nem támogatja az oltást, ezért országszerte nagyon kevesen juthatnak hozzá ingyenesen az oltóanyaghoz. Öröm, hogy a szolnoki lányok köztük vannak — emelte ki
Tasnádi Zoltán.

Mészáros Géza -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!