Közélet

2009.05.16. 15:05

Nem árulja a barátok borát

Pákozdi László, Szandaszőlősön lakó nyugdíjas bora a legutóbbi ottani borversenyen megkapta az összes résztevő legjobb felhozatala címet.

D. Szabó Miklós

Vajon ki ez az ember, kitől és honnan tanulta a borkészítés és a szőlőtermesztés titkait? Eredetileg nagyrévi, egy szem gyerek volt. A szülei parasztizáltak, volt egy kis földjük is. Amíg kinn, a határban dolgoztak, előtte anyuci kiporciózta tizenéves csemetéjének az ebédnek valót. Amikorra hosszúra nőttek az árnyak és esteledett, Laci várta őket, főzött nekik. No, nem többfogásos vacsorát hanem valami egyszerű ételt: paprikás krumplit, lebbencset, tarhonyát. Villany, gáz akkor és ott nekik nem volt, csutkaszárral, gallyal tüzeltek.


A nyolcadik osztály után mégsem szakács lett, mert felvették a gépipariba. Érettségi után először a kőolajosoknál helyezkedett el, majd dolgozott téeszben és a GITR nevű cégnél. Végül vállalkozóként került nyugdíjba, ennek az évnek az elején.

Lehet annak tíz éve, hogy vásárolt egy 600 négyszögöles telket, benne sok rossz gyümölcsfával, kiöregedett szőlőtőkékkel. — Kiirtottam, kiszedtem az egészet, és évek során újratelepítettem a területet — meséli Pákozdi László.

Került bele meggy, cseresznye, őszi- és kajszibarack, alma, körte, szilva, dió, mogyoró, no meg hat sor magas művelésű szőlő.
— Mind kék színű cabernet france, merlot és blanbulger. Meghallgattam a tapasztaltabb szőlészek-borászok tanácsait, illetve bújtam a szakkönyveket is — meséli László.

Közben a Bereczki Máté Gazdakör több borversenyén indult 2005-től. Volt harmadik, második meg első helyezett. Legutóbb pedig az összes felhozatal legjobb borásza címet vehette át. Azért, hogy még jobban megméresse magát, Szekszárdon is indult borversenyen. Nem hiába, mert harmadik, illetve második díjat is bezsebelt boraival. Amikor a hó elolvad tavasszal, akkor indul először ki abban az évben a kertbe. Amelyik nincs messze a házuktól, így általában kerékpárra pattannak a feleségével. Évente — az időjárástól függően — hatszor permetez, és mintegy kétszáz liter bort szűr le. Eladni egy decit se szokott, mert elkopik az szépen, csendesen, mint a tavaszi fagy.

— Ez a barátok bora, ha kempingezni, kirándulni megyünk, olyan akár az anyatej! — mondja. Legújabban csemegeszőlővel is kísérletezik. Azoknak, akik nem pohárban, hanem fürt alakban is szeretik ezt a jóízű, bogyós gyümölcsöt.


Legutóbbi fogása közel tíz kilós volt

Sajnos Laci úrnak sem a gyerekei, sem az unokái nem örökölték kertészkedő, borászkodó hajlamát. Pedig a leírtakon kívül van még két hobbija: a kempingezés, illetve a pecázás. Az előbbi esetben rendszerint ő viszi a baráti társaságnak a tőke kiforrott levét. Ami pedig a pecázást illeti, legutóbb Tiszaderzsen akasztott egy 9 kiló 70 dekás harcsát. Ragadozó őkelme felséges paprikás formájában fejezte be földi, akarom mondani vízi pályafutását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!