Közélet

2009.05.29. 08:13

Védett dokumentumokkal lopták el a polgármester laptopját

Védett tartalmú dokumtumok is voltak azon a laptopon, amelyet nemrég loptak el az örményesi polgármesteri hivatalból. Azt még nem lehet tudni, hogy az elkövetőknek sikerült-e hozzáférniük a polgármester számítógépén tárolt információkhoz.

Németh Gergő

Örményesen éves szinten nem sok bűncselekmény történik. Most viszont a bűnelkövetők ismét hallattak magukról, ugyanis a közelmúltban ismeretlenek betörtek a polgármesteri hivatalba.

— A betörők elvittek két darab motoros fűkaszát és az irodámban lévő laptopomat — tudtuk meg Török Csaba polgármestertől. — Ezen voltak olyan dokumentumok, amelyek védett tartalmúak voltak. Mivel nem tudtam, hogy ezt sikerült-e feltörniük az elkövetőknek, biztos ami biztos alapon a banki dolgokhoz való hozzáférést rögtön letiltattam. Az ismeretlenek nem finomkodtak. Betörték az ajtókat, a lemezszekrényeket felfeszítették, ahol rács volt azt tokostól kiszakították, minden bizonnyal pénzt kerestek. A rongálással okozott kárt 300 ezer forintosra becsüljük, de a lopással okozott kár is jelentős. A motoros fűkaszák híján a közmunkások jelenleg „manuálisan”, kaszával vágják a füvet. 

Mint azt a polgármesteri hivatalban megtudtuk a takarítónő vette észre a betörést. A tolvajok nemcsak a polgármester szobáját látogatták meg, hanem a jegyzői feladatokat ellátó Búzás Istvánné irodájába is bejutottak. Számukra a helyiség előtt akadályt jelentő rács sem okozott gondot, lefeszegették azt az ajtó elől. Bentről azonban semmit sem vittek el. Az elkövetők bizonnyal nem számítottak arra, hogy semmilyen pénzt sem találnak az épületben. A biztosító már felmérte a helyszínt, viszont csak akkor tudnak intézkedni, ha a rendőrség lezárja a nyomozást.

Örményesen egy évvel ezelőtt egy másik tolvajakció foglalkoztatta a helyieket. Az éjszaka leple alatt ismeretlenek eltüntették az információs táblák alá kihelyezett virágosládákat. A ládákat pótolták, ám már jobban figyeltek arra, hogy ne tudják azokat ellopni. A táblák közelében lakók gyakorlatilag „örökbe fogadtak” egy-egy ládát gondozásra. Vállalták, hogy hajnalban kiteszik, este beviszik azt. Úgy néz ki ez a módszer hatásos volt, hiszen azóta egyetlen láda sem tűnt el. Az idén is virágosítottak, sőt a meglévő ládák mellé úgynevezett apácarácsokat is kihelyeznek majd, amiket a villanykarókra rögzítenek fel, azokra futtatják föl a növényeket. A kereteket már készítik a közmunkások.

— Bosszantó, hogy elsőre az összes ládát ellopták. Ezután megkerestek bennünket — és még sokan másokat — az önkormányzattól, hogy nem vállalnánk-e a virágok mozgatását, ápolását. Mi azonnal igent mondtunk  — emlékezett vissza egy helybeli idős férfi, Vadász József. — Örülök, hogy van virág, mutatósabb is így a telepelés képe. Reggelente fél hétkor helyezem ki, majd este 8 körül veszem be a rám bízott ládát. Napközben is gyakran odanézek, így biztosan nem fogja senki sem ellopni.

Nagykörűben is laptopot loptak a hivatalból
A sors fura fintora, hogy közelmúltban a nagykörűi polgármesteri hivatalt is meglátogatták ismeretlenek. Az egyik hivatali dolgozó tájékoztatása szerint a jegyző laptopján és némi készpénzen kivül más nem tűnt el az épületből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!