Közélet

2009.05.07. 12:59

Védtelenül várna a város egy szúnyoginváziót?

Megyénkben már lezárultak vagy éppen most folynak a szúnyogirtással kapcsolatos egyeztetések. Ám akad a megyében olyan város, ahol nincs pénz a gyérítésre. Így ott egy komolyabb szúnyoginvázió esetén sem tudják elvégezni.

Munkatársainktól

— Nem találkoztam még idén szúnyoggal, pedig a Zagyvaparton lakunk, ahol gyakran előfordulnak — mondta a szolnoki Nagy Antalné. — Tavaly ilyenkor már voltak csípéseink, sőt a nyár végi hónapokban a Milléren levő hobbitelkünkre ki sem tudtunk menni, mert szinte hemzsegett a környék a szúnyogoktól. A városban azonban mintha kevesebb lett volna belőlük már tavaly is.

— Szolnok városa a közbeszerzési szerződés alapján ebben az évben 44 millió forintot fizet a várost és a térség több települését érintő szúnyoggyérítésre — tájékoztatott Pókász Endre, a szolnoki polgármesteri hivatal sajtóreferense. — A szakemberek folyamatosan mérik a csípésszámot, az eddigi adatok szerint május 20-ig várhatóan szükség lesz az első légi kémiai gyérítésre. Idén a Tisza vízállása lehetővé tette, hogy biológiai irtást is végeztessen az önkormányzat, ez már lárvakorukban elpusztíthatja a rovarokat. Az április végi első biológiai irtás eredménye pozitív, lelassult a szúnyogok szaporodása.

Szolnokon a csípésszám nulla és harminc között van jelenleg óránként, sem a belvárosban, sem a kertvárosi részben nem tapasztalható egyelőre szúnyogártalom. Erre a szezonra öt térségi irtást terveztünk, ez azt jelenti, hogy 3750 hektár kezelését a levegőből ennyiszer tudjuk teljes egészében elvégeztetni. Mindegyikhez tartozik a 400 hektárnyi bokros, fás terület melegködös kezelése, ami növeli a hatékonyságot.

Karcagon négy éve volt utoljára szúnyogirtás, akkor négy alkalommal gyérítettek, főként a város frekventált helyein, a strand területén, a város külterületén, valamint a sűrűn lakott helyeken. Egy alkalom 500 ezer forintba került, idén viszont nincs pénze az önkormányzatnak gyérítésre, akkor sem, ha sok szúnyog lesz.

Jászberényben a városi Berénykom Kft. szervezi meg az éves szúnyogirtásokat. Külön költségkeret e feladat végrehajtására nincs meghatározva, mutatott rá Molnár Tamás ügyvezető igazgató. Azt a parkgondozásra elkülönített összegből oldják meg. A feladat végrehajtására egyébként már bekérték az árajánlatokat és egy vállalkozással szerződést is kötöttek. A szükséges szúnyogirtásokat úgynevezett földi melegködképzéssel, illetve repülőgépes irtással végzik majd el. Tavaly erre a célra — két alkalommal volt szükség az irtásra — körülbelül egy millió forintot fordítottak. Molnár Tamás reményét fejezte  ki, hogy idén is elegendő lesz két alkalommal végrehajtani a szúnyogirtást, ami közel egy millióba kerülhet ebben az évben is.

A Tisza-tavi Önkormányzati Társulás keretein belül több mint 20 település tervezi együtt közösen a szúnyogirtást. A Magyar Turizmus Zrt. ebben az évben a szúnyoggyérítést az elmúlt évihez hasonló összeggel támogatja, míg a költségek fennmaradó részét az önkormányzatok fizetik. A kivitelező személyét közbeszerzés keretében választották ki.
Ebben az évben várhatóan hat alkalommal végeznek légi kémiai szúnyogirtást Abádszalók területén, melyet 600 hektárra terveznek. A frekventált belterületekre koncentrálva a főszezonra ütemezik a szúnyoginváziótól függő gyakorisággal.

Az elmúlt évben Abádszalók önkormányzata 2 millió 921 ezer 337 forintot fizetett ki szúnyogirtásra. A Füzes Kemping területén már elvégezték a kullancsirtást, a strand területén pedig folyamatban van.
Tiszafüreden azt a tájékotatást kaptuk, hogy várhatóan két hét múlva tudnak pontos információkat adni a szúnyogirtással kapcsolatban.

Már túl  vannak az első gyérítésen
Hogyan védekezik a város a szúnyogok ellen?, tette fel napirend előtt a kérdést dr. Nagy Rózsa (MSZP) a legutóbbi szolnoki közgyűlésen a polgármesternek. Szalay Ferenc válaszában kifejtette, az önkormányzat kezdeményezésére több éve zajlik Szolnokon a programozott szúnyogitrás. Ez az idén is folytatódik: két hete már meg is történt az első biológiai gyérítés, és a későbbiekben a kémiai irtást is elvégzik a szakemberek. A polgármester hangsúlyozta azt is, hogy a gyérítésnél figyelembe kell venni a természet egyensúlyát is. MG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!