Közélet

2009.07.07. 07:56

Mennyit dolgoznak a pénzükért a parlamenti képviselők?

Megyénk képviselői közül ebben az esztendőben az MSZP-s Herbály Imre volt a legbeszédesebb a parlamentben. A ciklus kezdete óta viszont a fideszes Varga Mihály a csúcstartó a felszólalásokban.

Teleki József

A parlament ebben az esztendőben összesen 161 döntést hozott. A A legtöbb módosító indítványt pedig a szocialista Rózsa Endre jegyzi eddig. A képviselők 39 új törvényt alkottak meg, 51-et pedig módosítottak. Mindemellett született hetven országgyűlési határozat és egy politikai nyilatkozat is ebben a félévben.

A munkából pedig, úgy tűnik, alaposan kivették a részüket a megye honatyái és honanyái is. Legalábbis erre lehet következtetni az Országgyűlés honlapjának statisztikáit böngészve. 

Az elmúlt fél évben legtöbbször Herbály Imre emelkedett szólásra a megye honatyái közül. A szocialista képviselő 18 alkalommal összesen 52 percet szónokolt. Ennél csupán tíz perccel kevesebbet, 42 percet beszélt az Országgyűlésben az elmúlt hat hónapban Varga Mihály. Karcag fideszes képviselője igazi csúcstartónak számít a ciklus egészében. A 2006-os választások óta eltelt három esztendőben  összesen 126 alkalommal emelkedett szólásra, összesen majd 11 és fél órát beszélt. Ezzel a legtöbb képviselőtársát is lepipálta, hiszen a felszólalások időtartamát tekintve a parlament élmezőnyében van. Nem sokkal marad el beszédességben Herbály Imre sem. A szocialista képviselő 122 alkalommal kért és kapott szót, összesen öt óra és 43 percet beszélt.

A legdolgosabb megyei képviselő Rózsa Endre volt. A mezőtúri MSZP-s politikus ez idáig félszáz alkalommal szólalt fel a parlamentben, több mint három órát szónokolva. Ugyanakkor 351 indítványt fogalmazott meg. A beadványgyártásból más megyei képviselő is kivette a részét: Farkas Imre (MSZP) 276, Herbály Imre (MSZP) 228 javaslatot jegyzett. A megye ellenzéki politikusai közül Varga Mihály a csúcstartó, 180 indítványt nyújtott be.

Az Országgyűlés internetes oldalain közzétett adatok tanúsága szerint szűkebb hazánkban nincs olyan képviselő, aki ne szólalt volna meg. A leghallgatagabb címért két polgármester-képviselő verseng: Gedei József, Jászberény szocialista és Szalay Ferenc, Szolnok fideszes honatyája. Ketten együtt alig több mint egy óráig tartották szóval képviselőtársaikat. Ők mondhatni inkább csendben tették a dolgukat, hiszen Gedei József 50, Szalay Ferenc pedig 77 módosító javaslatot tett le a parlament asztalára.
Államtitkáraink és miniszterünk viszont inkább beszéltek.  Hiszen Iváncsik Imre öt, Vadai Ágnes nyolc javaslatot nyújtott be. Szekeres Imre pedig képviselőként még egyetlenegyet sem. Viszont mindhárman számos felszólalást jegyeznek. Vadai Ágnes például több mint három és fél órán át beszélt a T. Házban, ezzel pedig alig marad le a dobogóról. Jauernik István azonban  kivételt jelent. A szocialista képviselő, aki tavaly tavasz óta az önkormányzati minisztérium államtitkára amellett, hogy közel hat órát beszélt, 214 indítványhoz is adta a nevét.

A most beszédes képviselők az előző, 2002—2006 közötti parlamenti ciklusban sem fukarkodtak a szavakkal. Akkor megyénk honatyái közül a legtöbbször Jauernik István (MSZP) emelkedett szólásra. Négy év alatt 217 alkalommal összesen 12 óra négy percet beszélt. Bár kevesebbszer, de nála is hosszabb ideig szónokolt Varga Mihály. A fideszes képviselő 213-szor szólalt meg, és 19 óra 21 percet beszélt a Tisztelt Házban.


Parlamenti csúcstartók

Petkó András a parlament legbeszédesebb képviselője. Még MDF-es politikusként 32 órát, függetlenként pedig két órát beszélt a parlamentben a ciklus kezdete óta. A szocialisták toplistáját a megszólalások hosszában továbbra is az egykori miniszterelnök vezeti. Gyurcsány Ferenc csaknem 30 órát szónokolt már a Tisztelt Házban. A Fidesz képviselői között Ékes József bizonyult a legszószátyárabbnak, ő összesen 23 óra 45 percet beszélt már. Míg az SZDSZ-nél Gusztus Péter a csúcstartó 19 és félórányi felszólalással.

A megye képviselőinek munkája a parlamentben a ciklus kezdetétől

Képviselő Felszólalás Javaslat


Botka Lajosné (MSZP) 37 195   
Farkas Flórián (Fidesz)  46 108
Farkas Imre (MSZP) 48 276
Dr. Fazekas Sándor (Fidesz) 29 40
Dr. Gedei József (MSZP)  20 50
Herbály Imre (MSZP) 112 228
Iváncsik Imre (MSZP) 41 5
Járvás István (Fidesz) 41 75
Jauernik István (MSZP) 87 214
Kis Péter László (MSZP) 40 117
Rózsa Endre (MSZP) 50 351
Szalay Ferenc (Fidesz)  10 77
Dr. Szekeres Imre (MSZP) 41 0
Dr. Vadai Ágnes (MSZP)  63 8 
Varga Mihály (Fidesz) 126 180
Forrás: www.mkogy.hu



A megye képviselőinek parlamenti felszólalásai 2006 óta

Név Idő (óra:perc)


Varga Mihály (Fidesz) 11:21
Jauernik István (MSZP) 5:50
Herbály Imre (MSZP) 5:43
Vadai Ágnes (MSZP) 3:33
Farkas Flórián (Fidesz) 3:13
Rózsa Endre (MSZP) 3:12
Farkas Imre (MSZP) 3:01
Kis Péter László (MSZP) 2:47
Járvás István (Fidesz) 2:37
Botka Lajosné (MSZP) 2:35
Szekeres Imre (MSZP) 2:25
Iváncsik Imre (MSZP) 1:55
Fazekas Sándor (Fidesz) 1:34
Gedei József (MSZP) 0:38
Szalay Ferenc (Fidesz) 0:32
Forrás: www.mkogy.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!