Közélet

2009.08.01. 18:02

A világ legjobb csocsósai között vannak a szolnokiak

Több mint 80 csocsóasztal, 12 ország, és rengeteg tehetség vett részt az Ausztriai csocsó világbajnokságon. A Nemzetek Tornája kategórián belül Magyarország is képviseltette magát egy válogatottal, amely el is hozta a világbajnoki címet. Erről beszélgettünk két csocsóbajnokkal, Albók Évával és Jándi Tiborral.

Mátyus Krisztina

Albók Éva szülésznőnek tanul Szolnokon, később azonban szeretne külföldön dolgozni. Jándi Tibor Szolnokon lakik, de Sopronban tanul faipari mérnök szakon. Az ő tervei között is külföld szerepel. De a két fiatal nem csak ebben egyezik, ugyanis mindketten elszánt csocsósok. Ennek a játéknak köszönhető az is, hogy már több mint három éve egy párt alkotnak.

— Még 2002-ben kezdtem el csocsózni, ez év áprilisában vitt el az egyik legjobb barátom egy csocsóversenyre — kezdte el mesélni Tibor. — Ezen a versenyen a másodikok lettünk, persze gyakorlatilag én még semmit nem tudtam. Igazából itt csöppentem bele az egészbe.
Éva csak 2005-ben kezdett el ismerkedni az asztalifocival.
— Bátyám által ismerkedtem meg a csocsózással, aki rendszeresen járt a baráti társaságával a kocsmákba csocsózni, és vitt magával engem is, majd egyre jobban belejöttem — mesélte Éva. — Közben megismerkedtem Tibivel egy versenyen három éve, és azóta együtt vagyunk és közösen fejlődünk.

A két bajnok közölte, hogy minden nap gyakorolnak, a 2. számú kocsmahivatalban, a szolnoki csocsóegyesület székhelyén. Vannak külön edzés napok, ilyen a szerda, amikor négytől este nyolcig lövik a gólokat. A hétvégéik általában a versenyekről szólnak. Az idei év legnagyobb megmérettetése a Bécs környéki Tulln-ban volt. Itt rendezték a világbajnokságot, ami június 22-től 26-ig tartott. A bajnokságon a Nemzetek Tornája kategórián belül 12 ország indult el egy-egy válogatottjával, melyek 10 főből álltak.

S hogy mi alapján dől el, hogy ki mehet ki egy világversenyre?
— Igazából ez teljesítmény alapján dől el — közölte Éva. — Egész évben járjuk a versenyeket, és azt nézzük, hogy ki hogy teljesít. Ezek alapján választja ki a csapatkapitány, hogy kik küzdhetnek a világbajnoki címért.
A világbajnokságot 2002 óta minden évben megrendezik. Tibor 2005 óta mindegyiken részt vett és 2006 óta mindig világbajnoki címmel tért haza. Éva csak három éve állandó résztvevője a versenynek, de neki sincs szégyenkeznivalója, 2007-ben vegyes-páros kategóriában harmadik, idén pedig a női-páros kategóriában második helyezést ért el. Azonban hiába a szép eredmények, a költségek egyre drágábbak. A legnagyobb problémát az jelenti a csapat számára, hogy nincsenek szponzoraik.

— Az a baj Magyarországon, hogy viccnek veszik ezt az egész dolgot — méltatlankodik Tibor. — Nálunk mindent önköltségen oldanak meg, így az útiköltség, a kaja, a szállás, a nevezési díj, ami hetvenezer forint volt fejenként, az is a mi pénztárcánkat terhelte. Folyamatosan keressük a támogatókat, de csak jót nevetnek rajtunk.
Pedig a tehetséggel semmi gond, ezt bizonyítja az is, hogy Évának 30, míg Tibornak már 120 kupa található a gyűjteményébe, ami saját kitartásuknak, elszántságuknak és a csapat együttműködésének köszönhető.

A csocsó, mint kocsmasport

Az első játékváltozatok Franciaországban és Németországban jelentek meg az 1880-1890-es években. Azóta a játékból sport lett, a nemzetközi színtéren egyre változatosabb asztalok jelentek meg. A 90-es évekre tehető, amikor egyes csocsó játékosok külföldi versenyek rendszeres látogatói lettek. 2002-ben pedig hivatalosan is jogerőre emelkedett a csocsó országos szövetségeinek nemzetközi szövetsége: az ITSF.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!